Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă olandeză anulează amenda de 50 de miliarde de dolari dată Rusiei în cazul Iukos


Curtea Supremă olandeză a retrimis dosarul Iukos la rejudecare și a anulat amenda de 50 de miliarde de dolari dată Rusiei, care a destructurat compania și i-a confiscat activele pentru a-l pedepsi pe adversarului președintelui Putin, magnatul petrolului Mihail Hodorkovski.
Curtea Supremă olandeză a retrimis dosarul Iukos la rejudecare și a anulat amenda de 50 de miliarde de dolari dată Rusiei, care a destructurat compania și i-a confiscat activele pentru a-l pedepsi pe adversarului președintelui Putin, magnatul petrolului Mihail Hodorkovski.

Curtea Supremă a Țărilor de Jos a anulat suma de 50 de miliarde de dolari pe care Rusia a fost obligată să o plătească foștilor acționari majoritari ai gigantului petrolier Iukos, dezmembrat de autoritățile ruse, trimițând cazul la rejudecare la o instanță inferioară.

„Astăzi, Curtea Supremă a casat hotărârea finală a curții de apel, precum și hotărârea anterioară a instanței. Cazul a fost trimis Curții de Apel din Amsterdam pentru reînnoirea hotărârii”, a anunțat instanța olandeză pe 5 noiembrie.

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a hotărât în 2014 că Moscova a folosit pretențiile fiscale pentru a prelua controlul asupra Iukos în 2003 și pentru a-l reduce la tăcere pe CEO-ul companiei, magnatul petrolului Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din țară și cel mai acerb critic de la acea vreme al președintelui rus Vladimir Putin.

Statul rus a lansat „un atac total asupra Iukos și a proprietarilor săi reali pentru a falimenta Iukos și a-și însuși activele în timp ce, în același timp, l-a îndepărtat pe domnul Hodorkovski de pe arena politică”, au spus arbitrii Curții în hotărârea lor din 2014.

Iukos Oil, la acea vreme cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, a dat faliment în 2006, după ce guvernul a început să ceară așa-zise taxe de miliarde de dolari.

Majoritatea activelor lui Iukos au fost absorbite de producătorul de petrol de stat Rosneft, condus de Igor Sechin, un apropiat al lui Putin.

Hodorkovski, care fost un deceniu în închisoare înainte de a fi grațiat de Putin în 2013, trăiește acum în exil la Londra. El nu este parte în cauză.

Hotărârea de vineri a venit după șapte ani de certuri juridice în instanțele olandeze, în urma unei hotărâri a tribunalului de arbitraj din 2014, care a constatat că Moscova și-a încălcat obligațiile internaționale prin luarea de măsuri menite să falimenteze Iukos, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei de la acea vreme.

Este a doua oară când judecătorii olandezi anulează amenda, după ce Tribunalul Districtual de la Haga a respins sentința prin care era amendată Rusia în 2016, pentru ca apoi să fie reimpusă la apel.

Trimiterea cauzei înapoi la o instanță inferioară din Țările de Jos va adăuga, cel mai probabil, alți ani de litigii suplimentare, remarcă Reuters.

Activele Iukos au fost făcute cadou de președintele Putin unui apropiat, Igor Sechin, președintele Rosneft, acuzat de presa independentă de legături cu crima organizată.

Jurnalistul de investigații rus, născut la Chișinău, Roman Anin, care a scris despre aceste legături, a fost arestat pentru a fi împiedicat să-și continue dezvăluirile.

Procesul din Țările de Jos a fost deschis de fostul partener de afaceri al lui Hodorkovski și fost director executiv al Iukos, Leonid Nevzlin, care a cerut recuperarea activelor la Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga.

Hodorkovski și-a transferat propriul pachet de acțiuni Iukos în 2005 către Nevzlin, cu sediul în Israel, care conduce GML. Acesta deține aproximativ 70% din acțiunile Iukos și este principalul beneficiar al oricărei compensații.

Mai multe țări au înghețat conturi și proprietăți aparținând companiilor de stat ruse, în timp ce GML a încercat să colecteze amenda data de curtea olandeză.

Acțiunile judiciare în vederea executării hotărârii arbitrale de la Haga au fost introduse în Țările de Jos, Marea Britanie și Statele Unite de filialele grupului de acționari GML.

Procuratura Generală a Federației Ruse a spus că, deși decizia „respectă principiile statului de drept și ale independenței sistemului de justiție”, trebuia să facă „o desființare completă a deciziilor” Curții de Arbitraj.

Următoarea etapă a litigiilor va dura până în 2023, a spus biroul într-un comunicat.

În ciuda deciziei Curții Supreme, foștii acționari ai Iukos, acum ai GML, au declarat că rămân „încrezători” că în cele din urmă „Curtea de Apel din Amsterdam va respinge acuzațiile fără temei ridicate de Federația Rusă, iar hotărârile arbitrale vor fi menținute”, că vor câștiga cazul și-și vor recupera cele 50 de miliarde de dolari de la Rusia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG