Linkuri accesibilitate

Summitul UE-Ucraina | Poporul ucrainean a făcut „o alegere clară pentru libertate, democrație și statul de drept”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru), președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, își strâng mâna în timpul summitului UE-Ucraina de la Kiev, 3 februarie 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (centru), președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, își strâng mâna în timpul summitului UE-Ucraina de la Kiev, 3 februarie 2023

Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit vineri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev pentru un summit istoric, pentru prima dată când un astfel de eveniment are loc într-o zonă de război.

Oficialii Uniunii Europene au declarat că „viitorul Ucrainei este în UE” în timpul unei conferințe de presă comună la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski, după primul summit UE-Ucraina de la începutul invaziei rusești, din 24 februarie 2022 și primul de când Ucraina a obținut statutul de candidat la UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat Kievul pentru reformele pe care le-a implementat. De obicei, este nevoie de ani pentru ca țările să se alăture blocul comunitar, dar UE a refuzat de astă dată să stabilească un interval de timp, descriind procesul de înscriere ca „bazat pe obiective”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ca discuțiile de aderare să înceapă anul acesta și înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a postat pe Twitter un clip din recenta sa conferință de presă comună cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Poporul ucrainean a făcut „o alegere clară pentru libertate, democrație și statul de drept”, a spus Michel.

„Și noi, cei din UE, am luat o decizie clară. Viitorul tău este cu noi în Uniunea noastră europeană comună. Destinul tău este destinul nostru”, a adăugat șeful Consiliului European.

La conferința de presă comună de la Kiev, von der Leyen a spus că Ucraina trebuie să le îndeplinească obiective ca parte a eforturilor sale de aderare la UE.

Întrebată despre aderarea Ucrainei, ea a spus: „nu există termene rigide, dar există obiective pe care trebuie să le atingeți.”

Zelenski: Donbasul ar putea fi eliberat dacă am primi arme cu rază lungă de acțiune

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va continua să lupte pentru Bakhmut atâta timp cât va putea, jurând că „nimeni nu va da” orașul „cetate” din est.

„Nimeni nu va da Bahmutul. Vom lupta cât vom putea. Noi considerăm Bahmutul cetatea noastră.”

El a făcut încă un apel la aliații occidentali și a spus că Ucraina ar putea să păstreze Bahmutul sub controlul său și să elibereze Donbasul ocupat „dacă ar primi arme cu rază lungă”.

Orașul Bahmut, din regiunea estică Donbas, a devenit punctul focal al rezistenței ucrainene și al eforturilor intense ale Moscovei de a recăpăta controlul asupra câmpului de luptă.

Oficialii ruși au spus că forțele sale încercuiesc Bahmutul din mai multe direcții și se luptă pentru a prelua controlul asupra unei rute importante de aprovizionare pentru forțele ucrainene.

Zelenski a spus că Rusia va continua să împingă forțele în est, dar că forțele ucrainene vor putea rezista atâta vreme cât va primi arme din Vest.

Comisarul pentru comerț: „avansează destul de bine”

Eforturile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană au fost subiectul cel mai important al zilei - și, potrivit comisarului european pentru comerț Valdis Dombrovskis, ele „avansează destul de bine”.

Ucraina a câștigat statutul de candidat la UE cu o viteză record, în iunie anul trecut, dar procesul pentru a deveni un membru cu drepturi depline durează de obicei mulți ani.

Dombrovskis a amintit vineri la BBC că atunci „când Ucraina a primit statutul de țară candidată, au existat și anumite condiții de politică pe care Ucraina trebuia să le îndeplinească. Și, după îndeplinirea acestor angajamente, se poate trece într-adevăr la următorul pas, care ar trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare. Lucrăm deja la alte aspecte. De exemplu, integrarea Ucrainei în piața unică a UE. Și planul de acțiune pentru aceasta este aprobat astăzi în cadrul summitului UE-Ucraina.”

În următoarele câteva luni se așteaptă o actualizare cu privire la progresul Ucrainei spre aderare, cu o evaluare mai oficială care urmează să fie făcută în cursul anului.

Uniunea Europeană a promis un nou pachet de 25 de milioane de euro pentru deminarea Ucrainei. De altfel, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vizitat joi un sit de deminare din afara Kievului, unde a stat de vorbă cu personalul bazei și a văzut echipamentul folosit pentru a detecta minele.

UE intenționează să folosească activele înghețate ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei

UE a declarat că va intensifica eforturile „de a folosi activele înghețate ale Rusiei pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei”.

Este vorba de bunurile rusești aparținând unor persoane legate de Kremlin, pe care le-a sancționat în urma invaziei Ucrainei.

SUA, UE, Marea Britanie și alte țări au sancționat peste 1.000 de persoane și companii rusești, inclusiv oligarhi.

Aceștia sunt lideri de afaceri bogați, apropiați ai Kremlinului, cum ar fi proprietarul Chelsea FC, Roman Abramovici.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG