Linkuri accesibilitate

TRU: Avem ce și pe cine urma (II)


O activistă pentru schimbările climatice protestează în fața Parlamentului britanic
O activistă pentru schimbările climatice protestează în fața Parlamentului britanic

Patriciatul tehno-media-pop care a binecuvîntat recent resortul Verdura din Sicilia pare un fenomen de grup nemaivăzut.

Binele și dorința de bine înlănțuite cu bogăția și adorația de masă. Un caz unic și norocos de putere în slujba idealului comun al umanității. Senzația de unicitate bravă e înlesnită, ba chiar depinde de ignoranța egal răspîndită a timpurilor noastre.

În parantezele comode ale acestui tip de neștiință, zac uitate sau necunoscute tentative trecute, numeorase și tragice de reeducare și remorcare a lumii spre adevărul suprem, ideea unică și binele absolut. Acest tip de febră are, dintotdeuna, aceleași date și practici.

Seducția binelui e instantanee și înaintează prin golul de identitate pe care neumărați oameni îl pot umple cu ceva în sfîrșit obiectiv și pozitiv, cu sentimentul datoriei și al utilității eroice. Contraargumentele sînt excluse, din moment ce noul adevăr e unic și științific.

Modelul a fost reluat cu fidelitate de aramata climatomană a zilelor noastre: mai întîi alarma universală în fața unui pericol terminal, apoi decretarea adevărului unic și ranforsarea lui științifică, apoi tirania politică văzută sau nevăzută. Problema acestui tip de cult e contagiunea imbatabilă. Seducția binelui e instantanee și înaintează prin golul de identitate pe care neumărați oameni îl pot umple cu ceva în sfîrșit obiectiv și pozitiv, cu sentimentul datoriei și al utilității eroice. Contraargumentele sînt excluse, din moment ce noul adevăr e unic și științific. Prin urmare, cei ce nu cred trec direct și fără apel în tabăra ereticilor și se transformă în inamicul reacționar care dă cu atît mai mult legitimitate cauzei.

Ca orice castă iluminată, climatomanii au drepturi speciale și totale. Fiind inițiați cu o clipă mai înainte în adevărul suprem, promotorii principiali ai noii Idei devin Mari Preoți. Adică, un corp care are dreptul la comportament discreționar și e scutit de supunerea la prescripțiile doctrinei. Așa de pildă, trupa adunată la Verdura pentru a împinge lumea înainte a sosit la capătul unei operațiuni logistice formidabile.

Inivitații Taberei Google s-au pronunțat apocalipitic și permanent împotriva emisiilor de carbon generate de avioane și de inacceptabila aplecare umană spre călătorii

Tot ce e interzis și afurisit de doctrina oficială a fost încălcat, cu pas superior, de adepții doctrinei, în calitatea lor de Magiștri scutiți de păcatele plebei. Inivitații Taberei Google s-au pronunțat apocalipitic și permanent împotriva emisiilor de carbon generate de avioane și de inacceptabila aplecare umană spre călătorii. Asta nu i-a împiedicat pe dușmanii carbonului să se adune folosind 114 avioane private și numeroase yaht-uri personale de mare putere. Nici unul din invitați n-a sosit pe jos sau pe bicicletă și n-a fost zărit înotînd dinspre California – unde e de găsit sediul Google. După socotelile complexe ale climatomanilor, totalul emisiilor de carbon provocate de transbordarea castei spre Verdura - Sicilia a depășit 120 de tone. Planta a mai primit o palmă sulfuroasă, dar elita are voie să facă un rău necesar în numele binelui inevitabil. În plus, e de presupus că păcatul va fi ispășit prin plantarea a 10-20.000 de arbori, undeva la alegere și cu fanfară media.

Marea desfășurare salvaționistă de la Verdura s-a încheiat cu bilanțul obișnuit pentru o congregație adunată să își reconfirme credința și să îți întețească expansiunea. După o astfel de adunare, Ideea unică are mai mult prestigiu iar Înaltul ei Cler e și mai convins de propria virute. Lumea are ce și pe cine urma. Exercițiul colectiv al ideologiei climatice e mult mai aproape de auto-erotism decît își pot închipui adepții lui. Dar problema reală nu ține de nevoile personale și de egolatria satisfăcută prin dogmatism, ci de capacitatea acestor deformări de caracter de a subjuga, pentru un timp, viața publică și de a-i imprima direcția. Pentru cît timp? Experiența rătăcirilor anterioare ne spune că întotdeauna prea mult.

Opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG