Linkuri accesibilitate

Exercițiu militar comun Coreea de Sud, Japonia, SUA, pe fondul tensiunilor regionale


Distrugătorul Seoae Ryu Sung-ryong al marinei sud-coreene, în partea de jos, portavionul Theodore Roosevelt al Marinei SUA, în centru, și distrugătorul Ariake al Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei, sus, în timpul unui exercițiu naval comun din 11 aprilie 2024.
Distrugătorul Seoae Ryu Sung-ryong al marinei sud-coreene, în partea de jos, portavionul Theodore Roosevelt al Marinei SUA, în centru, și distrugătorul Ariake al Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei, sus, în timpul unui exercițiu naval comun din 11 aprilie 2024.

Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au început noi exerciții militare, a declarat Statul Major Interarme de la Seul. Exercițiile sunt un nou episod prin care se urmărește descurajarea militară a Coreei de Nord, care testează arme în mod frecvent și a semnat un acord de apărare cu Rusia.

Exercițiile, denumite „Freedom Edge”, se vor concentra pe rachete balistice și apărare aeriană, război antisubmarin și antrenament cibernetic defensiv, a declarat Statul Major Interarme într-un comunicat, transmite AFP.

Liderii celor trei țări au organizat un summit anul trecut și au convenit să realizeze exerciții militare periodice pentru a demonstra unitatea în fața amenințărilor nucleare ale Coreei de Nord și a influenței în creștere a Chinei.

Exerciții militare similare realizate din trecut au înfuriat Phenianul, care le consideră repetiții pentru o invazie asupra Coreei de Nord.

Exercițiile, care urmează să se încheie sâmbătă, vor implica, printre alte nave și echipamente, portavionul cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, distrugătorul japonez cu rachete ghidate JS Atago și avionul de luptă KF-16 al Seulului.

Înainte de exerciții, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a vizitat USS Theodore Roosevelt, după ce a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute în portul Busan.

Statele Unite sunt una dintre cele două țări cu portavioane care utilizează energie nucleară pentru propulsie, permițându-le să funcționeze pentru perioade lungi de timp fără a fi nevoie să realimenteze.

Anunțul Seulului privind exercițiile militare comune cu Japonia și SUA a venit la câteva ore după ce Coreea de Nord a susținut că a testat cu succes rachete cu focoase multiple.

Coreea de Sud a contestat însă afirmațiile Phenianului legate de succesul testelor. Oficiali militari sud-coreeni au spus că rachetele nord-coreene au explodat în aer și au degajat mai mult fum decât ar fi normal, ceea ce indică probleme tehnice semnificative.

SUA și Coreea de Sud au acuzat în repetate rânduri Coreea de Nord că furnizează muniție și rachete Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Phenianul săptămâna trecută pentru o vizită de stat la nivel înalt care a arătat legăturile sale tot mai strânse cu liderul Kim Jong Un.

Cei doi au semnat un acord care includea un angajament de a-și veni reciproc în ajutor dacă sunt atacați.

Coreea de Sud, care a declarat săptămâna trecută că va reconsidera o politică de lungă durată care îi interzice să furnizeze arme direct Ucrainei, a anunțat joi că va impune sancțiuni unilaterale împotriva a patru nave rusești și a opt persoane nord-coreene din cauza transporturilor de arme și a transferurilor de petrol între cele două țări.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG