Linkuri accesibilitate

Diplomat american: „Atacurile ucrainene asupra țintelor militare din Crimeea sunt legitime”


Statele Unite consideră că peninsula Crimeea ar trebui cel puțin demilitarizată, spune subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.
Statele Unite consideră că peninsula Crimeea ar trebui cel puțin demilitarizată, spune subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

Statele Unite consideră că peninsula Crimeea ar trebui cel puțin demilitarizată, iar Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra țintelor militare din peninsulă, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

Peninsula Crimeea, teritoriu care include portul Sevastopol, sediul flotei ruse de la Marea Neagră, este văzută de diplomații occidentali și ruși drept punctul nevralgic al războiului din Ucraina.

„Indiferent ce hotărăsc ucrainenii cu privire la Crimeea, în ceea ce privește locul în care aleg să lupte, Ucraina nu va fi în siguranță decât dacă Crimeea este măcar demilitarizată ”, a declarat Victoria Nuland pentru Carnegie Endowment for International Peace din Washington, potrivit Reuters.

În contextul războiului din Ucraina, Rusia a amplasat instalații militare în Crimeea, pe care SUA le consideră drept ținte legitime, a declarat Victoria Nuland care a conchis: „Noi considerăm că Crimeea este Ucraina”.

Pensinsula Crimeea a fost anexată și apoi încorporată în Imperiul Rus de Ecaterina cea Mare, în secolul al XVIII-lea.

În 1921, peninsula a devenit parte a Uniunii Sovietice și a Rusiei în interiorul acesteia până în 1954. În acel an, Crimeea a fost cedată Ucrainei.

Semnând Memorandumul de la Budapesta din 1994, Rusia a recunoscut suveranitatea Ucraine în granițele sale existente, incluzând Crimeea. Rusia s-a angajat atunci să se abțină de la folosirea forței împotriva noii republici. Ucraina a renunțat în schimb la arsenalul nuclear moștenit de la Uniunea Sovietică.

Acum, Ucraina anunță că vrea să recupereze întreg teritoriul anexat de Rusia, incluzând Crimeea. Rusia avertizează însă că orice lovituri asupra Crimeei ar însemna o escaladare majoră a războiului.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG