Contextul pe care România îl trăiește astăzi, cu alegeri anulate și tensiune politică internă, dar și internațională, este motivul care a determinat trupa Divertis să se reunească după 15 ani și să facă din nou satiră politică.
Prin satiră, oamenii încearcă să-și valideze anumite idei, gânduri, poziții și caută explicații la ceea ce se întâmplă, spune Toni Grecu:
„Sentimentul principal pe care îl trăim cu toții acum este cel de nesiguranță, noi nu știm ce va fi mâine sau peste o săptămână sau peste o lună.”
E un show de divertisment care este inspirat din viața reală, din ceea ce se întâmplă astăzi și acum cu societatea românească, cu lumea, în general.
Românii au trăit întotdeauna în logica proverbului „haz de necaz”, spune Toni Grecu: „Noi facem haz de necaz ca să ne lămurim fricile sau să ni le alungăm sau să ni le mai diminuăm, domolim.”
România văzută azi de Divertis, din punct de vedere economic, arată mult mai bine față de perioadă comunistă sau anii ‘90, spune Grecu, dar, din punctul de vedere al stării sufletești a oamenilor și al modului în care românii se raportează la lume și la viață, nu s-a schimbat aproape nimic:
„Avem aceleași frici, aceleași deziluzii, aceleași nemulțumiri raportate la factorul politic, aceeași dorință de a face ceva și de a nu putea face ceea ce ne dorim și, din păcate, aceeași stare de depresie din cauză că noi nu reușim să ne găsim conducătorii care să ne mulțumească. Mi se pare că trăim într-o glumă, care sper să rămână la stadiul de glumă și să nu se transforme într-o dramă.”
Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.
Memoria colectivă este foarte scurtă și dovada este faptul că astăzi mai mult de 50% din populația României spune că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu, susține Toni Grecu:
„Era foame, era întuneric și era frig. Eram niște sclavi ai unui regim complet dezaxat. Da, dar aveam un serviciu, ar spune mulți. Da, dar asta nu-i totul. Aveam un serviciu în care nu făceam mai nimic sau ce făceam făceam prost. Ăsta este adevărul. Ce câștigam din serviciul ăla? Eram niște amărâți vai de capul nostru.”
Pericolul în prezent e reprezentat și de rețelele sociale, care nu ridică nivelul de educație al publicului, ci îl coboară, spune Toni Grecu:
„Este cea mai puternică și perversă formă de transmitere a informației, pentru că nu mai există niciun fel de filtru. Oricine poate să aibă o părere. De asta am devenit toți jurnaliști, de asta toți suntem influenceri, toți suntem unul mai deștept decât altul. Dacă nu există filtre, ajungem la haos. Ăsta este cel mai mare pericol care ne paște. Și mai vine și inteligența artificială.”
Dacă vom reveni la perioada în care să vrem să controlăm umorul, l-am omorât, crede Toni Grecu:
„Comedia și râsul trebuie să fie libere. Râsul este cea mai importantă formă de exprimare critică a omului. Dacă l-ai oprit, înseamnă că societatea aceea este bolnavă complet. Asta a făcut Ceaușescu, asta fac toți dictatorii, asta face Putin. O societate este sănătoasă atunci când are voie să râdă de propriii săi conducători.”
„Așa am ajuns la Călin Georgescu, prin divinitate”
Ce e de râs la politicienii României? Cum îi reprezintă Divertis pe Marcel Ciolacu sau pe Nicolae Ciucă, pe Nicușor Dan, pe Elena Lasconi, Crin Antonescu, George Simion, Călin Georgescu?
„Noi nu-i reprezentăm așa de bine. Noi nu putem să-i jucăm atât de bine cum se joacă ei înșiși. Noi nu putem depăși modelul. Noi lucrăm cu materialul clientului, nu inventăm. N-ai cum s-o depășești pe Diana Șoșoacă, de exemplu. Nici pe Călin Georgescu, nici pe George Simion.”
Toni Grecu crede că ascensiunea candidatului Călin Georgescu se datorează comunicării directe cu divinitatea pe care aceste spune că o are:
„Numai Dumnezeu poate să rezolve toate problemele românilor. Și uite, a venit pe calul alb și comunică direct, fără partide, fără nimic. Deci, numai Dumnezeu, el și poporul.”
„Mă mâhnește perioada asta”
Dincolo de umor, de comedie, de sursele de inspirație, adică politicienii, îl mâhnește pe Toni Grecu perioada pe care o traversează România?
„Da. Mă mâhnește sincer și încerc măcar să simulez că nu mă afectează. Nesigur, ăsta este cuvântul, neliniștit. Asta simt. Sunt conștient că traversăm o perioadă complexă, grea. Sunt foarte multe elemente de turbulență în jurul nostru, Trump, Putin.”
Europa este destul de nesigură și nu prea știe ce să facă, crede Toni Grecu:
„Cele mai slabe mesaje vin de la Bruxelles în perioada asta. Cele mai puternice vin de la Washington și cele mai înfricoșătoare vin de la Moscova. China, în depărtarea ei, își vede de treabă.”
Ce le-ar spune românilor care sunt chemați din nou la urne în luna mai?
„Să voteze cu capul, nu cu mâna! Pur și simplu. Votați cu capul, nu cu mâna! Dacă tot te duci la o secție de votare, să n-o faci degeaba. Du-te și fă ceva la care te-ai gândit un pic. Te duci să votezi pentru binele tău, nu te duci să votezi doar ca să te răzbuni pe cineva, că din răzbunare nu iese nimic. Este doar mai mult rău decât înainte.”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.