Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu. Limitele mai tîrziu, poate niciodată (I)


Imagine de la summitul UE

Planul de relansare negociat de liderii statelor membre UE are datele obișnuite ale superproducțiilor birocratice europene.

E vorba, adică, de o înțelegere extrem de complicată care poate fi descrisă din nenumărate unghiuri, prezentată ca o victorie de oricare din semnatari și e aproape imposibil de înțeles pentru beneficiar - dacă beneficiarii sînt cetățenii obișnuiți ai statelor membre UE.

După o regulă deja bine fixată, acest tip de acorduri trimite un mesaj masiv despre propria complexitate și caracterul ermetic, accesibil doar experților rutinați. Industria birocratică de profil produce, între alte lucruri utile sau inutile, mitul expertizei care desparte lumea în cunoscători și necunoscători. Lumea deciziilor UE confirmă prezumția de bază a politicii moderne: complexitatea fără sfîrșit și rolul esențial al unei clase extrem de numeroase de experți-interpreți-birocrați.

Lumea deciziilor UE confirmă prezumția de bază a politicii moderne: complexitatea fără sfîrșit și rolul esențial al unei clase extrem de numeroase de experți-interpreți-birocrați.

Adunînd cele cîteva date pe care Planul le îngăduie, totuși, înțelegerii primare și bunului simț comun, tabloul general spune că liderii statelor UE au decis să aloce 750 de miliarde de euro măsurilor de redresare economică și socială necesare după valul epidemic care a lovit Europa începînd cu februarie 2020.

Suma totală se împarte în alocații directe și împrumuturi. Raportul e 52-48. Sumele acordate direct au scăzut iar împrumuturile au crescut, față de proiectul inițial.

Banii vor fi vărsați pe parcursul următorilor 7 ani. Toate sumele presupun proiecte imediate sau de perspectivă, începînd cu măsuri de protecție santiară și continuînd cu scheme largi de infrastructură, educație și mediu.

Prin urmare, liderii europeni care se întorc acasă și anunță, de cum coboară din avion, un succes răsunător pentru țara lor nu fac decît să vorbească în baza optimismului de principiu. Nimeni nu a pus la dispoziția lor un miracol imediat și totul rămîne de făcut, e adevărat în condiții ceva mai bune decît înaintea elaborării Planului.

Nici un lider european nu se întoarce acasă însoțit de un cec de 50, 80 sau 180 de miliarde de euro, dar toți liderii europeni au libertatea de a da această impresie

Nici un lider european nu se întoarce acasă însoțit de un cec de 50, 80 sau 180 de miliarde de euro, dar toți liderii europeni au libertatea de a da această impresie, în baza unui acord greu de explicat și contrazis cu argumentele omului de rînd.

Un lider capabil va ști să pună la treabă banii - atîția cîți sînt –, dar asta presupune că avem de-a face cu lideri care au știut și mai înainte să folosească banii și avanatajele UE. Căci, oricare ar fi defectele imputabile UE, nu banii au lipsit în statele membre.

Așadar, cine n-a fost în stare să se miște pînă acum va rămîne la fel de lent sau nepriceput și în continuare. Așa de pildă, miracolul anunțat de Președintele Iohannis care a vorbit, imediat după sosire, de ”reconstrucția României” e doar un fel de vorbi în beneficiu politic, Nimic nu s-a schimbat. România primește bani mai mult decît de obicei dar conducta de absorbție e aceeași: la fel de strîmtă și contorsionată.

Impresia unei iminente relansări naționale românești e tonică și dubioasă. Nu pentru că trebuie să fim înapoiați sau pentru că cineva ne interzice să avansăm ci pentru că datele de viață politică și administrativă rămîn intacte. Pretențiile luminoase ale Președintelui Iohannis sînt un fel de a profita de spațiul de imagine creeat de apariția unui acord nesondabil dar ușor de transformat în imagini pozitive.

Articolele din rubrica Agora reprezintă opinii ale autorilor și nu angajează poziția Europei Libere

XS
SM
MD
LG