Linkuri accesibilitate

Tăriceanu și ALDE lovesc unde au pupat trei ani: în guvernul PSD. Cum îi taxează Dăncilă


Tăriceanu și Dăncilă pe vremea când singura problemă a guvernului PSD-ALDE era ”comunicarea”
Tăriceanu și Dăncilă pe vremea când singura problemă a guvernului PSD-ALDE era ”comunicarea”

O schimbare radicală de discurs politic se face simțită la liderii ALDE din momentul în care au trecut cu arme, dar fără toate bagajele, în tabăra opoziției. În frunte cu Tăriceanu ei descoperă acum ”dezastrul” guvernului din care au făcut parte până acum câteva zile.

Dacă în mesajul de adio prin care a anunțat ieșirea de la guvernare și din coaliție, Călin Popescu Tăriceanu a fost destul de reținut în a exprima critici, fiind probabil sub influența celor aproape trei ani de conviețuire cu PSD, de vreo două zile a schimbat complet foaia. A depistat ”corupția”, ”incompetența” și ”nepotismul” care au dominat guverul PSD-ALDE, precum și faptul că "72% din populație consideră că România merge într-o direcție proastă”.

Liderul ALDE a găsit și țapul ispășitor pentru eșecul din alegerile europarlamentare: ”guvernarea a lăsat unele urme asupra noastră”.

”Am analizat cauzele, era o anumită bulversare și am încercat să stăm apoi de vorbă. Am discutat o regândire a programului de guvernare, am discutat de câteva subiecte care să dea clar mesajul că ne preocupă problemele care sunt pe agenda populației: corupția și incompetența cuplată cu nepotismul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la emisunea lui Cristoiu de la Mediafax.

În 6 mai însă Tăriceanu vedea o singură problemă în buna funcționare a guvernului: comunicarea. ”Ceea ce nu am reușit să meargă bine este componenta de comunicare cu cetățenii, componenta de comunicare publică”.

Cât despre relația cu partenerii de coaliție, aici liderul ALDE era loialitatea și moralitatea întruchipate.

”Nu văd cum ar putea să apară așa un fel de mișcare, de perturbare, o turbulență atât de mare încât să răstoarne actuala majoritate. Cel puțin în ceea ce ne privește pe noi, ca partener de coaliție, nu am dat în vreun moment impresia că facem astfel de jocuri, pentru că eu cred că trebuie să existe o anumită responsabilitate politică, o anumită corectitudine a jocului politic între parteneri. Nu este genul de politică pe care știu să o fac - șantajul, amenințarea și așa mai departe, la adresa partenerilor”, declara Tăriceanu la un post de televiziune.

De atunci a trecut doar o lună și iată ce spune același Tăriceanu pe Facebook: „Dragă Viorica, ți-am oferit repetat sprijinul meu pentru a merge în Parlament ca să facem un Guvern mai bun. L-ai refuzat. Vei veni acum în Parlament trimisă de dl Iohannis. Fără mine...”

Asta-i viața, ar spune deputatul ALDE, Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernele Grindeanu şi Tudose, care îi ia la rând pe foștii săi colegi din guvern în cuvinte nu tocmai măgulitoare. „Marii oameni politici, tăcuţi până de curând şi aliniaţi în spatele unui lider ştiu cel mai bine ce înseamnă laşitatea”, scrie acesta pe Facebook”.

Și Petcu pedalează tot pe ideea singurătății Vioricăi Dăncilă în fața votului din parlament, semn că ar mai fi loc de negocieri, ceea ce se și întâmplă zilele astea în campania de racolare dusă de PSD și căreia unii parlamentari ALDE se pare că nu-i prea rezistă.

Marele zmeu Teodorovici, atunci când a intrat în Guvern, toate declaraţiile sale belicoase au fost date uitării. Amnezie! Nu mai vorbim de doamna Dăncilă, cea care a fugit de votul Parlamentului atunci când ALDE i-a cerut să facă restructurarea guvernamentală. Ei bine, acum va trebui să meargă singură în Parlament", scrie Toma Petcu.

Pe de altă parte, nici Dăncilă nu rămâne datoare. Nu ratează nicio ocazie să-l taxeze pe Tăriceanu, pe care îl pune, strategic, în același sac de box cu Iohannis, Ponta și Barna. Poziția e cea a femeii care trebuie să se lupte cu bărbații cei răi, care ”țipă”, ”jignesc” și, evident, sunt ”lași”.

"Am văzut laşitatea domnului Tăriceanu, am văzut minciunile domnului Ponta, am văzut plângerile penale din partea domnului Orban şi jignirile domnului Barna. Am văzut încă o dată atacurile domnului Iohannis. Înţeleg că trebuie să mă lupt cu toţi aceşti bărbaţi de stat ai României care nu au înţeles că lupta politică e pe proiecte şi nu pe cine ţipă sau jigneşte mai tare”, a declarat premiera la întâlnirea, de la Mamaia, cu femeile din PSD.

Dar Viorica Dăncilă are de partea și bărbați mai cumsecade, care o prețuiesc la adevărata ei valoare, chiar dacă ultimul sondaj IMAS o cotează cu doar 8,4 procente în cursa pentru prezidențiale. Și asta în condițiile în care Mircea Diaconu nici măcar nu a fost măsurat. Unul dintre bărbații care știu să-și măgulească șefa este Eugen Orlando Teodorovici. Premierul Viorica Dăncilă a primit de la acesta, în compensație cu răutățile celorlalți, o veritabilă odă.

”Vom avea, pentru prima dată în istoria României, un preşedinte femeie, o femeie puternică, determinată, iubitoare de oameni, care a lăsat poate orice pentru a fi alături de oameni, care nu mai ştie ce e familie, ce e linişte. (...) Avem nevoie de Viorica Dăncilă, cu un profil care ştie să unească, să spună o vorbă bună, care poate fi o mână de fier într-o mănuşă de catifea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG