Linkuri accesibilitate

Summit european umbrit de absența Azerbaidjanului


Aproape de lideri europeni sunt așteptați la Granada, Spania, la al treilea summit al Comunității Politice Europeană (CPE).
Aproape de lideri europeni sunt așteptați la Granada, Spania, la al treilea summit al Comunității Politice Europeană (CPE).

Aproape de lideri europeni sunt așteptați la Granada, Spania, la al treilea summit al Comunității Politice Europeană (CPE). Pe agendă se află îmbunătățirea cooperării în contextul conflictelor și tensiunilor de pe continent. Așteptările sunt deja umbrite de absența reprezentanților Azerbaidjanului.

Cea de-a treia reuniune CPE are ca scop căutarea de soluții pentru crizele acutizate în ultima perioadă, transmite DPA.

Tensiunile au escaladat recent între Armenia și Azerbaidjan, între Kosovo și Serbia, toate aceste țări fiind participante la CPE.

Absența de la reuniune a președintelui azer, Ilham Aliyev, a afectat semnificativ încercarea grupului european de a găsi soluții diplomatice pentru situația conflictuală din Nagorno Karabah.

Președintele Azerbaidjanului a justificat absența de la summit prin declarațiile în favoarea Armeniei făcute de Paris și pentru că Franța ar avea în plan să livreze armament Erevanului.

Oficialul azer susține chiar că există o atmosferă „anti-azeră” la summitul EPC și a spus că Baku dorește ca întâlnirea cu reprezentanții Armeniei să aibă loc în Turcia, transmite AFP.

De cealaltă parte, președintele Armeniei, Nikol Panișian a confirmat participarea la summit și a spus că regretă că s-a pierdut șansa semnării unui „document de cotitură” în chestiunea Nagorno-Karabah.

Luna trecută, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă militară pentru a recuceri regiunea contestată Nagorno-Karabah, determinând exodul a aproximativ 100.000 de armeni.

Mai mult, la sfârșitul lunii septembrie, în nordul Kosovo a avut loc cea mai gravă izbucnire de violență din ultimii 15 ani. Persoane înarmate au atacat poliția kosovară, ucigând un ofițer.

La summitul CPE participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Într-o postare pe rețeaua X, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina are propuneri pentru securitatea și stabilitatea în Europa, prezicând că dorește să își concentreze interesul asupra Mării Negre, securității alimentare și libertății de navigație.

Ucraina are dificultăți în a-și găsi rute de transport pentru produsele agricole exportate de când Rusia i-a blocat și atacat porturile de la Marea Neagră și de pe Dunăre.

O temă importantă pentru liderii reuniți la Granada este migrația, atât în interiorul uniunii cât și cea provenind din afara blocului comunitar. Discuțiile au loc după ce miercuri, țările UE au aprobat un prim acord legat coordonarea europeană în situație de imigrație masivă provenită din țări non-UE.

Programul Summitului CPE include o sesiune plenară şi mese rotunde legate de inteligenţa artificială, energie, schimbări climatice și securitate.

La reuniunea CPE de la Granada participă și președintele României, Klaus Iohanis. Poptrivit unui comunicat al Președinției, Klaus Iohanis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va coprezida, alături de premierul Regatului Norvegiei, dezbaterile legate de energie, mediu şi combaterea schimbărilor climatice.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG