Fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, ar fi refuzat să meargă la război: „Voi rezolva la alt nivel”
Dmitri Nițovtsev, gazda canalului YouTube „Popular Politics”, spune că l-a sunat în direct pe Nikolai Peskov, fiul secretarului de presă al lui Vladimir Putin, pretinzând că este un comisar militar și i-a cerut să se prezinte a doua zi la un examen, la ora 10:00, iar acesta ar fi refuzat.
„Bineînțeles că nu mă voi duce acolo mâine la ora 10 dimineața. Dacă știți că eu sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama cât de greșit ar fi să fiu acolo. Voi rezolva acest lucru la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am... Să fiu luat mâine - credeți-mă, nici dumneavoastră, nici eu nu avem nevoie de asta. Nu am nicio problemă în a-mi apăra patria, dar trebuie să înțeleg dacă este fezabil pentru mine să fiu acolo - mă refer la anumite nuanțe politice”, a fost răspunsul dat de Nikolai Peskov, potrivit Ukrainska Pravda.
Miniștrii UE sunt de acord cu noi sancțiuni împotriva Rusiei și mai multe arme pentru Ucraina
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene, prezenți la Adunarea Generală anuală a Națiunilor Unite de la New York, au convenit să elaboreze un al optulea pachet de sancțiuni care vizează „mai multe sectoare relevante ale economiei rusești și să continue să vizeze persoanele responsabile de războiul de agresiune din Ucraina”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, potrivit Reuters.
Miniștrii UE au convenit, de asemenea, să crească livrările de arme către Ucraina. Pachetul ar putea fi formalizat în octombrie, când miniștrii se vor reuni din nou.
Cel mai mare schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina de la începutul invaziei
Rusia a eliberat 215 ucraineni, inclusiv lideri militari de rang înalt, pe care i-a luat prizonieri după bătălia îndelungată pentru orașul Mariupol, a declarat miercuri un oficial de rang înalt de la Kiev, potrivit Reuters.
Printre prizonierii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean.
Mișcarea este neașteptată, deoarece separatiștii susținuți de Rusia au declarat luna trecută că va avea loc un proces al personalului Azov, pe care Moscova îl descrie drept naziști. Ucraina neagă acuzațiile.
Yermak a spus că printre prizonierii eliberați se numără comandantul Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko și adjunctul său, Sviatoslav Palamar. De asemenea, a fost eliberat Serhii Volinski, comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini a forțelor armate ucrainene.
Cei trei bărbați au ajutat la conducerea unei rezistențe perseverente de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub uriașa oțelărie din Mariupol, înainte ca ei și sute de luptători Azov să se predea, în luna mai, forțelor susținute de Rusia.
Yermak a declarat că, în schimb, Kievul a eliberat 55 de prizonieri ruși, printre care și Viktor Medvedchuk, liderul unui partid pro-rus interzis în Ucraina și care se confruntă cu acuzații de trădare.
„Nu este păcat să îl dăm pe Medvedchuk în schimbul unor războinici adevărați. A trecut prin toate acțiunile de investigație prevăzute de lege. Ucraina a primit de la el tot ceea ce este necesar pentru stabilirea adevărului în cadrul procedurilor penale”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de miercuri seară.
Turcia s-a implicat în schimbul de prizonieri
RFE/RL precizează că este cel mai mare schimb de prizonieri între cele două părți de la începutul invaziei Rusiei, în februarie și că a avut loc în mai multe etape și în locații diferite, inclusiv în Turcia.
Volodimir Zelenski a declarat că cinci comandanți militari, inclusiv liderii apărării Azovstal la începutul acestui an, au fost duși în Turcia în cadrul unei operațiuni pregătite în prealabil și convenite cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Cei cinci vor rămâne în Turcia „în deplină securitate și în condiții confortabile” până la sfârșitul războiului, a adăugat Zelenski.
„Cu siguranță vom face totul pentru a-i salva pe toți cei care se află în captivitate în Rusia”, a mai spus el.
La începutul zilei, Arabia Saudită a declarat că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război străini capturați în Ucraina, cu cetățenie americană (2 prizonieri), britanică (5), suedeză, croată și marocană.
ISW: Mobilizarea Rusiei nu va schimba cursul războiului în 2022
Mobilizarea Rusiei „nu va genera o putere de luptă rusească utilizabilă semnificativă timp de luni de zile”, deoarece va dura mult timp pentru a aduce rezerviștii ruși, care în prezent sunt slab pregătiți, la starea de pregătire de război, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului.
Nici măcar nu este clar dacă această recrutare va reuși să compenseze pierderile rusești, mai spune ISW.
„Mobilizarea parțială a Rusiei nu va priva astfel Ucraina de posibilitatea de a elibera mai mult din teritoriul său ocupat în timpul iernii și pe parcursul iernii”, se mai arată în raport.