Linkuri accesibilitate

Cum au fost puși studenții de la universitatea condusă de Sorin Cîmpeanu să plătească mii de euro deși aveau locuri fără plată


Sorin Cîmpeanu este rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV). El a fost ministru al Educației, de unde a demisionat în urma unui scandal de plagiat.
Sorin Cîmpeanu este rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV). El a fost ministru al Educației, de unde a demisionat în urma unui scandal de plagiat.

Cu puțin înainte de susținerea examenului de licență, trei studenți de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV din București au aflat că nu pot susține examenul. Universitatea le comunicase că au de plătit taxele de școlarizare, deși știau că se află pe locurile de la buget. Cazul a început anul trecut.

Pe 12 mai 2023, Alexandra Toma și alți doi studenți - care doresc să își păstreze anonimatul - primesc pe grupul de WhatsApp de la Facultatea de Medicină Veterinară, secția în limba engleză, un mesaj: să se prezinte de urgență la secretariat.

Era cu puțin înainte de ultima sesiune de examene și de festivitatea de absolvire.

La secretariatul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, studenții află că sunt restanțieri la plata taxelor de școlarizare începând cu anul III de studiu, cu toate că au știut tot timpul că sunt la buget.

Erau deja în anul VI și și nimeni nu le spusese vreodată că ar fi pe locurile cu taxă. Nici nu semnaseră vreun contract în acest sens.

În perioada imediat următoare, studenții susțin ultimele examene din anul VI și participă și la festivitatea de absolvire, povestește Alexandra Toma pentru Europa Liberă.

Alexandra Toma și două dintre profesoarele ei la festivitatea de absolvire din 2023.
Alexandra Toma și două dintre profesoarele ei la festivitatea de absolvire din 2023.

Alexandra spune că, în niciun an din cei șase în care a studiat la Veterinară, nimeni nu i-a comunicat că ar avea de plată 3.900 de euro/an ca taxă de școlarizare.

„Nu am semnat niciun contract de studii. Primul ni l-au pus în față în ziua cu licența, înainte de examen. Nu mi s-a părut normal să semnez un contract pentru cei șase ani de facultate, în care eu nu am fost niciodată anunțată că am de plată sau nu. Contractul ni l-au dat când am terminat deja. Acolo scrie că eu am de plată, dar nimeni nu m-a înștiințat, de fapt”, spune Alexandra Toma pentru Europa Liberă.

Imediat după ce a fost chemată la secretariat, tânăra a încercat să vorbească cu conducătorii facultății. Nimeni nu i-a oferit explicații.

Pe 16 mai 2023, îi trimite decanului de atunci, Manuela Militaru, o cerere scrisă pentru o audiență. Fără răspuns, afirmă Alexandra.

Cererea trimisă de Alexandra pentru a intra în licență.
Cererea trimisă de Alexandra pentru a intra în licență.

O lună mai târziu, pe 16 iunie 2023, Alexandra Toma primește un email prin care e invitată să se prezinte trei zile mai târziu, pe 19 iunie, la Decanatul facultății, pentru a discuta situația financiară.

Mailul primit de Alexandra și toți studenții - invitație la o discuție despre situația financiară.
Mailul primit de Alexandra și toți studenții - invitație la o discuție despre situația financiară.

De fapt, era un interviu în fața unei comisii de audit votată în consiliul de administrație al universității al căruit președinte este rectorul Sorin Mihai Cîmpeanu, cel care conduce USAMV.

Sorin Cîmpeanu a fost de trei ori ministrul Educației și prim-ministru interimar. În prezent este senator.

Comisia de audiat era formată din prof. univ. dr. Florina Mocuța și asist. univ. dr. Iordan Brăduș, după cum arată documentul de mai jos:

Decizia Consiliului de Administrație al căruit președinte e rectorul Sorin Cîmpeanu pentru înființarea comisiei la care să fie audiați studenții.
Decizia Consiliului de Administrație al căruit președinte e rectorul Sorin Cîmpeanu pentru înființarea comisiei la care să fie audiați studenții.

După interviu, comisia întocmește un raport pe care nu îl comunică studenților.

Alexandra Toma merge pe 19 iunie 2023 la secretariatul facultății, ca să depună cerere de admitere în licență.

Apoi, pe 23 iunie 2023, primește un email de la departamentul Contabilitate, în care i se spune că cererea i-a fost respinsă întrucât are restanțe de plată – 11.700 de euro, adică taxe de școlarizare începând cu anul III de studii.

Certificatul de absolvire al Alexandrei Toma.
Certificatul de absolvire al Alexandrei Toma.

„Fiecare examen are un număr de credite, în funcție de notele de la examene. Eu în fiecare an, în septembrie, aveam toate examenele luate. În 2020, în septembrie - de când ei zic că trebuie să plătesc - aveam toate examenele luate. Nu mi-a spus nimeni că am ceva de plată”, spune Alexandra.

„Ne-am trezit că nu putem să intrăm în licență”, afirmă Alexandra.

Anul invocat de universitate, adică 2019-2020, a fost anul pandemiei, iar cursurile din ultima parte a anului școlar au fost online.

Studenții aflau rezultatele la examene de la profesori și de la șeful de an, atunci când era cazul.

Studenții erau anunțați prin email ca au trecut examenele
Studenții erau anunțați prin email ca au trecut examenele

Până în februarie 2022, USAMV nu a avut catalog electronic.

Din februarie 2022, când Alexandra Toma și colegii ei erau în anul V, studenții au primit acces la catalogul electronic.

Nici acesta nu arăta că ar avea vreo restanță de plată.

Situația școlară a Alexandrei Toma, așa cum apare în catalogul online, pus în funcțiune în 2022.
Situația școlară a Alexandrei Toma, așa cum apare în catalogul online, pus în funcțiune în 2022.

După ce nu poate să își susțină examenul de licență, în iunie 2023, Alexandra merge în instanță și solicită o ordonanță președințială.

Aceasta este o procedură specială pe baza căreia instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, printre acestea, păstrarea unui drept care, odată pierdut, ar putea produce pagube chiar și dacă mai târziu ar fi recăpătat.

Pentru sesiunea de licență din iunie 2023 era oricum prea târziu - examenele fuseseră deja susținute de ceilalți colegi.

Dar pentru sesiunea din septembrie mai exista o șansă. Instanța de judecată i-a dat câștig de cauză Alexandrei.

Ce spune decizia instanței

  • Luând în considerare această situație de fapt, instanța concluzionează că nu a fost depus de pârată (n.r. USAMV București) niciun înscris care să dovedeasca faptul că s-a născut obligația reclamantei (n.r. Alexandra Toma) de a plăti taxa de studii.
  • Plecând de la ipoteza că reclamanta ar avea de achitat o taxă de studii, instanța reține că pârâta nu a indicat nicio normă legală sau din Regulament care să prevadă că înscrierea și participarea la examenul de licență este permisă numai studenților care au achitată integral taxa de studii.
  • În acest sens, instanța menționează faptul că, deși pârâta afirmă că s-a permis continuarea studiilor fără contract, potrivit Regulamentului, nu este posibilă înscrierea în anul următor fără semnarea contractului și achitarea primei tranșe, iar pârâta nu a depus la dosar actul prin care să fie acordat acest beneficiu studenților.

„În septembrie 2023, s-a judecat ordonanța președințială, aveam dreptul să dau examenul. Pe 19 septembrie a ieșit motivarea. Licența începea pe 20 septembrie. Atunci le-am scris (facultății -n.r.) că am dreptul să susțin examenul, dar nu mi-a răspuns nimeni”, povestește Alexandra.

Pe 20 septembrie, studenta a mers la facultate, dar nimeni nu a vrut să îi spună dacă poate susține examenul, așa cum decisese instanța.

Pe 21 septembrie, Alexandra povestește că a stat toată ziua pe holurile facultățile să afle dacă a fost admisă în licență.

„Era ultima zi de licență. M-am dus și am încercat să stau de vorbă cu toată lumea, dar nimeni nu a vrut să vorbească. Pe 22 septembrie, am mers la facultate de la 7:30, am întrebat comisia de examen - când a venit, iar spre ora 9:00 mi s-a zis că examenul meu se ține la ora 10:00 și să îmi depun actele la secretariat. Toate trei probele în aceeași zi”, spune Alexandra.

Examenul de licență de la Medicină Veterinară are trei probe: proba scrisă, examen practic și susținerea proiectului de licență. În mod normal, atunci când sunt mai multe examene în cadrul licenței, studenții susțin câte o probă pe zi.

„La proiect a fost oribil. Le-am explicat că nu aveam dreptul să folosesc pozele animalelor fără acordul proprietarilor, potrivit GDPR. (...) Așa că mi-au dat 7. La proba practică am luat 6, iar la proba scrisă am luat 4,30. Nota a rămas aceeași după contestație”, spune Alexandra.

Ca să fi promovat licența, ar fi trebuit să ia minimum 5 la fiecare din cele trei probe.

Studenta consideră că facultatea a fost de rea-credință și că nu i-a acordat șanse egale: „Ceilalți colegi ai mei au susținut câte o probă pe zi. Examenul meu de licență a început la ora 07:30 și a durat până după-amiază, la 16:00”.

„În octombie 2023 am formulat o cerere pentru desemnarea persoanelor vinovate de modul în care s-a pus în aplicare sentința civilă nr. 4427/19.09.2023 prin care se arăta că pot să susțin licența oricând. Am primit răspuns în 6 octombrie 2023 - să revin cu o nouă solicitare, la care nu s-a răspuns”, declară Alexandra.

Atunci când studentul pică unul din examenele de la licență, data viitoare îl va susține numai pe acesta.

Alexandra urma să mai susțină numai proba scrisă la care luase nota 4,30. Din cauza lipsei de comunicare de la facultate, Alexandra a ratat sesiunea din februarie.

„Pe 30 septembrie, am trimis motivația instanței care zicea că pot să dau sesiunea oricând. Adică și în februarie, dar nu am primit niciun răspuns”, susține Alexandra.

Pe 6 decembrie 2023, Alexandra a mai trimis facultății o cerere referitoare la susținerea examenului de licență în sesiunea februarie 2024. Tot fără răspuns a rămas.

În decembrie 2023, Alexandra Toma îi solicită rectorului Sorin Cîmpeanu să îi permită să susțină licența în sesiunea din februarie 2024.
În decembrie 2023, Alexandra Toma îi solicită rectorului Sorin Cîmpeanu să îi permită să susțină licența în sesiunea din februarie 2024.

Exmatriculată fără să știe

Alexandra Toma a aflat în instanță că USAMV București a depus un document prin care era exmatriculată în luna septembrie, după ce luase cele două examene de la licență. Ulterior, universitatea a retras documentul din instanță.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, rectorul Sorin Cîmpeanu explică evaziv și nu spune de ce a semnat exmatricularea studentei după ce aceasta absolvise facultatea și trecuse deja două examene la licență.

Redăm mai jos răspunsul fostului ministru Sorin Cîmpeanu cu privire la exmatricularea Alexandrei Toma:

Referitor la decizia de exmatriculare, în conformitate cu art. 66 din Regulamentul activităţii profesionale a studenţilor din cadrul USAMV Bucureşti, aprobat de Senatul universitar în conformitate cu prevederile LEN 1/2011, respectiv LIS 199/2023:

„Pentru abateri de la disciplina universitară şi pentru nerespectarea regulamentului activităţii profesionale, studenţii vor fi exmatriculaţi, la propunerea Consiliului facultăţii, prin Decizia Rectorului cu sau fără drept de înmatriculare în cadrul USAMVB. Studenții pot fi exmatriculați dacă se constată: (1) Încercarea de promovare prin fraudă a examenelor; (2) Plagierea proiectelor şi a referatelor; (3) Ameninţarea şi agresarea verbală sau fizică a membrilor comunităţii academice din USAMVB; (4) Complicitate la tentativa promovării frauduloase a evaluărilor; (5) Neacumularea numărului de credite de studii transferabile, necesare pentru a accede în anul următor; (6) Neplata la timp a taxei de şcolarizare; (7) Retragerea de la studii; (8) Neprezentarea la examene în primul an de studiu; (9) Repetarea de două ori în cadrul ciclului de studii”.

Epopeea continuă în iunie 2024

„Și așa am ajuns la iunie 2024. Eu, practic, dau (licența - n.r.) a doua oară și m-au pus să plătesc 800 de euro. Au zis că e sesiune nouă și nu face parte din 2023. Oricum taxa este de 800 de lei, așa cum scrie și pe site, nu 800 de euro. Eu puteam să dau a doua oară fără să plătesc, că așa e regulamentul”, spune Alexandra.

Pe 29 mai 2024, Alexandra a vrut să depună din nou cerere pentru a susține licența în sesiunea din iunie 2024.

Cei de la secretariat nu au vrut să o primească. Atunci, prin avocat, a depus o somație prin executoriu judecătoresc ca să fie admisă în sesiunea din iunie 2024.

Tabele cu taxe pentru anul universitar 2023-2024 arată la punctul 5 că repetarea licenței costă 800 de lei. USAMV i-a cerut tinerei 800 de euro.
Tabele cu taxe pentru anul universitar 2023-2024 arată la punctul 5 că repetarea licenței costă 800 de lei. USAMV i-a cerut tinerei 800 de euro.

Rectorul Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, recunoaște indirect că studenții nu au avut contract de studii

În urma întrebărilor reporterilor Europa Liberă cu privire la admiterea studenților în licență, USAMV București spune că a analizat contextul și „luând în considerare reglementările universitare în vigoare, dar și hotărârile instanțelor de judecată, USAMV București a decis și a informat cei 3 absolvenți mentionați că li s-a aprobat înscrierea la examenul de finalizare a studiilor – sesiunea iunie - iulie 2024”.

În răspunsul pentru Europa Liberă, Sorin Cîmpeanu mai spune că ierarhizarea studenților e făcută în fiecare an până la 15 septembrie și este afișată la secretariat. Studenții care intră la cursurile cu plată - acest lucru se poate întâmpla în funcție de media anului universitar - pot contesta ierarhia.

Întrebat de ce cei trei studenți nu au semnat contracte de studii la începutul fiecărui an universitar, rectorul Cîmpeanu recunoaște că acest lucru nu s-a întâmplat.

Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației. În martie 2024, Klaus Iohannis l-a decorat pentru „contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei”.
Sorin Cîmpeanu a fost ministru al Educației. În martie 2024, Klaus Iohannis l-a decorat pentru „contribuția excepțională avută la promovarea imaginii României în rândul statelor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei”.

„Este adevărat ca facultatea trebuia să aibă contractele de școlarizare semnate, dar, pe de o parte s-a întârziat, pe de altă parte s-a refuzat semnarea contractelor. Din prea multă indulgență manifestată la nivelul facultății s-a ajuns într-o situație regretabilă pentru toate părțile”, susține Sorin Cîmpeanu.

Regulamentul afișat pe site-ul universității arată că înscrierea studentului în anul II de studii și următorii pentru locurile cu taxă se va face până la data de 10 octombrie a fiecărui an universitar, cu condiția achitării primei tranșe de studii aprobate de Senatul Universității.

Studenții care au aflat înainte de licență că au de plătit studiile începând cu anul III de studiu au fost admiși în fiecare an și lăsați să dea examenele fără să fie înștiințați în vreun fel că sunt înscriși la cursurile cu plată.

Rectorul Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, recunoaște că studenții nu au avut contract de studii

  • „Statutul financiar (buget/taxă) al studentului se modifică anual în funcție de ierarhizare, conform Regulamentului activităţii profesionale a studenţilor din cadrul USAMV Bucureşti.
  • Situația profesională și financiară a studenților înmatriculați la programul de studii Medicină Veterinară (în limba engleză), precum și orice alte informații se afișează anual, după ierarhizare, la avizierul secretariatului Facultății de Medicină Veterinară, se transmite șefului de an al fiecărei cohorte de studenți pentru diseminare către aceștia și totodată se transmite prin intermediul coordonatorului programului de studiu, respectiv al tutorelui/decanului de an.
  • Conform Codului drepturilor și obligațiilor studenților, precum și regulamentelor proprii ale USAMV București, aceștia au obligația să-și cunoască statutul financiar și academic.

sursa: Răspuns al rectorului Sorin Cîmpeanu la întrebările Europa Liberă

Alexandra Toma a cerut anul acesta de mai multe ori să primească adeverința de absolvire, pentru că avea toate examenele luate.

A primit această adeverință pe 3 iunie 2024.

Adeverința arată că are de plată taxele de școlarizare începând cu anul III.

În urma multor solicitări, pe 3 iunie 2024, Alexandra Toma a primit adeverința de absolvent în care scrie că are restanțe de plată.
În urma multor solicitări, pe 3 iunie 2024, Alexandra Toma a primit adeverința de absolvent în care scrie că are restanțe de plată.

Alexandra Toma a căutat să obțină explicații și de la Ministerul Educației.

În octombrie 2023, ea a trimis o solicitare ministrului Educației, Ligia Deca, în care cerea lămuriri inclusiv cu privire la „situația în care o universitate/facultate nu semnează un contract de studii, așa cum prevede legislația, care este temeiul legal pentru pretinderea și încasarea taxelor de studii?”.

Răspunsul primit este că universitatea are autonomie universitară.

Ce a răspuns Ministerul Educației cu privire la situația universității conduse de Sorin Cîmpeanu

Analiza întrebărilor formulate de dumneavoastră relevă faptul că informațiile solicitate nu rezultă din activitatea Ministerului Educației, așa cum prevede Legea 544/2001, ci din activitatea instituției de învățământ superior absolvite. Din această perspectivă, solicitarea nu se încadrează propriu-zis în sfera de reglementare a prevederilor Legii nr. 544/2001, astfel că, răspunsul de mai jos este elaborat strict în limitele de competență ale Ministerului Educației.

1. Trecerea unui student de la buget la taxă, semnarea contractelor de studii, contractarea serviciilor de asistență juridică, punerea în executare a sentințelor judecătorești, sesizarea Comisiei de etică țin exclusiv de organizarea și funcționarea instituției de învățământ superior, conform principiului autonomiei universitare, principiu fundamental care se referă la dreptul comunității universitare de a stabili misiunea proprie, strategia instituțională, structura, activitățile, organizarea şi funcționarea proprie, precum şi gestionarea resurselor financiare, materiale şi umane, cu respectarea legislației în vigoare.

De altfel, incidența autonomiei universitare reiese și din normele legale în vigoare. În acest sens, referitor la punctul 1 menționăm faptul că, în cuprinsul art. 128, alin. (12) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările ulterioare, se prevede că ,,statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar, la începutul fiecărui an universitar.”

Legea nr. 199/2023 a abrogat OUG nr. 133/2000 privind învăţământul universitar şi postuniversitar de stat cu taxă, peste locurile finanţate de la bugetul de stat, cu modificările ulterioare, care reglementa la art. 5, alin. (1) și (2):

„Statutul de student cu taxă se păstrează în condiţiile stabilite de senatul universitar. Cuantumul taxei pentru fiecare an de studiu se anunţă cu cel puţin 15 zile înainte de începerea anului universitar.

Instituţiile de învăţământ superior evaluează la începutul fiecărui an universitar locurile finanţate de la bugetul de stat rămase disponibile, pentru a fi ocupate de studenţii înscrişi cu taxă, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.”

2. Ministerul Educației are calitatea de terț față de exercitarea drepturilor și obligațiilor care decurg din derularea raportului educațional, fiind la latitudinea părților implicate, respectiv instituție de învățământ superior și student, de a alege modalitatea prin care își probează cererile.

3. Mai mult, raportat la principiul separației şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale nu ne putem pronunța cu privire la punerea în executare a unei hotărâri judecătorești sau cu privire la conduita viitoare a unei persoane. De altfel, normele procedurale civile statuează în mod clar că hotărârile judecătorești sunt obligatorii şi produc efecte numai între părţi.

4. În ceea ce privește folosirea serviciilor de asistență juridică menționăm că și acesta este un aspect care decurge din autonomia universitară, instituția de învățământ superior având competența de a decide cu privire la contractarea serviciilor de asistență juridică.

5. Subliniem faptul că o lege publicată în Monitorul Oficial este opozabilă tuturor, cadrul legal în vigoare reglementând cu privire la acest drept în cuprinsul art. 171 alin. (2) și (3) din Legea nr. 199/2023 , conform cărora:

,,Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior cu privire la săvârşirea unei fapte ce poate constitui abatere de la etica şi deontologia universitară. Sesizarea se face în scris sau online şi se înregistrează la registratura instituţiei de învăţământ.

Toate sesizările primite de comisia de etică universitară, de la nivelul instituţiei de învăţământ superior, sunt înregistrate, indiferent dacă acestea sunt admisibile sau inadmisibile. Numărul de înregistrare va fi transmis către petenţi, la adresa de contact menţionată.”

sursa: Răspunsul Ministerului Educației la sesizarea făcută de Alexandra Toma

Europa Liberă a cerut un punct de vedere oficial Ministerului Educației cu privre la situația studenților de la USAMV. Ministerul susține că e treaba universității cum gestionează organizarea cursurilor, în virtutea autonomiei unoversitare. Citiți mai jos răspunsul dat de Ministerul Educației:

Ce răspunde Ministerul Educației cu privire la cazul de la USAMV

Întrebat de Europa Liberă despre situația studenților de la USAMV, ținând cont că studenta Alexandra Toma a făcut sesizare, Ministerul Educației susține că Senatul de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară face regulamentele, în baza autonomiei universitare.

„Având în vedere că aspectele fundamentale ale autonomiei universitare se exprimă în Carta universitară, elaborată și aprobată de senatul universitar, numai după dezbaterea în comunitatea universitară și că drepturile, libertățile și obligațiile studenților sunt cuprinse în Codul universitar al drepturilor și obligațiilor studentului, elaborat conform prevederilor legale, gestionarea cazului menționat de dumneavoastră revine instituției de învățământ superior în considerarea principiului autonomiei universitare și a răspunderii publice, în conformitate cu prevederile legii învățământului superior nr 199/2023, cu modificările ulterioare”, arată Ministerul Educației.

Aflați în aceeași situație cu Alexandra, ceilalți doi studenți au decis să nu vorbească cu presa.

Ei nu au dat până acum examenul de licență, urmând să îl susțină pentru prima dată în iunie 2024 - ambii au obținut ordonanță președințială.

USAMV a fost găsită cu nereguli contabile și de folosire a banilor europeni în diverse proiecte în urma unui control făcut de Curtea de Conturi a României în 2019, înainte ca actualul rector să fie ministru al Educației. Rezultatele auditului au fost date în 2020, în timpul pandemiei.

Curtea de Conturi a găsit nereguli financiare la Univ. Veterinară: nu pot fi justificați peste 7.200 de euro

Curtea de Conturi a făcut un audit la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) între 18 mai 2020- 22 mai 2020 și 29 iunie 2020 – 30 iulie 2020 pentru situația financiară din anul 2019. A găsit mai multe nereguli.

Europa Liberă a consultat documentele emise de Curtea de Conturi după controlul la USAMV, iar acestea arată că, într-un proiect cu fonduri europene, universitatea nu a corelat activitățile făcute în proiect cu oamenii care au fost plătiți.

Experții de la Curtea de Conturi arată că proiectul, care viza discriminarea, nu include soluții pentru combaterea discriminării, așa cum prevedea inițial.

De asemenea, nu se poate justifica plata a șase persoane pentru două luni tocmai pentru a găsi soluțiile pentru combaterea discriminării. Suma care nu poate fi justificată este de peste 7.200 euro.

În procesul verbal intocmit după controalele din 2020, Curtea de Conturi arată că USAMV a făcut mai multe greșeli contabile.

De exemplu, USAMV a menținut în soldul contului 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” suma de 3.616.122 lei în loc să o pună în soldul contului 212 „Construcții”.

În același proces verbal, Curtea de Conturi arată că o altă neregulă este neînregistrarea pe cheltuieli a sumei de 1.949.479 lei – reprezentând corecții financiare negative stabilite și recuperate de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial de Mediu în instanță pentru un contract de lucrări derulat de USAMV din fonduri europene.

O altă neregulă găsită de Curtea de Conturi este necalcularea și neînregistrarea în evidența contabilă a rezultatelor obținute din derularea unui număr de 30 de proiecte de cercetare-dezvoltare, finanțate din fonduri publice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG