Linkuri accesibilitate

SUA aprobă livrarea a aproape 100 de vehicule militare tactice României


Soldați americani, în timpul unui exercițiu la poligonul militar din Smârdan, România.
Soldați americani, în timpul unui exercițiu la poligonul militar din Smârdan, România.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 95 de vehicule tactice și echipament conex României, a anunțat marți Pentagonul, în contextul celei de-a opta runde a Dialogului strategic româno-american.

Este vorba de vehicule de transport a mai multor tipuri de armament, inclusiv armament greu, din programul Joint Light Tactical Vehicles (JLTV), valoarea estimată a echipamentelor fiind estimată la 104 milioane de dolari, scrie serviciul central al Europei Libere.

Agenția de Cooperare în Domeniul Securității militare din cadrul Pentagonului a notificat Congresul american marți, 14 martie; deși posibila tranzacție a fost aprobată de Departamentul de Stat, nu există încă o confirmare a finalizării negocierilor sau a încheierii unui contract cu partea română.

Una din concluziile Dialogului strategic româno-american a fost aceea că este nevoie de unitate transatlantică pentru a contracara eventuale agresiuni viitoare și pentru ca Marea Neagră să funcționeze ca o punte strategică de legătură între Europa și Asia centrală.

Într-o declarație comună, SUA și România au subliniat „importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre”.

Cele două părți „au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova”, se mai menționează în declarație.

Recent Armata americană a anunțat că detașamentele din cadrul diviziei Aeropurtată 101 (Airborne 101) din România și Estul Europei vor intra în rotație, ceea ce va duce la creșterea transportului de personal militar și echipamente pe străzile în regiune.

Trupele din cadrul diviziei au fost trimise în România pentru a sprijini flancul sud-estic al NATO, fiind prima detașare a diviziei în Europa din ultimii 80 de ani.

În România trupele din cadrul Diviziei sunt localizate la baza militară Mihail Kogălniceanu; structuri militare americane, dotate cu drone MQ-9 Reaper sunt mobilizate și la baza aeriană Câmpia Turzii.

Trimiterea trupelor Diviziei Airborne 101 în România a venit în contextul deplasării trupelor rusești spre puncte strategice din nordul peninsulei Crimeii și al coastei Mării Negre, în zona porturilor ucrainene.

Pe de altă parte în România activează și alte structuri NATO; la Cincu funcționează Grupul de luptă inter-aliat al NATO, condus de Franța, dar trupe ale altor țări din alianța nord-atlantică sunt răspândite și în alte obiective din țară.

XS
SM
MD
LG