G7 condamnă „atrocitățile” rusești comise la Bucea „în cei mai fermi termeni”
Miniștrii de externe ai G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” atrocitățile comise de trupele ruse în Bucea și în alte orașe ucrainene.
Într-o declarație comună, aceștia au spus:
„Imagini bântuitoare cu morți civili, victime ale torturii și execuții aparente, precum și rapoarte despre violența sexuală și distrugerea infrastructurii civile arată adevărata față a războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului său.
Masacrele din orașul Bucea și din alte orașe ucrainene vor fi înscrise pe lista atrocităților și încălcărilor grave ale dreptului internațional, inclusiv ale dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului, comise de agresor pe teritoriul ucrainean.”
Miniștrii și-au exprimat „solidaritatea din inimă cu poporul ucrainean și cele mai profunde condoleanțe victimelor”.
„Subliniem sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și ne exprimăm disponibilitatea de a asista în continuare, inclusiv cu echipamente militare și mijloace financiare, pentru a permite Ucrainei să se apere împotriva agresiunii Rusiei și să reconstruiască Ucraina.
Rusia ar trebui să fie suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului”, au adăugat ei.
Miniștrii „ salută și susțin” munca de investigare și strângere de dovezi ale potențialelor crime de război și crime împotriva umanității.
Ei au cerut Rusiei „să-și retragă complet forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.
Parlamentul European a votat un embargo total asupra importurilor energetice din Rusia
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție - cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri - în care solicită sancțiuni suplimentare la adresa Rusiei care să includă „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”, potrivit unui comunicat al instituției.
Rezoluția mai prevede că aceste măsuri ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.
PE solicită excluderea Rusiei din G20 și din alte organizații multilaterale
De asemenea, eurodeputații au făcut apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 și din alte organizații precum Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO prin care să fie dat „un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.
În plus, Parlamentul European solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus, ca măsuri pentru eficientizarea sancțiunilor deja impuse.
Europarlamentarii mai solicită, de asemenea, confiscarea tuturor activelor „care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați regimului lui Putin, reprezentanților și interpușilor acestora, precum și ale celor din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko”.
Parlamentul European mai arată că autorii crimelor de război trebuie trași la răspundere și solicită înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele din Ucraina.
De asemenea, livrările de arme trebuie să continue și să fie intensificate pentru a permite Ucrainei să se apere „în mod eficient”.
Zelenski îndeamnă Occidentul să „aducă Rusia în fața justiției” prin interzicerea petrolului
Președintele ucrainean și-a reiterat apelul către țările din Occident de a „aduce Rusia în fața justiției” prin respingerea petrolului rusesc și blocarea completă a băncilor rusești din sistemul financiar internațional.
„Cei care șantajează Europa cu crize economice și energetice pierd întotdeauna”, a declarat Zelenski, în Parlamentul grec, relatează BBC.
„Să fim sinceri, încă de la început acțiunile Rusiei au fost îndreptate nu numai împotriva Ucrainei, ci și a Europei”, a completat președintele ucrainean.
UE propune interzicerea cărbunelui rusesc. Dar unele state membre se opun să meargă mai departe, deoarece se bazează foarte mult pe energia rusă și, de aceea, interdicțiile privind petrolul și gazele nu fac parte din ultimele propuneri de sancțiuni.
Serviciile secrete germane au interceptat discuții ale soldaților ruși despre asasinarea civililor din Bucea
Serviciul de informații externe al Germaniei a interceptat discuțiile purtate prin radio de armata rusă, în care soldații vorbeau despre uciderea civililor din Bucea, relatează Der Spiegel, care menționează că atrocitățile ar fi făcute parte din plan.
Cotidianul german mai scrie că unele dintre discuțiile interceptate au legătură cu cadavrele fotografiate de presa internațională, iar noile dovezi contrazic în mod categoric narativa Rusiei că Ucraina a înscenat decesul civililor.
Astfel, într-o discuție, un soldat se pare că i-a spus altuia că tocmai împușcase o persoană pe bicicletă. Într-o altă conversație interceptată, un bărbat ar fi spus: „Mai întâi interoghezi soldații, apoi îi împuști”.
Soldații ceceni și grupul Wagner ar fi implicați
Intercepările ar oferi și dovada că membrii unității de mercenari ruși din Grupul Wagner au jucat un rol principal în atrocitățile comise. Se știe că acest grup a comis atrocități similare în Siria.
Martorii oculari au relatat recent că forța de ocupație din Bucea a fost inițial formată din „soldați tineri”, care au fost înlocuiți de alte unități, iar atacurile asupra civililor au devenit mai frecvente.
Unii martori oculari au declarat că în oraș se aflau și unități cecene, iar Der Spiegel scrie că există posibilitatea ca această violență în creștere să facă parte din planul de ocupație.
Cotidianul citează o sursă care spune, sub protecția anonimatului, că soldații ruși vorbeau despre atrocități ca despre evenimente obișnuite din viața de zi cu zi.
Potrivit sursei citate, unele înregistrări par să indice faptul că masacre precum cele de la Bucea au avut loc și în alte zone din Ucraina, precum Mariupol, orașul asediat încă de la începutul războiului.