Primarul din Mariupol îi acuză pe ruşi că au ars cadavre pentru a ascunde crime de război
Soldaţii ruşi ard cadavrele civililor ucraineni uciși în crematorii mobile, ca să-și acopere crimele de război comise, acuză primarul oraşului ucrainean Mariupol, Vadim Boicenko.
„Este un nou Auschwitz şi Majdanek'”, a scris Vadim Boicenko într-o postare pe Telegram, referindu-se la lagărele de concentrare din epoca nazistă, transmite Agerpres.
Oficiali ai oraşului asediat au estimat săptămâna trecută că numărul civililor ucişi ar fi de aproximativ 5.000, dar acum vorbesc de zeci de mii de morți.
Oraşul avea o populaţie de 440.000 de locuitori înainte de invazie, numărul celor rămaşi în prezent fiind estimat la aproximativ 100.000.
Mariupol a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de invazia rusă a Ucrainei. Potrivit analiştilor, Rusia intenţionează să controleze oraşul port pentru a lega Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, de enclave etnice ruse din estul Ucrainei. Forţele ruse controlează deja mari părţi ale oraşului.
Politico: Senatul american aprobă în unanimitate o măsură care a ajutat cândva la înfrângerea lui Hitler
Senatul SUA reactivează programul Lend-Lease, permițându-i președintelui Joe Biden să trimită mai eficient arme și alte bunuri în Ucraina, scrie Politico.
Lend-Lease este o măsură din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care a permis SUA să realimenteze rapid aliații în lupta împotriva Germaniei naziste, fiind evitați pașii birocratici.
Măsura a fost adoptată de Senatul SUA în unanimitate.
Publicația mai scrie că adoptarea legii este, de asemenea, un indiciu că lumea occidentală crede că Ucraina poate câștiga acum lupta împotriva invadatorilor ruși.
De ce sunt vizate de sancțiuni fiicele lui Vladimir Putin
Ultima rundă de sancțiuni impuse Rusiei de către Statele Unite include două noi ținte: cele două fiice ale președintelui rus Vladimir Putin, Katerina și Maria, despre care oficialii americani cred că ascund averea lui Putin, explică Reuters într-o analiză.
Vizate de sancțiuni sunt și soţia şi fiica ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov.
Katerina Vladimirovna Tikhonova este o persoană importantă în domeniul tehnologiei, a cărei activitate sprijină guvernul rus și industria sa de apărare, se arată în motivarea din pachetul de sancțiuni al SUA anunțat miercuri.
Maria Vladimirovna Vorontsova conduce programe finanțate de guvern care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetări în domeniul geneticii și care sunt supervizate personal de Putin.
„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre acoliții săi, precum și oligarhii, își ascund averea, își ascund bunurile, cu membri ai familiei care își plasează bunurile și averea în sistemul financiar american, dar și în multe alte părți ale lumii”, a declarat un înalt oficial al administrației americane.
„Credem că multe dintre activele lui Putin sunt ascunse cu membrii familiei și de aceea îi vizăm”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.
Fiicele lui Vladimir Putin, despre care SUA consideră că îl ajută să își ascundă averea, nu au confirmat niciodată public că liderul rus este tatăl lor, iar acesta a refuzat să răspundă la întrebări despre ele.
Ministrul de Externe al Ucrainei, la reuniunea NATO: Avem nevoie de arme
Dmitro Kuleba (foto) participă joi la reniunea miniștrilor de Externe din NATO, iar înaintea întrevederii a făcut declarații alături de Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței.
Ministrul ucrainean afirmă că țara sa va continua să insiste asupra embargoului total asupra petrolului și gazelor naturale rusești.
Kuleba mai declară că Ucraina are nevoie de avioane, sisteme grele de apărare aeriană și vehicule cu rachete de la țările membre NATO. „Agenda mea include trei lucruri și e destul de simplă: arme, arme, arme”, a spus el.
De asemenea, el a făcut un apel către liderii țărilor NATO să „lase deoparte ezitările” și să ofere Ucrainei „tot ce ar avea nevoie”.
Jens Stoltenberg a precizat ulterior că NATO lucrează „din greu” pentru a preveni escaladarea confictului din Ucraina.