Linkuri accesibilitate

Teroristul din Germania și-a recunoscut fapta și a confirmat o motivație extremistă și antisemită în spatele atacului de la Halle


Atacul asupra sinagogii din Halle s-a soldat cu doi morți și rănirea mai multor persoane
Atacul asupra sinagogii din Halle s-a soldat cu doi morți și rănirea mai multor persoane

Stephan Balliet a ucis doi oameni și a tras asupra multor altora. Într-un interogatoriu cu procurorii de la Karlsruhe, Balliet a recunoscut că atentatul a fost bazat pe viziunile sale extremiste și antisemite.

Teroristul încercase miercuri să ia cu asalt o sinagogă din orașul german Halle. Peste 50 de oameni se aflau, în acel moment, în lăcașul de cult pentru sărbătoarea de Yom Kippur, cea mai sfântă zi din calendarul religios evreiesc, relatează Spiegel.

Balliet a împușcat mortal o femeie de 40 de ani, în fața sinagogii, și un bărbat de 20 de ani care se afla într-o șaormerie din apropiere. În fuga sa de autorități, teroristul a rănit prin împușcare o altă femeie de 40 de ani și un bărbat de 41.

Procurorul general federal Peter Frank a catalogat fără echivoc atentatul drept „terorism”. Conform datelor cunoscute în acest moment din anchetă, Balliet voia să masacreze întregul grup de credincioși din sinagogă.

Aflat în arest preventiv, teroristul în vârstă de 27 de ani, care își construise armament artizanal, va fi acuzat de dublă omucidere și mai multe capete de acuzare de tentativă de omor. Balliet și-a transmis întreaga faptă live pe internet utilizând serviciul de streaming Twitch.

Deși legislația germană este cea mai strictă în ceea ce privește posibilitatea de a ordona ștergerea unui conținut online, filmarea a fost distribuită atât de mult și de rapid încât este practic imposibil să dispară complet.

În întreaga Germanie, cetățeni și politicieni s-au solidarizat cu victimele atentatului și cu comunitatea evreiască din Halle.

Ministrul federal de interne, Horst Seehofer, a vorbit despre „o rușine pentru întreaga țară”. Cancelarul Angela Merkel s-a declarat „șocată și apăsată de această crimă”.

Președintele Consiliului Central al Evreilor (din Germania), Josef Schuster, a acuzat poliția din Halle spunând că „a nu proteja sinagoga din Halle cu ocazia unei sărbători precum Yom Kippur este scandalos”.

În contextul acestui atentat, șefa departamentului UE pentru combaterea antisemitismului, Katharina von Schnurbein, a apelat la toate statele membre să protejeze mai bine instituțiile religioase și civile evreiești și să aloce fonduri suficiente pentru aceste măsuri de securitate.

Von Schnurbein a mai cerut, de asemenea, și puteri sporite pentru serviciile naționale de securitate, precum serviciile de informații. Astfel, acestea ar trebui, de pildă, să poată stoca probe ADN pentru perioadă mai lungă, așa încât pedepsirea unor fapte grave, precum atentatul din Halle, pentru ca investigațiile să fie mai eficiente.

În prezent, conform registrelor serviciilor de securitate germane, 24.000 de extremiști de dreapta ar exista în Germania, dintre care circa jumătate ar fi predispuși și pregătiți pentru acte violente.

În ceea ce privește infracțiunile motivate de ură împotriva evreilor, serviciul de informații interne al Germaniei, Verfassungschutz, a înregistrat o creștere de la 1.500 de cazuri în 2017, la 1.800 în 2018.

Infracțiunile cu violență, în aceeași perioadă analizată aproape s-au dublat, de la 37 la 69 de cazuri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG