Linkuri accesibilitate

Momentul unui posibil atac al Iranului împotriva Israelului încă nu este cunoscut, spun consilierii de securitate ai SUA


Secertarul de stat al SUA, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său din Australia. Consilierii de securitate ai Casei Albe l-au informat pe președintele Biden despre evoluția situației din Orientul Mijlociu.
Secertarul de stat al SUA, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său din Australia. Consilierii de securitate ai Casei Albe l-au informat pe președintele Biden despre evoluția situației din Orientul Mijlociu.

Echipa de securitate a Casei Albe le-a transmis președintelui Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris că data unui atac al Iranului asupra Israelului, precum și specificul acestuia rămân necunoscute. SUA cer Teheranului să nu escaladeze tensiunile, într-un „moment critic” pentru Orientul Mijlociu.

Între timp, Iranul ar fi cerut Rusiei livrarea de sisteme de apărare aeriană avansate, în condițiile în care se pregătește de o posibilă confruntare directă cu Israelul, scrie New york Times, citând media locală iraniană.

Statele Unite ale Americii (SUA) au îndemnat alte țări, prin canale diplomatice, să transmită Iranului că escaladarea în Orientul Mijlociu nu este în interesul Teheranului, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

Mesajul vine într-un context descris de secretarul de stat american Antony Blinken drept „un moment critic” pentru regiune.

Washingtonul a fost „angajat într-o diplomație intensă, aproape non-stop” pentru a ajuta la calmarea tensiunilor pe fondul temerilor că Iranul pregătește o lovitură de răzbunare împotriva Israelului, a mai spus Blinken.

„Toate părțile trebuie să se abțină de la escaladare. Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a atenua tensiunile. Escaladarea nu este în interesul nimănui. Va duce doar la mai multe conflicte, mai multe violențe, mai multă nesiguranță”, a mai spus Blinken, la o întâlnire cu ministrul australian de Externe, Penny Wong.

După asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, în capitala Iranului, Teheran, oficialii iranieni au amenințat cu răzbunare asupra Israelului, iar unii dintre ei au vorbit chiar de o „datorie morală” de a riposta la ceea ce au descris drept o acțiune „aventuroasă” și provocatoare a regimului de la Tel-Aviv.

Israelul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru asasinarea liderului Hamas. Ulterior și un lider al grupării militante din Liban, Hezbollah, a fost asasinat.

Consilierii de securitate SUA: Nu e clar când va ataca Iranul

Președintele Biden și vicepreședinta Harris au convocat luni echipa națională de securitate a Casei Albe pentru a fi informați la zi cu privire la situația din Orientul Mijlocul, inclusiv referitor la amenințările lansate de Iran și aliați ai săi și care pot afecta și militari americani.

Consilierii de securitate i-au informat pe liderii Casei Albe cu privire la un atac asupra bazei aeriene al Asad din Irak, discutând despre un răspuns al SUA, notează Reuters.

Lui Biden și Harris li s-a transmis de către echipa de securitate națională că încă nu este clar când anume vor lansa Iranul și Hezbollah un atac împotriva Israelului „și specificul unui astfel de atac”, potrivit unui oficial american.

În schimb, cinci membri ai personalului american au fost răniți în lovitura cu rachete din Irak, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Nu este clar dacă atacul a fost legat de amenințările Iranului de răzbunare după uciderea liderului Hamas - acțiune în care SUA au declarat că nu au fost implicate.

Liderii de la Casa Albă au mai fost informați și despre eforturile pe care Washingtonul le va depune pentru sprijinirea Israeului dacă acesta va fi atacat, respectiv despre încercările diplomatice pentru reducerea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, și cu ministrul egiptean de Externe, Badr Abdelatty.

El a vorbit și despre nevoia de a fi „spart” cercul violenței.

„Unul dintre angajamentele pe care ni le-am luat a fost să îndemnăm țările să transmită mesaje Iranului și să-i explice că nu este în interesul lor să escaladeze acest conflict, că în mare măsură nu este în interesul lor de a lansa un alt atac asupra Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.

El nu a menționat dacă mesajele Washingtonului au fost transmise Iranului și în ce mod.

Iranul ar fi cerut Rusiei sisteme aeriene de apărare. Serghei Șoigu, în vizită la Teheran

Potrivit mass-media iraniene, Teheranul ar fi cerut Rusiei sisteme avansate de apărare aeriană, în condițiile în care se pregătește de un posibil război cu Israel, scrie The New York Times (NYT), citând presa iraniană.

Doi oficiali iranieni, familiarizați cu planificarea războiului, unul dintre ei membru al Corpului Gărzilor Revoluționare, au confirmat că Iranul a făcut solicitarea și a spus că Rusia a început să livreze radare avansate și echipamente de apărare aeriană, potrivit publicației americane.

Cei doi oficiali au vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu erau autorizați să discute public despre ajutor.

Informația apare în contextul în care fostul ministru al Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al țării, s-a deplasat luni la Teheran, unde a avut programate întâlniri cu înalți oficiali iranieni.

El s-a întâlnit cu noul președinte al Iranului și cu comandantul forțelor armate iraniene, generalul de brigadă Mohammad Bagheri, care conduce planificarea atacurilor militare asupra Israelului, notează NYT.

Șoigu, un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întâlnire și cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului. Vizita ar sublinia alianța strânsă dintre Rusia și Iran, consolidată după începerea războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Iranul a livrat Rusiei drone militare, iar cele două părți au încheiat recent un acord pentru extinderea cooperării în domeniul militar și al informațiilor, amintește publicația.

Vizita domnului Șoigu subliniază alianța strânsă dintre Iran și Rusia, care s-a consolidat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Iranul a furnizat Rusiei drone militare, iar cele două țări au finalizat recent un acord pentru extinderea cooperării lor militare și de informații.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG