O instanță din SUA a aprobat cererea Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) de a obține un ordin de restricție temporară (TRO) în procesul său împotriva Agenției SUA pentru Media Globală (USAGM), generat de oprirea finanțării alocate RFE/RL de către Congres.
Tribunalul Districtual al Statelor Unite din Washington, D.C. a transmis în decizia sa din 25 martie că USAGM a acționat probabil „arbitrar și capricios” în rezilierea acordului RFE/RL și că acțiunile ar provoca radiodifuzorului „daune ireparabile” dacă ar fi puse în practică.
Judecătorul districtual al Statelor Unite, Royce Lamberth, a scris, într-o hotărâre de 10 pagini, că ordinul de restricție temporar a fost necesar pentru a opri închiderea, deoarece RFE/RL are șanse să câștige procesul în instanță.
Judecătorul a mai scris că în cazul în care ar permite continuarea măsurilor USAGM până la audierile în instanță legate de finanțarea RFE/RL, acestea ar provoca „daune ireparabile” radiodifuzorului și că emiterea ordinului judecătoresc e în interesul public.
„Conducerea USAGM nu poate, cu o singură propoziție de raționament care nu oferă practic nicio explicație, să forțeze RFE/RL să se închidă – chiar dacă președintele le-a spus să facă acest lucru”, a explicat Lamberth.
Sprijin global pentru RFE/RL
Următorul pas va fi o decizie cu privire la cererea RFE/RL ca USAGM să trimită cele aproximativ 77 de milioane de dolari pe care Congresul le-a alocat pentru activitățile RFE/RL pentru restul anului fiscal 2025, care se încheie pe 30 septembrie. Se așteaptă ca instanța să se pronunțe în această privință în următoarele săptămâni.
Amenințarea la adresa finanțării RFE/RL a declanșat un val de sprijin global din partea observatorilor mass-media, analiștilor și susținătorilor democrației, precum și a publicului din cele 27 de limbi și 23 de țări în care emite Europa Liberă.
Lamberth a părut să ia în considerare acest lucru în decizia sa, scriind că, din 1950, guvernul SUA sprijinit în mod specific RFE/RL ca un vehicul pentru furnizarea de „știri de încredere, relevante la nivel local pentru publicul supus propagandei comuniste”.
„Apreciem decizia atentă și etanșă a judecătorului Lamberth de a împiedica USAGM să ignore voința Congresului. Așteptăm să avansăm în continuare cazul nostru în care susținem că este neconstituțional să ni se refuze fondurile pe care Congresul le-a alocat RFE/RL pentru restul anului fiscal”, a declarat președintele și CEO-ul RFE/RL, Stephen Capus, după publicarea deciziei.
„Această decizie trimite un mesaj puternic jurnaliștilor noștri din întreaga lume: misiunea lor, așa cum a fost concepută de Congres, este una demnă și valoroasă și ar trebui să continue. Timp de 75 de ani, RFE/RL a fost strâns aliniat cu interesele de securitate națională americane prin combaterea cenzurii și propagandei în multe dintre cele mai represive societăți din lume”, a mai spus Capus.
USAGM a anunțat că a reziliat grantul RFE/RL pe 15 martie, la câteva ore după ce un ordin executiv semnat de președintele american Donald Trump a cerut reorganizarea a șapte agenții - inclusiv USAGM - la „dimensiunea maximă în conformitate cu legea aplicabilă”.
Presupusa reziliere a grantului RFE/RL a fost comunicată într-o scrisoare semnată de Kari Lake, care și-a menționat titlul de „Consilier principal al CEO-ului interimar (USAGM) cu autorități delegate de CEO-ul interimar”.
Scrisoarea a afirmat că „alocarea nu mai reflectă prioritățile agenției”, dar nu oferă nici o explicație.
Judecătorul Lamberth a spus că USAGM nu a oferit nicio justificare suplimentară pentru măsura de blocare a finanțării în timpul audierilor din 24 martie.
„Explicația oferită de USAGM cu greu poate fi caracterizată ca o explicație: a constat într-un rând în scrisoarea de reziliere care afirmă că «alocarea nu mai reflectă prioritățile agenției»”, a scris Lamberth în decizia sa.
USAGM plătește benevol aproape 7,5 milioane de dolari
În timpul audierii din 24 martie, USAGM a spus că a luat „măsuri administrative imediate” pentru a iniția o plată de 7,46 milioane de dolari în fonduri pe care RFE/RL le-a cerut pentru zilele din luna martie în care a funcționat, înainte de publicarea scrisorii lui Lake.
Abigail Stout, un avocat al Departamentului de Justiție care reprezintă USAGM, a susținut, de asemenea, la audiere că acordul de grant dintre USAGM și RFE/RL, așa cum este menționat în Legea internațională a radiodifuziunii, oferă agenției dreptul de a rezilia acordul dacă RFE/RL nu respectă prevederile prezentate în acesta.
Lamberth a spus că cererea USAGM ca RFE/RL să folosească acele fonduri pentru a-și plăti obligațiile financiare și nu pentru operațiuni a fost „echivalentul funcțional al neprimirii lor deloc”.
„RFE/RL ar fi forțat să rupă contractele de închiriere, să rezilieze contractele de muncă – distrugând astfel credibilitatea pe care RFE/RL a construit-o de-a lungul deceniilor – și să înceteze toate celelalte operațiuni”, a scris judecătorul în motivație.
Dacă RFE/RL se închide, mulți oameni din țările în care operează nu vor mai putea accesa știri alternative.Jiri Pehe
Jiri Pehe, analist politic ceh și director al centrului academic al Universității din Praga din New York, a fost unul dintre cei care au ajutat la aducerea RFE/RL de la München la actualul sediu din Praga după căderea Cortinei de Fier.
Pehe era la acel moment consilier principal al președintelui de atunci, Vaclav Havel, care a deschis calea pentru mutarea sediului.
„Dacă RFE/RL se închide, mulți oameni din țările în care operează nu vor mai putea accesa știri alternative. Desigur, oamenii ar încerca să acceseze tipul de informații pe care RFE/RL le oferă în altă parte, dar RFE/RL oferă știri care în acest moment sunt foarte importante în furnizarea de alternative la sursele oficiale de știri”, a declarat Pehe pentru RFE/RL.
„Închiderea RFE/RL ar marca, de asemenea, un punct simbolic care ar arăta că Statele Unite, care până acum au condus lumea liberă, nu mai sunt interesate să lupte pentru democrație și libertate în acele țări în care nu există democrație și libertate”, a adăugat el.
Zeci de parlamentari americani l-au îndemnat pe Trump să anuleze ordinul său executiv de închidere a USAGM. O scrisoare adresată lui Trump semnată de peste 40 de membri ai Congresului a spus că închiderea agenției ar afecta și credibilitatea SUA și poziția globală în întreaga lume.
„Mai direct, va lăsa milioane de oameni în medii închise și restrictive, de la Havana la Caracas, de la Minsk la Teheran, mai puțin capabili să acceseze informații despre lumea din jurul lor”, se arată în scrisoarea membrilor Congresului.
Reprezentantul Bill Keating (Democrat-Massachusetts), membru de rang înalt al Subcomisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților pentru Europa, a declarat că RFE/RL, Vocea Americii, Radio Free Asia și alte instituții media care sunt supravegheate de USAGM „servesc ca instrumente vitale de soft power” care permit oamenilor din societățile închise să aibă acces la informații credibile și obiective.
„Munca lor este atât de puternică încât regimurile din Iran, Rusia și China au condamnat-o ca pe o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat Keating într-un comunicat de presă.
De la scrisoarea lui Lake, cititorii și ascultătorii din Iran, Belarus, Afganistan, Rusia, Pakistan și Ucraina au inundat rețelele de socializare și alte canale pentru a lăuda jurnaliștii RFE/RL pentru reportajele lor curajoase, imparțiale și oneste despre prima linie a războiului, în unele dintre cele mai represive peisaje politice și mediatice din lume. Ei s-au arătat îngrijorați că RFE/RL ar putea dispărea.
„Uneori erai ca o rază de lumină care străpungea întunericul minciunii”, a scris Oleh Prozorov, un cititor din Ucraina, pe Facebook, în timp ce mulțumea serviciului ucrainean al RFE/RL pentru „protejarea libertăților politice”.
Lake a fost nominalizată de Trump pentru a prelua funcția de șef al Voice of America, deși nominalizarea ei trebuie să fie aprobată de Consiliul Consultativ pentru Radiodifuziune Internațională (IBAB).
Membrii IBAB, un consiliu consultativ înființat de Congres pentru a supraveghea activitățile USAGM, au fost înlăturați din funcțiile lor de către administrația americană în ianuarie și nu au fost înlocuiți.
Donald Trump, care a luat mai multe măsuri pentru a reduce cheltuielile guvernamentale de când a preluat mandatul pentru un al doilea mandat în ianuarie, s-a mai aflat în contact cu USAGM în timpul primului său mandat.
În condițiile de incertitudine generate de decizia USAGM, oficiali din Uniunea Europeană au analizat și ei posibilitatea de a sprijini radiodifuzorul.
USAGM este o agenție guvernamentală independentă a SUA care supraveghează difuzarea de știri și informații în peste 60 de limbi către peste 400 de milioane de oameni în fiecare săptămână.
Cererea totală de buget pentru USAGM pentru anul fiscal 2025 a fost de 950 de milioane de dolari pentru a finanța toate operațiunile și investițiile sale de capital.
Printre acestea se numără instituții media precum RFE/RL, Vocea Americii, Radio Free Asia, Biroul de Radiodifuziune din Cuba (Radio Mardi), Rețelele de Radiodifuziune din Orientul Mijlociu (MBN) și Fondul pentru Tehnologie Deschisă.
Cererea de buget pentru 2025 pentru RFE/RL în sine a fost de aproximativ 153 de milioane de dolari, potrivit documentelor USAGM.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.