Linkuri accesibilitate

Cadavrul unei femei ucise de forțele ruse la Bucea - 2 aprilie 2022
Cadavrul unei femei ucise de forțele ruse la Bucea - 2 aprilie 2022

Teroare rusească în Ucraina | Kuleba, către NATO: Dați-ne arme acum sau va fi prea târziu. Interceptări cu crimele forțelor ruse în Bucea

43 de zile de invazie: Statele Unite și Marea Britanie au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucea. Spionajul german i-a interceptat pe soldații ruși în timp ce vorbeau despre uciderea civililor ucraineni. ONU a suspendat Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Soldații ruși pot fi auziți vorbind despre uciderea civililor ucraineni în traficul radio militar interceptat de serviciile de spionaj germane (BND), relatează presa de la Berlin.

Rusia a fost suspendată de Adunarea Generală ONU din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Secretarul general Jens Stoltenberg a anunțat că NATO și aliații vor oferi și mai multe arme Ucrainei, fără a putea detalia și care sunt acestea. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a făcut un apel pentru livrarea lor cât mai rapidă.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov spune că Ucraina a prezentat Rusiei un proiect de acord de pace, care nu poate fi, însă, acceptat ca bază pentru discuții pentru să s-a „abătut” de la cele convenite până acum.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak spune că propagandiștii ruși sunt la fel de responsabili de atrocitățile din Ucraina ca și cei care le comit.

Fostul șef de colhoz Alexandr Lukașenko, autocratul contestat de propriul popor care menține în mâna sa de fier puterea din Belarus, spune că vocea sa trebuie ascultată la negocierile de pace ruso-ucrainene și li s-a adresat răstit țărilor occidentale cărora le-a pus în vedere că nu poate exista un acord de pace separat, cu ignorarea Belarusului.

Kremlinul le-a recunoscut oficial pentru prima dată pe Katerina Tihonova și pe Maria Voronțova, împotriva cărora Statele Unite au impus sancțiuni cu o zi înainte, fiice ale lui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Kremlinul va răspunde cu siguranță la sancțiunile împotriva fiicelor lui Putin și că va „face așa cum crede de cuviință”.

Într-o declarație comună, miniștrii de externe ai G7 au condamnat „în cei mai fermi termeni” atrocitățile comise de trupele ruse în Bucea și în alte orașe ucrainene.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a călătorit la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta cu miniștrii de externe despre un singur lucru: „Arme, arme, arme”.

Este a doua zi de discuții pentru miniștrii de externe ai NATO, care se concentrează pe modul cel mai bun de a sprijini Ucraina.

Spionajul german extern a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina, despre care cotidianul Der Spiegel a relatat că ar reprezenta dovada că civilii ucraineni din Bucea au fost uciși la ordin și că ar face parte din strategia de război a Rusiei

În acest context, Volodimir Zelenski a reiterat apelul către țările din Occident de a „aduce Rusia în fața justiției” prin respingerea petrolului rusesc și blocarea completă a băncilor rusești din sistemul financiar internațional.

Președintele ucrainean a declarat anterior că noul pachet de sancțiuni occidentale împotriva Rusiei este „spectaculos”, dar „insuficient” și că, în lipsa unui pachet mai dur, care să includă și furnizarea de arme, Rusia va considera aceste acțiuni ca fiind o permisiune de a lansa un nou atac sângeros.

SUA, UE și Marea Britanie au dezvăluit noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Sancțiunile americane vizează băncile și elitele rusești și includ interdicția ca orice american să investească în Rusia, precum și sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin.

Marea Britanie va impune înghețarea activelor celei mai mari bănci din Rusia, va aplica sancțiuni altor opt oligarhi și va pune capăt importurilor de petrol și cărbune până anul viitor.

UE a anunțat un pachet amplu de sancțiuni, inclusiv interzicerea importurilor de cărbune și interdicții de tranzacționare pentru bănci. Alte propuneri includ interzicerea importului de cărbune rusesc, dar unii lideri de rang înalt spun că trebuie interzise și petrolul și gazele naturale.

Secretarul american al Trezoreriei a avertizat că o interdicție generalizată a importurilor de petrol rusesc ar declanșa o „explozie” a prețurilor energiei în Europa.

Pentagonul spune că forțele rusești s-au retras complet din Kiev și Cernigău, iar Ministerul britanic al Apărării spune că forțele rusești sunt concentrate pe lupta din estul Ucrainei, dar se confruntă cu probleme de moral, aprovizionare și forță de muncă.

Organizația Națiunilor Unite dezbate joi excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

12:56 7.4.2022

Ucraina îndeamnă Ungaria să fie de „partea bună a istoriei”

Cadavrele civililor uciși, colectate de pe străzile din Bucea, urmează să fie îngropate în cimitirul local, 6 aprilie 2022.
Cadavrele civililor uciși, colectate de pe străzile din Bucea, urmează să fie îngropate în cimitirul local, 6 aprilie 2022.

Ucraina a criticat Ungaria pentru poziția sa privind livrările de energie rusească, afirmând că aceasta „dăunează” unității Uniunii Europene și subminează încercările Occidentului de a forța Rusia să pună capăt războiului său neprovocat.

„Reticența conducerii Ungariei de a recunoaște responsabilitatea incontestabilă a Rusiei pentru atrocitățile armatei ruse la Bucea, Irpen, Gostomel și în alte așezări înseamnă să întărească în mod conștient sentimentul de impunitate al Rusiei și să o încurajeze să comită noi atrocități împotriva ucrainenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, citat de RFE/RL.

El a mai spus că anunțul Ungariei privind posibilitatea ca plățile pentru gazul rusesc să fie făcute în ruble este un semn al modului în care guvernul maghiar subminează sancțiunile împotriva Rusiei. Mai mult, anunțul Budapestei ridică întrebări cu privire la motivul pentru care se oferă să găzduiască discuții de pace.

Premierul Viktor Orbán a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și nu a opus veto la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, chiar dacă a declarat că nu este de acord cu acestea.

Dar, el s-a abținut să îl critice pe președintele rus Vladimir Putin și a respins ideea de a limita importurile de petrol și gaze din Rusia, spunând că acest lucru ar distruge economia Ungariei.

12:21 7.4.2022

Interdicția totală a UE asupra cărbunelui rusesc ar putea fi amânată

Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe joi o interdicție asupra cărbunelui rusesc, care va intra în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât era planificat inițial, relatează Reuters citând două surse.

Amânarea cu o lună ar fi venit ca urmare presiunilor Germaniei.

Eliminarea treptată a importurilor de cărbune rusesc în UE este măsura de bază a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe care Comisia Europeană l-a propus săptămâna aceasta, ca reacție la atrocitățile din orașul ucrainean Bucea.

Odată aprobată, aceasta va fi prima interdicție a UE privind orice import de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește „operațiune specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

Petrolul și gazele, care reprezintă importuri mult mai mari din Rusia, sunt încă neatinse, dar unii oficiali europeni consideră că și acestea ar putea fi afectate.

11:28 7.4.2022

Ucraina și cele două abordări NATO privind furnizarea de arme

Soldați ucraineni lansează o rachetă Javelin în timpul unor exerciții militare în regiunea Donețk, 23 decembrie 2021.
Soldați ucraineni lansează o rachetă Javelin în timpul unor exerciții militare în regiunea Donețk, 23 decembrie 2021.

Ministrul ucrainean de Externe a mai spus, înainte de ministeriala NATO de la Bruxelles, că există două moduri de abordare a problemei în privința aprovizionării cu arme.

„Prima este atunci când nu vrei să furnizezi nimic, vii cu argumentul: nu trebuie să o facem pentru că ne va atrage pe noi sau NATO în ansamblu în război”, a spus Dmitro Kuleba, potrivit unei transcrieri furnizate de site-ul NATO.

„A doua abordare este complet diferită. Această linie de gândire este complet diferită. Vom furniza Ucrainei toate armele necesare, astfel încât noi, ca țară și NATO în ansamblu, nu va trebui să luptăm în acest război, pentru că ucrainenii o vor face pentru noi”, a mai spus ministrul ucrainean.

„Cred că înțelegerea pe care o oferă Ucraina este corectă. Voi ne dați arme, noi ne sacrificăm viețile, iar războiul este limitat în Ucraina. Asta este”, a completat Kuleba.

10:55 7.4.2022

Austria expulzează patru diplomați ruși

Austria expulzează patru diplomați ruși pentru comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic.

Spre deosebire de alte țări UE, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe nu a spus că această măsură se datorează invaziei Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

„Cele (patru) persoane au acționat într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a spus purtătoarea de cuvânt într-o scurtă declarație, fără a da detalii.

Această expresie este folosită de obicei pentru a se referi la spionaj, precizează agenția de presă.

Trei diplomați din Viena și unul din Salsburg trebuie să părăsească Austria până marți.

Majoritatea țărilor europene, printre care și România, au anunțat săptămâna aceasta că expulzează diplomați ruși din cauza războiului din Ucraina.

Aceste măsuri coordonate au fost luate la scurt timp după apariția imaginilor cu masacrul din orașul ucrainean Bucea, care au provocat indignare internațională.

Austria găzduiește un contingent neobișnuit de mare de diplomați ruși, deoarece Viena este sediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și al unui centru al Națiunilor Unite care include agenții ONU precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.

Prin urmare, țările mari, inclusiv Rusia, au trei ambasadori la Viena: unul asociat țării și câte unul la organizațiile ONU și OSCE.

Ministerul de Externe al Austriei enumeră 65 de diplomați care lucrează la ambasada Rusiei. Acest număr nu include zeci de alți diplomați care lucrează la misiunile la ONU de la Viena și la OSCE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG