Linkuri accesibilitate

Traian Ungureanu. Opiniile tale insultă, insultele mele sînt opinie! (II)


Prima din întrebările generate de decizia autorităților germane care stabilește că liderul social democrat Eskien are tot dreptul să folosească expresia Covidiot ca expresie a convingerilor ei într-o dezbatere politică e: care opinie? Și mai departe: care dezbatere?

Nu e limpede pe ce bază consideră autoritățile germane că o opinie e totuna cu o insultă. În modul cel mai limpede cu putință, Covidiot e o insultă, nu o opinie. În cazul în care ar fi dorit să își manifeste opiniile și nu să insulte, liderul social democrat Eskien ar fi folosit termeni care descriu, în orice limbă, o opinie, nu temreni care descriu fără excepție o insultă.

Decizia autorităților germane legiferează insulta ca mijoloc legitim de expresie și în acest caz e greu de înțeles despre ce ”dezbatere politică” vorbesc aceleași autortăți. Așa cum se știa pînă de curînd, o dezbatere politică sau de orice altă nautră exclude categoric folosirea insultelor, ba chiar e definită ca schimb de opinii mai mult sau mai puțin intens, desoebit de certuri sau atacuri tocmai prin interdicșia insultelor. Autorităile germane nu fac altceva decît să instituie un nou tip de comunicare și dezbatere, în care cel puțin una din părți are dreptul legitim de a folosi insulta.

Decizia autorităților germane e cu atît mai curioasă cu cît afirmă dreptul legal de folosire al insultei într-o epocă dominată de interdicția formelor extreme de vorbire. Așa numita ”hate-speech” e un delict sancționat sever în toate societățile democratice euro-americane. Conturi de Faceboock sînt închise prompt și frecvent, tocmai pentru a sancționa limbajul agresiv și insulta. Personalități de tot felul, de la artiști și sportivi, la politicieni și ziariști, sînt discreditate și anhiliate moral sub aceeași vină. E ceea ce se cheamă și practică, mai nou, sub numele de ”cancel culture” - cultura anulării.

Cealaltă problemă creată de decizia care permite folosirea termenului ”Covidiot” e inconsevența. Astfel, dacă termenul ”covidiot” e legitim, nu e clar de ce anume alte formule la marginea insultei sau de-a dreptul jignitoare n-ar putea fi folosite fără restricții. În fond, odată creeată fisura, defăimarea se poate revărsa liber, sub cele mai felurite etichete. De pildă, eticheta ”negaționist” aplicată pe scară largă celor ce susțin că epidemia nu există dar și celor ce contestă calitatea și durata măsurilor de protecție. Deși s-a spus mai puțin, folosirea acestui termen încărcat de amprenta tragică a Holocaustului e nu numai o aberație logică dar și o insultă insuportabilă adusă memoriei istorice.

De altfel, legiferarea dreptului de a folosi termenul ”Covidiot” e contradictorie și în alte privințe. Ea sancționează pericolul presupus al extremei drepte, într-o epocă și o țară în care abuzurile, ideologia și violența extremei stîngi sînt acceptate și, chiar, glorificate. Distrugerile, jafurile și violența extremiștilor stîngii gername, de pildă episodul Hamburg 2017, au trecut fără mari probleme filtrul public. Mai mult, după autori mai recenți a căror opinie e bine primită în cerucri largi și publicată de edituri serioase, jaful și violența protestatarilor de stînga sînt justificate.

Apoi, acuzațiile automatice de ”rasism” au devenit, în toată Europa - nu numai în Statele Unite, o formulă cotidiană de etichetare, scutită de rigoare și măsură. Recent, o stranie instructoare în materie de Teorie Critică a Rasei, angajată pentru a educa angajați ai statului american, și-a lămurit auditoriul că ”Toți albii sînt rasiști” și că, pentru cine mai avea vreo îndoială, ” Albii nu se nasc spre a fi oameni”.

Climatul de opinie e tot mai interesant: el deschide un teren larg și neîngrădit insultelor sau defăimării valorizate pe post de opinie dar exclude sau pedepsește opinia diferită sub acuzația de insultă sau ură.

Decizia autorităilor germane în cazul Esken-Covidiot e parte a acestei curioase confuzii de drepturi și valori. În anumite și doar în anumite cazuri, adică atunci cînd ținta e în afara iedeologiei oficiale, un nou dicton descrie adevărul și limitele lui: opiniile tale insultă, insultele mele sînt opinie!

XS
SM
MD
LG