Linkuri accesibilitate

Franța, dispusă să livreze echipamente militare în Armenia


Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, la Erevan
Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, la Erevan

Franța este pregătită să înceapă livrările de echipamente militare în Armenia pentru a-și consolida capacitățile de apărare, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna într-o vizită făcută miercuri la Erevan.

„Franța și-a dat acordul să semneze un viitor contract cu Armenia, care va permite furnizarea de echipamente militare Armeniei, astfel încât Armenia să-și poată asigura apărarea. Este clar că nu pot detalia această problemă deocamdată”, a spus ministrul francez.

Vizita ministrului francez are loc după ofensiva fulger a Azerbaidjanului de luna trecută, care i-a oferit control total asupra regiunii Nagorno Karabah, care a declanșat un exod masiv al etnicilor armeni din regiunea separatistă în Armenia.

Colonna a refuzat să dea detalii, dar a adăugat că i-a cerut diplomatului șef al Uniunii Europene, Josep Borrell, să extindă misiunea UE în regiune și a propus includerea Armeniei într-un mecanism de pace al UE similar cu cel implementat de blocul comunitar în Republica Moldova.

„Am scris oficial și reprezentantului Uniunii Europene, Joseph Borrell, pentru a extinde misiunea de observare și a întări mandatul, astfel încât acestea să fie și mai utile Armeniei. De asemenea, am propus includerea Armeniei în mecanismul european de pace, precum programul implementat pentru Moldova.”

Ministrul francez și-a exprimat, de asemenea, speranța că „UE și membrii săi vor începe să dea aceleași semnale clare pe care le arată Franța, că orice acțiune care amenință integritatea teritorială a Armeniei va primi un răspuns foarte clar și puternic”.

„Sper că putem să ne bazăm și pe alți parteneri și prieteni, în special, mă refer la SUA”, a spus șefa diplomației franceze.

Potrivit evaluării ministrului francez de externe, „Armenii din Nagorno-Karabah și-au părăsit casele din cauza operațiunilor militare din Azerbaidjan posibile și cu complicitatea Rusiei, precum și după 9 luni de blocaj ilegal”.

Colonna a subliniat că blocada este ilegală, iar Curtea Internațională de Justiție a cerut deschiderea coridorului încă din februarie.

„Ceea ce s-a întâmplat este o încălcare a dreptului internațional”, a subliniat ministrul francez, care a contrazis declarațiile de la Baki și Moscova că „oamenii pleacă voluntar”.

„Nu, acestea sunt plecări forțate, aceasta este o alegere făcută sub amenințarea forței, acele minciuni nu induc în eroare pe nimeni”, a mai spus Colonna.

La o întrebare a unuia dintre jurnaliști, privind responsabilitatea Rusiei, Colonna a răspuns că „Rusia nu și-a respectat obligațiile în cadrul declarației din 2020 și ar fi trebuit să asigure soluția politică a problemei dintre Azerbaidjan și Armenia, nu și-a îndeplinit această obligație”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG