Linkuri accesibilitate

SUA acuză Iranul pentru atacul cu drone care a redus la jumătate capacitățile petroliere ale Arabiei Saudite


Rafinăria Aramco, din Abqaiq, Arabia Saudită, în flăcări, după atacul cu drone în spatele căruia SUA consideră că se află Iranul
Rafinăria Aramco, din Abqaiq, Arabia Saudită, în flăcări, după atacul cu drone în spatele căruia SUA consideră că se află Iranul

Un atac cu zece drone, produs sâmbătă, pentru care Statele Unite acuză Iranul, a redus la jumătate capacitățile de producție ale Arabiei Saudite.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că Iranul „a lansat un atac fără precedent” asupra rezervelor de petrol ale lumii.

Pompeo a declarat că, „în pofida tuturor apelurilor pentru detensionarea situației din Golful Peric, Iranul a lansat de această dată un atac fără precedent la adresa rezervolor mondiale de energie”

„Chemăm toate națiunile să condamne fără echivoc atacurile Iranului”, a spus Pompeo. „Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii și aliații lor pentru a asigura stabilitatea piețelor de energie și responsabilizarea Iranului pentru agresiune”, a mai precizat secretarul de stat al SUA.

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat atacul în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman.
„Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", a declarat Casa Albă într-un comunicat după apelul telefonic.


Senatorul republican Lindsey Graham este de părere că „este timpul să fie luat în calcul un atac asupra rafinăriilor iraniene, dacă această țară va continua provocările și vor intensifica activitățile de îmbogățire a uraniului”.

Iranul sprijină rebelii Huthi din Yemen, care și-au asumat responsabilitatea pentru atacurile asupra două rafinării din estul Arabiei Saudite în cursul zilei de sâmbătă, care au redus producția de petrol a acestei țări la 5 milioane de barili pe zi, jumătate din capacitatea regatului, afectând 5% din producția mondială de țiței a lumii, potrivit estimărilor Reuter și Wall Street Journal.

Ministerul saudit de Interne a anunţat că incendiile sunt sub control. Dar Riyadul a informat analiştii din industria energetică despre faptul că atacurile afectează peste cinci milioane de barili pe zi, în țara care asigură 10% din necesarul mondial şi este cel mai mare exportator din lume.

Un oficial din cadrul Ministerului saudit al Energiei a declarat că o parte din producţie a fost redusă din raţiuni de precauţie, putând fi reluată rapid.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a transmis: „Monitorizăm cu atenţie situaţia din Arabia Saudită. Suntem în contact cu autorităţile saudite şi cu principalii producători şi consumatori. Deocamdată, pieţele sunt aprovizionate bine din amplele stocuri comerciale".

Experţii au avertizat că amploarea pierderilor ar putea conduce la majorarea rapidă a preţurilor la petrol, cu efecte economice majore.

„Atacul asupra complexului petrolier Abqaiq reprezintă o agresiune majoră, cu riscuri de fluctuaţii majore şi cu efecte negative asupra creşterii economice globale. Un astfel de atac îndrăzneţ comis de un grup susţinut de Iran asupra giuvaierului de pe coroana sistemului energetic saudit va amplifica riscurile geopolitice. Din cauza complexităţii, amplorii şi elementelor afectate, remedierea complexului Abqaiq ar putea dura câteva luni, în funcţie de extinderea daunelor, deşi pot fi realizate lucrări prin care pierderile să fie diminuate", afirmă expertul Bob McNally, de la firma de consultanţă Rapidan, fost consilier prezidenţial în timpul Administraţiei George W. Bush, citat de Financial Times.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG