Linkuri accesibilitate

Donald Trump promite să pună capăt războaielor și să restabilească puterea SUA


Fostul președinte al SUA și candidatul republican la președinția din 2024, Donald Trump, în timpul ultimei zile a Convenției Naționale Republicane. 18 iulie 2024.
Fostul președinte al SUA și candidatul republican la președinția din 2024, Donald Trump, în timpul ultimei zile a Convenției Naționale Republicane. 18 iulie 2024.

Donald Trump a ținut primul discurs după tentativa de asasinat asupra sa, la Convenția Națională Republicană, după ce a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale. În discursul de acceptare a nominalizării, Donald Trump a promis să pună capăt războaielor și să restabilească puterea SUA.

Donald Trump s-a adresat congresului republican din Milwaukee timp de mai bine de o oră și jumătate și a descris încă de la început experiența din timpul tentativei de asasinat. Atunci, un glonț i-a trecut razant pe lângă cap, lovindu-i urechea.

„L-am avut pe Dumnezeu de partea mea”, a spus el mulțimii

Candidatul republican la președinție a promis joi că va pune capăt crizelor internaționale și va restabili prestigiul american pe scena mondială, afirmând că poate „opri războaiele printr-un apel telefonic”.

Fostul președinte a descris o imagine sumbră a lumii în timpul administrației Biden, spunând Convenției Naționale Republicane din Milwaukee că planeta „se clatină pe marginea celui de-al treilea război mondial”.

„Sub conducerea noastră, Statele Unite vor fi respectate din nou. Nici o națiune nu va pune la îndoială puterea noastră, niciun dușman nu se va îndoi de puterea noastră, granițele noastre vor fi complet sigure”.

Trump a mai spus dorește ca americanii deținuți în străinătate să fie eliberați.

„Vrem ca ostaticii noștri să se întoarcă și ar fi mai bine să se întoarcă înainte ca eu să preiau funcția, altfel veți plăti un preț foarte mare”, a spus Trump, din nou fără a oferi detalii.

Candidatul republican a promis să construiască o versiune a sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome pentru Statele Unite, chiar dacă sistemul este conceput pentru amenințări cu rază scurtă de acțiune, nepotrivit pentru apărarea împotriva rachetelor intercontinentale, principalul pericol de securitate pentru SUA.

Observatorii remarcă o schimbare de ton

Donald Trump are un lungă istoric de declarații inflamatorii: a spus că hoții din magazine ar trebui împușcați imediat, a sugerat ca un general de top al Statelor Unite să fie executat ca trădător și l-a ironizat pe soțul democratei Nancy Pelosi, care a fost bătut cu un ciocan de un susținător al conspirației de extremă dreapta.

Dar joi seara, în Milwaukee, el a purtat un bandaj alb peste urechea dreaptă și a vorbit pe un ton mai liniștit și mai relaxat. Donald Trump a descris experiența din timpul atentatului la viața sa și a cerut încetarea discordiei, .

„Discordia și diviziunea din societatea noastră trebuie vindecate. Trebuie să o vindecăm repede. Ca americani, suntem legați împreună de o singură soartă și de un destin comun. Ne ridicăm împreună. Sau ne destrămăm", a spus Trump.

Cu toate acestea, multe dintre temele abordate de el în trecut au rămas de actualitate. El a susținut că democrații distrug America, a ridiculizat urmăririle penale împotriva sa ca fiind o vânătoare de vrăjitoare, a avertizat cu privire la o „invazie” la granița dintre SUA și Mexic și a insistat, fără dovezi, că ratele criminalității din țările din America Centrală și de Sud au scăzut deoarece aceste țări își trimit ucigașii în SUA.

Trump a reluat afirmația, demonstrat falsă, potrivit căreia democrații au trișat în timpul alegerilor din 2020 pe care le-a pierdut. O serie întreagă de investigații federale și statale au dovedit că nu a existat nicio fraudă sistemică.

Subiectele dreptul la avort și insurecția din 2021, neabordate

Donald Trump nu a menționat în discursul lui subiectul dreptului la avort, o problemă care i-a afectat pe republicani încă de când Curtea Supremă a SUA a anulat, în urmă cu doi ani, dreptul la avort, garantat la nivel federal.

De asemenea, Donald Trump nu a menționat nici insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump au încercat să oprească certificarea pierderii alegerilor în fața democratului Joe Biden.

Discursul de acceptare a candidaturii al lui Donald Trump vine în timp ce Joe Biden, actualul președinte democrat în vârstă de 81 de ani, se află în fața presiunii din partea aliaților cheie din Congres, a donatorilor și chiar a fostului președinte Barack Obama de a se retrage din cursă. Aceștia se tem că Joe Biden nu poate obține realegerea în funcția de președinte al SUA.

Mult timp presat de aliați să facă o campanie mai viguroasă, Joe Biden s-a îmbolnăvit de Covid și se află în izolare la domiciliul sau din Delaware.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG