Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)
Un soldat ucrainean se joacă cu un câine în timp ce se odihnește pe teritoriul eliberat din regiunea Harkov. (AP Photo/Kostiantyn Liberov)

Război în Ucraina | Zelenski: Am recuperat 6.000 de kilometri pătrați. Lavrov a primit viză SUA pentru Adunarea Generală a ONU

Ziua 202 a invaziei: Forțele ucrainene au continuat contraatacul în Harkov, în timp ce Rusia a lansat zeci de lovituri aeriene asupra centralelor electrice și a altor locații, ca represalii la succesul Kievului.

Evenimentele zilei - 13 septembrie

10:21 13.9.2022

ISW: Un important punct strategic, apărat cu doar patru vehicule rusești

Un cuplu trece pe lângă o clădire avariată în Izium, regiunea Harkov, în estul Ucrainei, pe 11 septembrie 2022.
Un cuplu trece pe lângă o clădire avariată în Izium, regiunea Harkov, în estul Ucrainei, pe 11 septembrie 2022.

Contraofensiva din sudul Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra capacităților militare rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa actualizare.

ISW mai spune că imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kiselivka, la 15 kilometri nord-vest de orașul Herson, arată că au mai rămas doar patru vehicule rusești.

Kiselivka era importantă din punct de vedere strategic pentru forțele rusești, deoarece este ultima așezare majoră atât de-a lungul autostrăzii E58, cât și de-a lungul liniei de cale ferată între pozițiile ucrainene și Ciornobaivka, potrivit ISW.

„Aparenta retragere a trupelor rusești din această poziție poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia nord-vestică a orașului Herson”, adaugă ISW.

10:08 13.9.2022

Rusia continuă atacurile cu rachete

Pavlo Kirilenko, guvernatorul ucrainean al Donețkului, a făcut marți dimineață o actualizare a bombardamentelor.

„În Sloviansk, cel puțin o persoană a fost ucisă și o persoană a fost rănită de bombardamente. Orașul Hostre a fost ținta unor focuri de armă - din fericire, nimeni nu a fost rănit. Avdiivka a fost supusă unor bombardamente masive în zori, timp de mai multe zile la rând. Astăzi nu s-au înregistrat victime, clarificăm amploarea pagubelor. Trei persoane au fost rănite în urma bombardamentului de noapte din Torețk, iar cel puțin patru case au fost avariate”, a spus oficialul ucrainean citat de The Guardian.

De asemenea, Kirilenko a raportat că mai multe clădiri au fost avariate în timpul atacurilor.

09:43 13.9.2022

AIEA: Ucraina și Rusia se arată interesate de propunerea privind zona de securitate la Zaporojie

Intrarea pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, situată în apropierea orașului Energodar, regiunea Zaporojie.
Intrarea pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie, situată în apropierea orașului Energodar, regiunea Zaporojie.

Echipa AIEA de la fața locului a reușit să oprească al șaselea reactor al centralei, care acum necesită mai puțină energie. Agenția a precizat că reactorul „a intrat într-o stare de oprire la rece, la fel ca celelalte cinci reactoare ale instalației”, într-o evoluție semnificativă pentru siguranța nucleară la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

O a doua linie de alimentare de rezervă a fost reconectată la centrala nucleară Zaporojie, contribuind la eforturile de a asigura răcirea corespunzătoare a miezului reactorului, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Reconectarea celei de-a doua linii a permis operatorului să mențină o linie în rezervă, în timp ce cealaltă furnizează centralei electricitatea externă necesară pentru răcirea reactorului și pentru alte funcții esențiale de siguranță, a precizat AIEA, luni, într-un comunicat citat de RFE/RL.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că toate cele patru linii principale de alimentare cu energie electrică sunt încă întrerupte, iar centrala nu furnizează energie electrică către rețea. El a declarat că situația de la centrală rămâne „precară” și și-a reînnoit apelurile pentru instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

El a declarat anterior că Moscova și Kievul au dat „semne că sunt interesate” de crearea unei zone de securitate. „Ceea ce avem nevoie aici este ca Ucraina și Rusia să cadă de acord asupra unui principiu foarte simplu, acela de a nu ataca sau de a nu bombarda uzina”, a declarat Grossi.

Ambele țări se angajează cu AIEA și pun multe întrebări cu privire la ideea înaintată de organismul de supraveghere nucleară al ONU de a crea zona de securitate, a adăugat el.

„Scopul zonei propuse este de a preveni activitățile militare, cum ar fi bombardamentele care au deteriorat liniile electrice ale centralei și au pus în pericol securitatea acesteia”, a declarat Rafael Grossi, la o conferință de presă la Viena.

08:56 13.9.2022

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Armata-cheie a Rusiei este „grav degradată”

Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a reconstrui una dintre cele mai prestigioase unități de tancuri ale sale, după retragerea din regiunea Harkov.

„Elementele forțelor rusești retrase din regiunea Harkov în cursul săptămânii trecute făceau parte din Armata 1 Tancuri de Gardă, care sunt subordonate Districtului Militar de Vest.

O gardă a suferit pierderi grele în faza inițială a invaziei și nu a fost complet reconstituită înainte de contraofensiva ucraineană din Harkov.

Una fusese printre cele mai prestigioase armate ale Rusiei, alocată pentru apărarea Moscovei și destinată să conducă contraatacuri în cazul unui război cu NATO.

Cu o gardă și alte formațiuni ale Districtului Militar de Vest grav degradate, forța convențională a Rusiei destinată să contracareze NATO este grav slăbită. Probabil că va fi nevoie de ani de zile pentru ca Rusia să reconstruiască această capacitate”, se arată în analiza militarilor britanici.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG