Linkuri accesibilitate

Medicii români nevaccinați vor fi testați săptămânal în spitalele în care apare varianta Delta a coronavirusului


Anagajații nevaccinați din spitale vor fi testați periodic.
Anagajații nevaccinați din spitale vor fi testați periodic.

Personalul medical din spitalele românești în care apare varianta Delta a a SARS-CoV-2 va trebui testat cu un test PCR la fiecare 7 zile, sau cu teste rapide la fiecare trei zile.

Testarea obligatorie va avea loc indiferent care este rata de infectare a localității în care se află spitalul.

În România, s-a vaccinat aproximativ 88% dintre medicii și personalul medical. Potrivit informațiilor de la Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare, dintre cei 322.083 de angajați din domeniul sănătății și din serviciile medicale și de îngrijire la domiciliu s-au vaccinat 311.369 cu ambele doze. Cu toate că procentul la nivel național pare mare, sunt multe spitale unde numai jumătate din personalul medical s-a vaccinat.

Potrivit metodologiei pentru definițiile de caz elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, testarea periodică poate să nu se facă sau poate înceta dacă personalul este complet vaccinat.

Deocamdată aceste prevederi sunt trecute numai în metodologia de la INSP. Însă, surse din Ministerul Sănătății spun pentru Europa Liberă că ministrul Ioana Mihăilă lucrează la un ordin prin care să instituie acest lucru.

Cine se va testa:

  • persoanalul nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care nu a avut niciodată boala;
  • personalul nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv;
Noua metodologie de pe site-ul INSP.
Noua metodologie de pe site-ul INSP.

Testarea este cerută în următoarele situații:

  • în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5;
  • pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidență din unitatea administrativ teritorială;

Cei care nu necesită testare periodică sunt medicii și asistenții care au fost complet vaccinați, cei care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv.

Manager spital: Testarea este un lucru bun

Conducerea spitalelor are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun, mai arată în noua metodologie.

Din punctul meu de vedere este un lucru benefic. În acest moment este o recomandare și trebuie să încercăm să o punem în aplicare. La noi sunt vaccinați toți medicii, cu două - trei excepții. Dintre asistente o mare parte s-au vaccinat, deci din acest punct de vedere nu avem mari probleme”, spune Simin Florescu, manager la Spitalul Victor Babeș din București.

Până acum, testarea în spitale se făcea după un protocol local. Însă, multe voci din mediul online susțin că cei care nu sunt vaccinați nu vor fi primiți la locul de muncă.

Deocamdată asta e metodologia INSP-ului, nu a apărut ca un ordin. Nu scrie nicăieri că nu e primit la muncă sau că e dat afară de la muncă, este vorba numai de testare la 7 zile, a mai spus Simin Florescu.

La Spitalul Colentina din Capitală s-au vaccinat puțin peste 50% dintre medici și personalul medical.

Acum noi ducem muncă de lămurire să îi vaccinăm. Dacă funcționăm ca zonă mixtă - COVID-19 și non COVID - atunci e foarte bine ca personalul să nu-i infecteze pe pacienți. Numai că și aici e vorba de identificare de resurse bugetare”, spune Victor Cauni, managerul de la Spitalul Colentina.

Deocamdată nimeni nu știe cine va plăti testele. La Colentina nu a început testarea, dar managerul este de acord cu ea.

Ținând cont că am fost spital COVID și am văzut mari nenorociri, personalul era bine să fie vaccinat tot. Dar personalul nevaccinat trebuie testat pentru că poate să aducă boala în spital”, a mai spus doctorul Cauni.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG