Speculații privind furnizarea de MiG-uri din Bulgaria către Ucraina
Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare a până la opt avioane de vânătoare F-16 către Bulgaria, potrivit unui anunț la Departamentul Apărării.
„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Bulgariei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, permițând Forțelor Aeriene bulgare să desfășoare în mod curent avioane de luptă moderne în regiunea Mării Negre”, a declarat Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare.
Oficialii americani au declarat că acordul de 1,673 miliarde de dolari nu are legătură directă cu invazia Rusiei în Ucraina, care survine pe fondul speculațiilor continue potrivit cărora un aliat NATO ar putea furniza Ucrainei avioane MiG-29 de fabricație rusească pentru a lupta împotriva forțelor rusești și că o astfel de acțiune ar implica ca Statele Unite să „suplinească” flota de avioane a acelui aliat cu avioane americane în schimb, relatează RFE/RL.
Bulgaria este una dintre cele trei țări membre NATO care au MIG-29, pe care piloții ucraineni sunt capabili să le piloteze. Celelalte două țări sunt sunt Polonia și Slovacia. De altfel, luna trecută au existat discuții neconcretizate între Washington și Varșovia privind o astfel de tranzacție.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului întrebat despre vânzarea de F-16, a minimalizat sugestia că aceasta ar putea fi legată de furnizarea de către Bulgaria de MIG-29 Ucrainei. John Kirby a declarat că nu ar caracteriza vânzarea ca fiind „o umplere a golului” ce ar putea fi lăsat de vânzarea de MiG-uri 29 de către Bulgaria.
Prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat luna trecută că nu există niciun acord pentru furnizarea de MiG-29 Ucrainei.
O echipă a Crucii Roșii, reținută de soldați ruși, a fost eliberată lângă Mariupol
O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost eliberată, marți, după ce a fost reținută de poliție în orașul ucrainean Manuș, care pare a fi ocupat de trupele ruse, relatează BBC.
CICR a anunțat că a primit vestea cu „mare ușurare”. Echipa Crucii Roșii încerca de mai multe zile să ajungă în orașul asediat Mariupol, pentru a livra ajutoare și a-i evacua pe cei care doresc să plece.
Deocamdată, se pare că echipa s-a întors în Zaporojie. E neclar dacă sau când vor continua misiunea la Mariupol.
Șefa Comisiei Europene va merge la Kiev
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui CE.
Aceasta ar fi cea mai importantă vizită a unui demnitar al Uniunii Europene de la începutul invaziei ruse.
Ursula von der Leyen va fi însoțită de Josep Borrell, șeful diplomației UE. Cei doi vor vizita Kievul înainte de un eveniment care va avea loc sâmbătă la Varșovia, în Polonia.
Deplasarea în capitala ucraineană vine după cea a Robertei Metsola, preşedinta Parlamentului European, de săptămâna trecută. Ea a promis că UE va spori asistența acordată Ucrainei și cu Volodimir Zelenski despre sancțiuni mai ample împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat al instituției.
Italia și Danemarca expulzează diplomați ruși
Italia a expulzat 30 de diplomați ruși din cauza preocupărilor legate de securitate, a declarat în marți dimineață ministrul de externe Luigi Di Maio, transmite Reuters.
De asemenea, Danemarca va expulza 15 diplomați ruși, iar Rusia a declarat deja că va riposta.
În ultimele 24 de ore, Germania, Franța, Letonia și Lituania au anunțat fiecare expulzarea a zeci de diplomați ruși.
Ultima expulzare a unui diplomat rus din România a avut loc în aprilie 2021: Alexei Grişev, adjunctul ataşatului militar.
Între timp, Centrul STRATCOM al Ucrainei a anunțat că „mamele ucrainene scriu numele copiilor lor și enumeră contactele familiei pe corpurile copiilor lor, în cazul în care ele (mamele) sunt ucise de ruși și copiii lor supraviețuiesc”.