Linkuri accesibilitate

Sute de persoane au participat la un marș de comemorare a eroilor Revoluției, Klaus Iohannis li s-a alăturat în Piața Universității


Participanți la Marșul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”
Participanți la Marșul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”

Participanții la marșul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!” au avut baloane albe pe care era scris ”Libertate” și au scandat, pe tot traseul, "Cinste lor, eroilor!", ”Păcat, păcat de sângele vărsat!”.

Punctul de întâlnire a fost Piața Victoriei, de unde sute de persoane au plecat spre Piața Universității, cu destinația finală sediul Ministerului de Interne, fostul sediu al CC al PCR, din Piața Revoluției.

Coloana a fost deschisă de un banner care conținea mesajele scandate cu 30 de ani în urmă, în zilele Revoluției din 1989: „Libertate te iubim/Ori învingem ori murim!", „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", „Soldaţi, soldaţi/Pe cine apăraţi?" sau „Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!".

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Piața Universității puțin după ora 18.00, în același timp cu premierul Ludovic Orban. Ei au așteptat câteva minute să ajungă și coloana de manifestanți.

Încadrat de premierul Orban și de Doru Mărieș, președintele Asociaţiei 21 Decembrie, Klaus Iohannis a intrat în coloană și a pornit în marș spre sediul Ministerului de Interne, în fața având un tricolor imens.

Președintele Klaus Iohannis, în coloană spre Piața Revoluției
Președintele Klaus Iohannis, în coloană spre Piața Revoluției

Pentru câteva minute, președintele a stat de vorbă cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care i-a înmânat scrisoarea deschisă, publicată sâmbătă, prin care îi cerea să facă eforturi pentru aflarea adevărului și aducerea în justiție a Securității care a comis crime în 1989.

Ambasadorul SUA a citit câteva nume ale celor morți în timpul Revoluției din 1989

Pe fațada Ministerului de Interne au fost proiectate imagini în memoria eroilor Revoluției Române, dar și numele a peste 1100 de persoane care au murit în evenimentele din decembrie 1989. Numele au fost ulterior citite, fiind precizată și vârsta fiecăruia.

Unul dintre cei care au citit numele persoanelor ucise a fost ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman. „În numele meu, al președintelui Trump, al poporului American, Dumnezeu să îi odihnească și să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluție”, a spus Adrian Zuckerman, citat de Mediafax.

Organizatorii evenimentului au fost Freedom House România, Asociația „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Corupția ucide

Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi. Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câștigat libertatea. Dar tot pe 22 decembrie 1989, și în zilele dinainte și de după, mii de familii și-au pierdut părinții sau copiii, soții sau soțiile, frații sau surorile. Aceste familii au rămas fară oameni dragi pentru ca noi să avem libertate. Aceste familii aprind o candelă an de an pentru cei care au plecat pe un drum fără întoarcere. Sunt copii ajunși astăzi, după 30 de ani, la vârsta la care părinții lor au murit. Pe 22 decembrie noi, societatea, mergem să fim alături de EI. Să le mulțumim pentru sacrificiu. Să încercăm să le oferim măcar un pic de compasiune", au explicat organizatorii marșului.

În Piața Revoluției, oamenii au aprins candele, au depus flori la monumentul eroilor și au eliberat baloanele pe care era scris ”Libertate”.

Beciurile Securității din fostul sediu al CC al PCR au putut fi vizitate

Timp de aproape patru ore, clădirea Ministerului de Interne, locul unde își avea sediul Comitetul Central al Partidului Comunist Român, a fost deschisă, pentru prima dată, publicului.

Subsolul fostului CC al PCR unde erau celule de anchetă ale Securității
Subsolul fostului CC al PCR unde erau celule de anchetă ale Securității

"În 22 decembrie, la ora 12,09, atunci când Nicolae şi Elena Ceauşescu au decolat de pe clădirea fostului Comitet Central, MAI va organiza o acţiune inedită: va deschide porţile ministerului, porţile Comitetului Central, pentru a invita toţi cetăţenii să reconstituim drumul spre libertate şi democraţie", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Cei interesați au avut acces inclusiv la celulele fostei Securităţi, unde erau anchetați contestatarii regimului comunist, şi în balconul de unde dictatorul Nicolae Ceauşescu a ținut ultimul discurs, în urmă cu 30 de ani.

Ministrul Vela a declarat că ia în calcul și transformarea clădirii într-un muzeu, dar mai întâi trebuie stabilite criteriile care să asigure securitatea clădirii în care funcționează acum Ministerul de Interne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG