Linkuri accesibilitate

Familia lui Donald Trump, acuzată de fraudă. Șansele fostului președinte american la alegerile din 2024


Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, ținând un discurs în timpul unui eveniment din Prescott, Arizona, 22 iulie 2022.

Procurorul general din statul New York, Letiția James, i-a pus sub acuzare pe Donald Trump și pe copiii săi, Don Jr, Ivanka și Eric pentru că au mințit autoritățile fiscale, creditorii și asigurătorii în legătură cu valoare proprietăților familiei cu scopul de a se îmbogăți.

Potrivit lui James, Trump a furnizat declarații frauduloase privind valoarea sa netă și a evaluat în mod fals activele pentru a obține sau a plăti anumite împrumuturi, pentru a obține asigurare și pentru a plăti taxe mai mici la stat.

Potrivit documentului de 200 de pagini, procesul, care este unul civil, caută să recupereze daunele provocate de familia lui Donald Trump, care ajung la 250 de milioane de dolari în fonduri obținute ilegal.

„Această investigație a dezvăluit că Donald Trump s-a angajat timp de ani de zile într-un comportament ilegal pentru a-și umfla averea netă, pentru a înșela băncile și oamenii din statul New York. A pretinde că ai bani pe care nu îi ai nu înseamnă ‘arta afacerii’. Este arta furtului”, a declarat procurorul general al statului New York, făcând referire la cartea lansată de Donald Trump intitulată „Arta afacerii”.

James nu poate formula acuzații penale împotriva lui Trump în cadrul anchetei civile, însă a precizat că va comunica acuzațiile de fraudă penală procurorilor federali din Manhattan, precum și Serviciului Fiscal Intern al SUA.

Fostul președinte neagă acuzațiile de fraudă. Între timp, FBI investighează furtul de documente de la Casa Albă pe care Donald Trump le-a ascuns la vila sa din Mar-a-Lago, Florida. Multe dintre ele conțin informații secrete și top-secrete.
Fostul președinte neagă acuzațiile de fraudă. Între timp, FBI investighează furtul de documente de la Casa Albă pe care Donald Trump le-a ascuns la vila sa din Mar-a-Lago, Florida. Multe dintre ele conțin informații secrete și top-secrete.

În cazul în care procurorii câștigă procesul împotriva lui Trump, banii ceruți ar putea afecta modul de operare pentru Organizația Trump. Donald Trump și copiii săi nu ar mai putea, de asemenea, să desfășoare niciun fel de afacere în orașul New York.

„(James, n.r) caută ceea ce avocații din lumea corporatistă numesc pedeapsa cu moartea corporativă, ceea ce ar însemna retragerea certificatului de funcționare a Organizației Trump, astfel încât să nu mai poat face afaceri în New York”, a explicat analistul juridic de la CNN Paul Callan.

Acuzația vine pe fondul investigației intentate de FBI împotriva lui Trump pentru că a deținut în mod ilegal documente guvernamentale importante la locuința sa din Mar-a-Lago, Florida. Un tribunal din Statele Unite ale Americii a publicat în august o listă cu materialele confiscate de la reședința din Florida a fostului președinte american, sortate în 33 de cutii.

În paralel, un juriu special din statul american Georgia analizează dacă el și alte persoane au încercat să influențeze rezultatul electoral de acolo în urma înfrângerii suferite în fața contracandidatului său Democrat, Joe Biden, la alegerile prezidențiale din 2020.

Trump a reacționat imediat la acuzațiile de fraudă venite din partea Letiției James. El a numit-o pe procuroarea generală din New York „o fraudă care a candidat pentru poziția (de procuror general, n.r.) pe baza campaniei ‘arestați-l pe Trump’, în ciuda faptului că orașul se află într-o situație dezastruoasă la nivel global din cauza criminalității și omorurilor care au avut loc sub supravegherea ei.”

Șansele lui Trump de a candida la prezidențiale

Criticii sunt sceptici cu privire la șansele fostului președinte al Statelor Unite de a mai candida pentru aceeași funcție în 2024. Imaginea politică a lui Trump care l-a adus în scaunul de la Casa Albă s-a bazat pe trecutul său de succes ca om de afaceri, dar și pe promisiunea că va „seca mlaștina” din Washington, referindu-se la scena politică din capitala SUA.

Pe întreaga durată a mandatului său, Donald Trump a recurs la tactici populiste pentru a câștiga încrederea oamenilor și a subminat în mod constant rolul instituțiilor din Occident. În 2018, pe vremea când încă era președinte, el amenințat că se va retrage din NATO, ca urmare a nemulțumirilor sale legate de bugetele militare insuficiente ale aliaților SUA.

Pe lângă faptul că a încercat să stabilească legături diplomatice prietenoase cu Rusia, acuzată că a influențat alegerea sa ca președinte în 2016, Trump a atacat din nou instituțiile democratice americane atunci când a refuzat să recunoască rezultatul înfrângerii sale la alegerile prezidențiale din 2020.

În ianuarie 2021, fostul președinte american i-a îndemnat pe participanții înarmați de la un miting din Washington D.C. să dea năvală peste membrii Congresului SUA. Congresmenii certificau la momentul respectiv victoria lui Joe Biden în fața lui Trump.

Laurence Tribe, un profesor de drept constituțional de la Universitatea Harvard din localitatea Cambridge, Massachusetts, spune despre componenta civilă din procesul lui Trump că „implică lucruri de o importanță deosebită pentru Trump, familia sa și organizația sa, și anume capacitatea lor de a frauda publicul, de a frauda băncile, de a frauda companiile de asigurări și de a continua să subziste prin corupție.”

„Fără toată această corupție, întregul imperiu Trump este implicat într-un fel de colaps”, a continuat el.

Cu toate acestea, în ciuda proceselor intentate împotriva lui Trump, o parte importantă din Partidul Republican continuă să susțină candidatura sa din partea Partidului la următorul scrutin electoral. Lucrul ăsta se datorează rivalității tot mai mari a celor două partide principale din SUA, Democrații și Republicanii, dar și a unei diviziuni ideologice dintre ambele tabere.

Potrivit mai multor surse, Donald Trump ar fi amenințat NATO în 2018 că se va retrage din alianță dacă membrii acesteia nu ating pragul de 2% din PIB pe apărare.
Potrivit mai multor surse, Donald Trump ar fi amenințat NATO în 2018 că se va retrage din alianță dacă membrii acesteia nu ating pragul de 2% din PIB pe apărare.

„În prezent, mulți politicieni consideră că interesele lor de partid depind de succesul partidului. Mai grav, aceștia consideră că succesul celeilalte părți este inacceptabil. Grupurile de interese, partidele de stat și cele locale, politicienii de rând, donatorii de campanii și mass-media, care în trecut au exercitat – cel puțin parțial – o influență asupra politicii de partid, contribuie din ce în ce mai mult la o politică unică, naționalistă și polarizată”, se arată într-un articol academic publicat de profesorii Paul Pierson și Eric Schickler de la Universitatea Berkeley din California.

Astfel, faptul că cele două partide nu se văd cu ochi buni unul pe celălalt îi face pe Republicani să respingă în mare parte orice critică venită din partea Democraților față de Donald Trump.

The Economist transmite că ultimele anchete împotriva lui Trump nu fac decât să-i ajuta campania sa prezidențială decât să-l limiteze în a mai participa la viața politică.

„Cred că vrea să fie din nou președinte. Absolut. Cred că ar iubi să fie din nou președinte și că i-ar plăcea să beneficieze de imunitatea pe care slujba (de președinte, n.r.) i-o oferă”, a declarat James Bennet de la The Economist.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG