Linkuri accesibilitate

Efectul rectificării lui Cîțu: subvenție de 38,7 milioane de lei pentru partide în octombrie


Rectificarea bugetară face minuni pentru partide, care vor ajunge să încaseze într-o singură lună sume impresionante. Transparența rămâne în continuare un mare minus al finanțării partidelor, care alocă bani mulți pentru promovarea în presă.
Rectificarea bugetară face minuni pentru partide, care vor ajunge să încaseze într-o singură lună sume impresionante. Transparența rămâne în continuare un mare minus al finanțării partidelor, care alocă bani mulți pentru promovarea în presă.

Partidele politice beneficiare ale subvenției vor încasa aproape 40 de milioane de lei într-o singură lună. Totul este posibil după ce guvernul Cîțu a decis la rectificarea bugetară să mărească bugetul pentru subvenția partidelor cu aproape 90 de milioane de lei.

Fără să ofere vreo explicație sau să anunțe în prealabil decizia, Cabinetul Cîțu a decis să dea mulți bani partidelor și în 2021. Chiar dacă nu mai este un an electoral, iar toate promisiunile făcute vizau diminuarea subvenției, premierul nu și-a respectat propriile angajamente electorale.

Nici ministrul de Finanțe nu a ținut cont de afirmațiile făcute și a semnat ca în conturile partidelor să ajungă și mai mulți bani decât erau prevăzuți în bugetul de stat. Peste 250 de milioane de lei vor ajunge în vistieria de partid, iar aproape jumătate de sumă va fi alocată în doar trei luni.

Hotărârea a fost luată după ce USR a ieșit de la guvernare, decizia fiind asumată de PNL și UDMR. Astfel, dacă în primele 9 luni ale acestui an, toate partidele care beneficiază de subvenția au încasat 117 milioane de lei (23.4 milioane de euro), în cele trei luni rămase ar trebui să primească încă 133 de milioane de lei.

Primul pas a fost făcut, iar în luna octombrie 2021, partidele primesc de la bugetul de stat 38,7 milioane de lei. PSD va primi astfel, în primele zece luni ale anului 2021, aproape 60 de milioane de lei (12 milioane de euro).

În lunile iulie, august și septembrie, subvenția virată de la bugetul de stat către partide a fost de 8,7 milioane de lei lunar. Potrivit algoritmului, cel mai mult a încasat PSD în cele trei luni: peste 3.3 milioane de lei lunar.

  • PSD – 14.924.909 de lei
  • PNL – 12.652.565 de lei
  • USR – 6.820.730 de lei
  • AUR – 3.020.684 de lei
  • PMP – 780.883 de lei
  • Pro România – 564.203 de lei
Subvenția partidelor politice în octombrie 2021, sursa AEP
Subvenția partidelor politice în octombrie 2021, sursa AEP

Câți bani au primit partidele în 2021 (fără luna octombrie)

  • PSD – peste 45 de milioane de lei
  • PNL – peste 38 de milioane de lei
  • USR – aproape 20 de milioane de lei
  • AUR – peste 9.2 milioane de lei
  • Pro România – peste 1.7 milioane de lei
  • PMP – aproape 2.4 milioane de lei

Ordonanța de Urgență privind rectificarea bugetară poate să fie modificată în Parlament dacă există voință politică. USR și AUR s-au pronunțat pentru reducerea subvenției, în timp ce PSD și PNL nu au mai făcut declarații despre diminuarea sumelor venite de la bugetul de stat.

Subvenția a crescut spectaculos în ultimii ani, iar partidele au încasat peste un miliard de la bugetul de stat între 2016 – 2020 din subvenție și rambursările pentru campaniile electorale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG