Linkuri accesibilitate

"Sub asediu". Reacțiile liderilor lumii la violențele din Statele Unite


Susținători ai lui Donald Trump au provocat daune materiale importante după ce au pătruns în forță în sediul Capitoliului
Susținători ai lui Donald Trump au provocat daune materiale importante după ce au pătruns în forță în sediul Capitoliului

Uimiți de evenimentele violente de la Capitoliul american, oficiali din întreaga lume au exprimat o serie de reacții, de la îngrijorare profundă și dezgust până la satisfacția aparentă după ce o grupare violentă a luat cu Capitoliul în ziua certificării victoriei lui Joe Biden, perturbând una din etape finale ale alegerilor prezidențiale într-o clădire care este cunoscută drept cetatea democrației americane.

Pentru milioane de oameni din țări care au suferit răsturnări politice violente, evenimentele haotice păreau familiare: o mulțime care a asaltat legislativul național, luptându-se cu poliția și rătăcind fără obstacole pe coridoarele clădirii.

Oficialii occidentali și-au exprimat furia și consternarea că se poate întâmpla în capitala Statelor Unite. Ministrul german de externe a declarat că violența și haosul ar face pe plac „dușmanilor democrației” din întreaga lume.

„Scene rușinoase în Congresul SUA", a scris prim-ministrul britanic Boris Johnson pe Twitter. „Statele Unite reprezintă democrația din întreaga lume și acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat de putere".

„Violența de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare și inacceptabilă. Avem încredere în democrația SUA, care ar trebui să rămână un model mondial, și ne exprimăm încrederea că situația va deescalada în curând pentru a permite reluarea certificării voturilor electorale”, a fost poziția României exprimată prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu.

Diplomații din Rusia, care au fost ținta criticilor americanilor privitor la situația drepturilor omului, democrației și a statului de drept sub președintele Vladimir Putin, au avut o altă abordare.

Pe Facebook, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a repostat un comentariu al unui jurnalist american care a scris: „Statele Unite nu vor mai putea niciodată să spună lumii că suntem liderii democrației”.

Primul adjunct al ambasadorului Rusiei la Națiunile Unite, Dmitry Polyansky, a numit imaginile „în stil Maidan”, o referință la răscoala populară care l-a înlăturat pe președintele ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, din 2014.

Putin a susținut în mod nefondat că protestele de amploare și în mare parte pașnice din Piața Independenței de la Kiev au fost o lovitură de stat susținută de SUA, iar termenul „Maidan" are o conotație foarte negativă în rândul oficialilor ruși.

„Unii dintre prietenii mei întreabă dacă cineva va distribui petarde protestatarilor”, a spus Polyansky, o referință batjocoritoare la acțiunile unui oficial al Departamentului de Stat al SUA în timpul protestelor de pe Maidan din decembrie 2013.

Comentariul său a fost redistribuit pe contul de Twitter al Ministerului de Externe rus.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a împărtășit pe Twitter sentimentele oficialilor occidentali, spunând că statul de drept și principiile democratice trebuie restabilite la Washington.

„Acest lucru este important nu numai pentru SUA, ci și pentru Ucraina și pentru întreaga lume democratică”, a spus el.

Statele Unite au fost un susținător cheie al Ucrainei, în direcția statului est-european pentru reforme politice și economice dure necesare aderării la organizațiile occidentale, reforme pe care Rusia a încercat să le submineze.

Chiar și premierul de dreapta al Sloveniei, Janez Jansa, care l-a susținut pe Trump și care încă nu l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa, a scris pe Twitter: „Toți ar trebui să fie foarte tulburați de violența care are loc în Washington D.C.”

„Sperăm că democrația americană este rezistentă, adânc înrădăcinată și va depăși această criză. Democrația presupune un protest pașnic, dar violența și amenințările cu moartea - de la stânga sau la dreapta - sunt întotdeauna greșite".

Numeroși lideri străini i-au îndemnat pe Trump și pe membrii gloatei care au asaltat Capitolul să lucreze pentru a asigura rapid un transfer pașnic de putere.

Ministrul german de externe Heiko Maas i-a îndemnat pe susținătorii lui Trump să „oprească atacul” asupra valorilor democratice.

„Inamicii democrației vor fi încântați să vadă aceste imagini incredibile din Washington, D.C.", a adăugat el.

Turcia, care, ca și Rusia, a fost criticată în repetate rânduri de Statele Unite pentru că este condusă de un guvern autoritar, s-a grăbit, de asemenea, să comenteze aceste evoluții violente.

„Urmărim cu îngrijorare evenimentele din SUA și invităm părțile la calm. Credem că problemele vor fi întotdeauna rezolvate în cadrul legii și al democrației", a declarat Mustafa Sentop, președintele parlamentului Turciei, pe Twitter.

Șeful politicii externe a UE a condamnat ceea ce el a numit un „atac asupra democrației americane”.

„În ochii lumii, democrația americană din această seară apare sub asediu”, a scris pe Twitter Josep Borrell.

„Aceasta nu este America. Rezultatele alegerilor din 3 noiembrie trebuie respectate pe deplin", a adăugat el.

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că Canada, vecină și aliată apropiată a SUA, a fost „profund tulburată și întristată” de evenimentele de la Washington.

„Violența nu va reuși niciodată să depășească voința oamenilor. Democrația din SUA trebuie menținută - și așa va fi", a scris pe Twitter, Trudeau.

Sute de susținători ai președintelui în funcție Donald Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul, sediul Congresului american, într-o tentativă violentă de a răsturna înfrângerea electorală a republicanului. După ore de haos în care poliția s-a luptat pentru a recâștiga controlul, parlamentarii s-au întors la Congres pentru a începe certificarea victoriei președintelui democratic ales Joe Biden.

În cel mai grav atac asupra simbolului democrației americane din ultimii 200 de ani, protestatarii și-au forțat accesul dincolo de baricadele de securitate metalice, au spart geamurile și au escaladat zidurile pentru a intra în Capitoliu, unde s-au luptat cu ofițerii de poliție.

Poliția a anunțat că patru persoane au murit - una în urma rănilor suferite prin împușcare și trei în urma unor urgențe medicale - în timpul haosului.

XS
SM
MD
LG