Linkuri accesibilitate

SUA sunt îngrijorate de acțiunile „draconice” ale Ungariei în baza noii legi a suveranității


Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, critică acțiunile Biroului pentru Protecția Suveranității din Ungaria.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, critică acțiunile Biroului pentru Protecția Suveranității din Ungaria.

Statele Unite au criticat activitatea Biroului pentru Protecția Suveranității din Ungaria care vizează activitatea societății civile și a organizațiilor media independente. Biroul a lansat o investigație asupra filialei maghiare a organizației anticorupție Transparency International.

Organizația Transparency International a anunțat pe 25 iunie că a primit o scrisoare de Biroul pentru Protecția Suveranității care anunță „o investigație specifică și cuprinzătoare” asupra activităților Transparency International Ungaria.

„Încercarea guvernului ungar de a „hărțui, intimida și pedepsi organizațiile independente contravine principiilor guvernării democratice înrădăcinate în statul de drept”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-un comunicat.

Matthew Miller a mai declarat că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de „acțiunile draconice” ale biroului.

El a spus că noua lege, cunoscută sub numele de Legea Apărării Suveranității Naționale, „nu pune nicio limită” Biroului pentru Protecția Suveranității de a afecta drepturile omului și libertățile fundamentale ale maghiarilor „și pune în pericol orice țară, entitate de afaceri sau persoană care alege să intre în relație cu ei ”.

Miller a subliniat că Statele Unite „vor continua să pledeze pentru protecția organizațiilor societății civile și a libertății mass-mediei în fața acestor măsuri antidemocratice”.

Este pentru a treia oară în două zile când Departamentul de Stat a criticat conducerea Ungariei, care va prelua săptămâna viitoare președinția rotativă a Uniunii Europene.

Secretarul de stat Antony Blinken, prezentând un raport global privind libertatea religioasă pe 26 iunie, a acuzat Ungaria că se angajează în discursuri antisemite, iar pe 27 iunie a criticat Ungaria pentru felul în care tratează minoritățile sexuale.

Biroul pentru Protecția Suveranității a fost înființat în decembrie de partidul de guvernământ al premierului ungar Viktor Orban. Are puterea de a aduna informații despre orice grupuri sau persoane care beneficiază de finanțare străină și influențează dezbaterea publică, iar serviciile secrete ale Ungariei pot ajuta la investigațiile sale.

Guvernul de la Budapesta a transmis că legea a fost concepută pentru a împiedica partidele politice să primească finanțare din străinătate pentru campaniile electorale.

Dar opoziția a asemănat legea dată de partidul premierului Viktor Orban cu cea a agenților străini din Rusia și susține că prevederile vagi ale legii pot fi folosite pentru a viza în mod arbitrar criticii guvernului, inclusiv ONG-uri și jurnaliști. Orice persoană condamnată pentru încălcarea legii riscă pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

Guvernul lui Viktor Orban este criticat de opoziția internă și de lideri europeni pentru că slăbește instituțiile democratice ale țării și pentru că a preluat controlul asupra unei mari părți din mass-media.

UE a înghețat peste 20 de miliarde de euro, fonduri destinate Ungariei, pentru încălcări ale standardelor privind statul de drept, combaterea corupției și democrația.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG