Linkuri accesibilitate

 
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost revocat din funcție

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost revocat din funcție


Parlamentul României l-a revocat pe președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă. Fostului președinte AEP i s-a reproșat că și-a stabilit indemnizația lunară cu nerespectarea legii și că a avut „o conduită incompatibilă cu funcția pe care o exercită”.

Revocarea din funcție a lui Toni Greblă a fost votată de 257 de parlamentari. 55 de aleși s-au împotrivit, în timp ce 71 s-au abținut.

Conducerea AEP va fi asigurată de vicepreședintele instituției, Zsombor Vajda. „Prin acest interimat, îmi asum cu responsabilitate și determinare misiunea de a asigura un proces electoral corect și transparent, astfel încât fiecare cetățean să aibă certitudinea că votul său este respectat, alegerile se desfășoară fără compromisuri, iar democrația își păstrează integritatea”, a declarat domnul Zsombor Vajda.

Toni Greblă a fost demis după ce reprezentanții coaliției de guvernare l-au criticat pentru prestația din timpul alegerilor prezidențiale din 2024.

AEP, sub conducerea lui Greblă, nu ar fi oferit răspunsuri clare la solicitările privind problemele din raportările financiare ale candidaților, ceea ce ar fi afectat transparența procesului electoral.

Conducerea AEP va fi asigurată de vicepreședintele instituției, Zsombor Vajda.
Conducerea AEP va fi asigurată de vicepreședintele instituției, Zsombor Vajda.

Toni Greblă a fost criticat și pentru felul în care a organizat renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, solicitată de Curtea Constituțională, anterior deciziei de anulare a scrutinului.

El a fost acuzat și de implicarea în activități politice și lipsă de imparțialitate, după ce a fost fotografiat alături de persoane apropiate de AUR și de Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale.

De asemenea, una dintre primele decizii ale lui Toni Greblă după numirea în funcția de președinte al AEP a fost să-și mărească ilegal salariul, fapt constatat de Curtea de Conturi.

Cum e numit și cum e revocat din funcție președintele Autorității Electorale Permanente

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) este numit în funcție de către Parlamentul României, în ședință comună a celor două Camere, pentru un mandat de opt ani.

Etapele procesului de numire:

  • Birourile permanente reunite formulează propunerea pentru funcția de președinte al AEP.
  • Parlamentul (Camera Deputaților și Senatul) se reunește în ședință comună pentru a vota propunerea.
  • Candidatul este validat dacă obține majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți.

Revocarea din funcție a președintelui AEP se face tot prin hotărâre a Parlamentului, în ședință comună, la propunerea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

Aceste prevederi sunt stipulate în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

Conform articolului 101, alineatul (2) din această lege:

„Președintele este numit prin hotărâre adoptată în ședință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la propunerea grupurilor parlamentare, dintre personalitățile cu pregătire și experiență în domeniul juridic sau administrativ. Este numit președinte candidatul care întrunește majoritatea voturilor deputaților și senatorilor.”

Iar în ceea ce privește revocarea, articolul 101, alineatul (7) prevede:

„ Președintele și vicepreședinții (AEP, n. red) pot fi revocați din funcție, pentru motive temeinice, de către autoritățile care i-au numit”.

sursa: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/170037

Președintele AEP a fost criticat recent de premierul Marcel Ciolacu, care a afirmat că Toni Greblă nu ar mai trebui să rămână în fruntea Autorităţii Electorale Permanente, dar că decizia de revocare aparține Parlamentului.

Toni Greblă a fost impus de PSD la șefia Autorității Electorale Permanente în martie 2023.

Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă, iar la momentul numirii la șefia AEP era prefect al Capitalei.

El a fost implicat în 2015 într-un proces de trafic de influență. Procurorii DNA au susținut atunci că Greblă, din postura lui de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională, ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism de producție germană în valoare de aproape 57.000 de euro.

În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte, iar în 2019 a fost achitat definitv.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG