Linkuri accesibilitate

Studiu: Mai puțin de jumătate dintre tinerii din România reușesc să pună bani deoparte în mod constant


”Millennialilor” li se spune, în mod repetat, să economisească mai mult și să cheltuiască mai puțin. În România, sub jumătate dintre ei reușesc să pună frecvent bani deoparte, arată rezultatele unui studiu.

În România, mai puțin de jumătate dintre ”millenniali”, adică generația cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani, economisesc în mod constant, arată un studiu realizat de fintech-ul Revolut, citat de Agerpres.

Mai mult, aproape o cincime dintre tinerii români nici nu reușesc deloc să economisească.

”Millennialii” care reușesc totuși să pună bani deoparte, îi economisesc în principal pentru vacanțe (peste 38%), pentru achiziționarea unei locuințe (22%), dar și pentru cheltuieli neprevăzute (aproape 11%). Sunt mai puțini cei care au spus că își strâng bani pentru achiziționarea unei mașini sau pentru a cumpăra diferite dispozitive (6%).

Aproape jumătate dintre cei care au bani puși deoparte preferă un cont de economii (47,95%), iar puțin peste 23% preferă numerarul. Mai sunt și unii tineri care preferă alte variante precum acțiunile, obligațiunile și fondurile mutuale.

VIDEO Ce fac elevii cu banii de buzunar?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00

Studiul Millennial Money Report mai arată că aproape două treimi dintre tinerii din România își fac griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este foarte greu să strângă bani în mod constant.

În România, brașovenii pun cei mai mulți bani deoparte (108,69 de euro în medie pe lună). Ei sunt urmați de bucureșteni, cu 89,25 de euro pe lună și de ieșeni, cu 86,59 de euro lunar.

La nivelul Europei, studiul Revolut arată că în top la capitolul „economii” sunt locuitorii Berlinului, cu 291 de euro lunar. În regiune, tinerii din Budapesta și din Sofia economisesc mai mult decât cei din București, cu o medie de 177,62 de lei pe lună și, respectiv, 130,19 euro lunar.

Tinerii sunt preocupați și de economisirea pentru pensie, deși doar 5% dintre ei chiar economisesc în acest scop. Studiul Revolut arată că aproape 91% dintre cei chestionați susţin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de această facilitate, iar 71,4% îşi doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi şi informaţii despre pensie şi alte beneficii asemănătoare.

Ce știu elevii despre sistemul de pensii din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00

Într-o țară de proprietari, așa cum este România (studiile arată că 96% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc), și tinerii și-au fixat același ideal – spre deosebire de vestici, unde modelul este mai degrabă acela al statului cu chirie. Este însă mai greu de pus în practică fiindcă mai mult de jumătate dintre respondenți au spus că este dificil să achiziționeze o casă, mai ales în condițiile în care majoritatea nu ar putea reuși acest lucru decât printr-un credit ipotecar.

Studiul Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România şi din alte ţări europene pe un eşantion de peste 11.000 de respondenţi, dintre care 3.000 de români.

Revolut este o companie de fintech (tehnologie financiară), înființată în urmă cu patru ani la Londra. Are peste patru milioane de utilizatori în Europa, iar în România, piață pe care a intrat în urmă cu un an, are peste 250.000 de utilizatori, potrivit Profit.ro. Compania a obţinut finanţări în valoare totală de 336 milioane de dolari de la investitori precum: Index Ventures, Balderton Capital, Ribbit Capital sau DST Global, însă nu este lipsită de controverse.

Revolut a fost acuzată, la începutul anului, de parlamentarii lituanieni de legături cu Rusia. Autoritățile lituaniene i-au dat Revolut licența bancară europeană la finalul anului trecut. În acest context, compania a trebuit să dea explicații despre conexiunile lui Nikolai Stronski, unul din fondatorii Revolut, cu Rusia. Tatăl lui Nikolai Stronski este director la una dintre subsidiarele Grazprom, scrie Business Insider. Nicolai Stronski (34 de ani) este născut în Rusia, dar stă în Marea Britanie de la 20 de ani. Compania a negat faptul că Revolut ar acționa în numele Rusiei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG