Linkuri accesibilitate

SUA au suspendat un transport de arme care ar fi putut fi folosite de Israel pentru atacarea orașului Rafah


Un tanc israelian se deplasează de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza, 7 mai 2024.
Un tanc israelian se deplasează de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza, 7 mai 2024.

SUA au oprit săptămâna trecută un transport de arme către Israel din cauza îngrijorărilor legate de invazia planificată în orașul Rafah. Washingtonul consideră că Israelul nu a luat măsuri suficiente de protejare a celor aproximativ un milion de palestinieni refugiați în oraș.

Suspendarea transportului de arme e un semn al opoziției Washingtonului față de intenția Israelului de a ataca terestru orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, transmite Reuters, care citează un oficial al administrației Biden.

În orașul Rafah, circa un milion de oameni s-au refugiat din calea luptelor violente dintre armata israeliană și militanții Hamas, grupare desemnată teroristă de SUA și UE.

Președintele Joe Biden a transmis în mod repetat că se opune unei operațiuni militare israeliene în oraș până nu vede un plan detaliat privind măsurile de protejare a populației civile din Rafah.

Oficialul american, care a vorbit cu jurnaliștii Reuters sub condiția anonimatului, a declarat că, pe măsură ce liderii israelieni păreau să se apropie de o decizie privind o incursiune la Rafah, administrația de la Washington a început să analizeze transferurile de arme care ar putea fi folosite acolo.

„Ca urmare a acestei revizuiri, am oprit un transport de arme săptămâna trecută. Acesta constă în 1.800 de bombe de 2.000 de livre (n.red - aprox 900 kilograme) și 1.700 de bombe de 500 de livre (n.red - aprox. 230 kilograme)”, a spus oficialul.

Întârzierea livrării de arme către Israel vine într-un moment în care Washingtonul presează public Tel Aviv-ul cu privire la ofensiva israeliană din Rafah până când va lua măsuri care să evite un posibil dezastru umanitar.

Forțele israeliene au ocupat marți principalul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt din Rafah, o rută vitală de aprovizionare pentru Fâșia Gaza.

Oficialii de la Washington au declarat public că angajamentul SUA pentru protejarea securității Israelului este nezdruncinat, dar au recunoscut că există „conversații, dure, directe” cu omologii din Israel legate de posibilitatea unei invazii terestre în Rafah.

Pentagonul a precizat luni că nu a existat o decizie politică de a suspenda transporturi de arme Israelului, cel mai apropiat aliat al SUA din Orientul Mijlociu.

Întârzierile în livrarea de armament către Israel sunt primele de când administrația Biden și-a oferit sprijinul deplin Israelului în urma atacului Hamas din 7 octombrie.

Atacurile militanților Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane. Alte aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care se crede că 133 rămân în captivitate în Gaza, potrivit statisticilor israeliene.

Campania Israelului de a distruge Hamas a dus la o campanie militară de șapte luni care a ucis aproape 35.000 de palestinieni, majoritatea civili, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Conflictul a dus, de asemenea, la o catastrofă umanitară pentru cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, mulți dintre ei în pragul foametei și care trăiesc în condiții precare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG