Linkuri accesibilitate

Șeful NATO cere Europei să crească producția de arme. Pentru Ucraina și pentru a evita o confruntare cu Rusia „care ar putea dura decenii”


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere Europei să sporească producția de armament.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere Europei să sporească producția de armament.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere europenilor să îşi crească producţia de arme, pentru a spori livrările către Ucraina şi pentru a preveni o confruntare cu Moscova „care ar putea dura zeci de ani”, într-un interviu publicat de cotidianul german Welt am Sonntag, preluat de news.ro.

Declarațiile șefului NATO vin înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, săptămâna viitoare.

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri", spune Jens Stoltenberg. Secretarul general al alianței explică și ce ar trebui să facă statele europene în acest sens. „Acest lucru înseamnă trecerea de la o producţie lentă pe timp de pace la o producţie în ritm alert pe timp de conflict".

„Nu există o ameninţare militară iminentă împotriva niciunui aliat. În acelaşi timp, auzim ameninţări regulate din partea Kremlinului împotriva ţărilor NATO", spune Jens Stoltenberg pentru Welt am Sonntag.

Invazia Rusiei în Ucraina, care intră în câteva zile în cel de-al treilea an, a arătat că "pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind de la sine înţeleasă", a mai adăgugat Stoltenberg.

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să ne pregătim pentru potenţiale decenii de confruntare", a avertizat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. "Atât timp cât investim în securitatea noastră şi rămânem uniţi, vom continua să descurajăm orice agresiune", susține Stoltenberg.

„Monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia şi ne-am sporit prezenţa în partea estică a alianţei", a dat asigurări Stoltenberg. "Dacă Putin câştigă în Ucraina, nu există nicio garanţie că agresiunea rusă nu se va extinde şi mai mult. Aşa că sprijinirea Ucrainei acum şi investirea în propriile capacităţi ale NATO reprezintă cea mai bună apărare a noastră", a arătat şeful NATO, în interviul pentru cotidianul german, preluat de news.ro.

Declarațiile șefului NATO vin în contextul în care Ucraina solicită din ce în ce mai mult obuze, muniţii şi alte ajutoare militare, iar ajutorul american întârzie.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Joe Biden au solicitat Congresulio SUA să aprobe pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, amânat de prea mult timp, avertizând că Kievul nu ar putea ţine piept invaziei ruseşti fără acest ajutor.

„Eşecul Congresului Statelor Unite de a nu sprijini Ucraina este aproape de o neglijenţă criminală", a declarat Joe Biden în timpul vizitei cancelarului german la Washington.

Miniştrii apărării din NATO se vor reuni la Bruxelles în 15 februarie. Elementul cheie al discuțiilor va fi o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aşa-numitul format Ramstein.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG