Linkuri accesibilitate

Organizatorii TIFF lansează Sunscreen Film Festival. Tudor Giurgiu: „E un festival nou la Constanța, cu atmosfera locului"


Tudor Giurgiu, președintele Transilvania International Film Festival, a anunțat la ediția cu numărul 21 a TIFF lansarea unui nou festival, la Constanța.
Tudor Giurgiu, președintele Transilvania International Film Festival, a anunțat la ediția cu numărul 21 a TIFF lansarea unui nou festival, la Constanța.

„Sunscreen Film & Arts Festival”, după numele său întreg, este un eveniment creat de echipa care organizează, de 21 de ani încoace, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Prima ediție a Sunscreen Film Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie 2022, la Constanța, iar atenția va fi îndreptată spee cultura italiană: cinema, muzică, fotografie.

„Sunscreen” înseamnă peste 30 de filme, cineconcerte, proiecții și ateliere pentru copii și părinți, experiențe cine-culinare și VR Cinema, organizate indoor - în Sala Jean Constantin și în Sala Studio a Teatrului de Stat, și în aer liber - în Piața Ovidiu, pe Plaja Reyna, la Teatrul de Vară Soveja.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF, a dat mai multe detalii despre ce presupune acest nou festival de pe malul mării.

„Pot să-ți spun ce nu e: nu e un TIFF mai mic, la malul mării. Nu e nici fratele, nici sora. E un festival nou, care trebuie să aibă legătură cu Constanța, cu marea, cu filme care se potrivesc, cumva, locului. E foarte complicat să-ți imaginezi o programare de-asta savantă, să vii cu tot felul de elitisme într-un oraș unde noi nici nu prea știm, de fapt, în ce măsură există o cultură cinematografică și un drive real pentru film - în comparație cu Clujul, cel puțin”, spune Tudor Giurgu.

„Ideea noastră a fost de a face și un eveniment pentru marele public. Unde să vii și să provoci acest mare public pe care noi încă nu-l cunoaștem în detaliu, dar ne imaginăm că există, cu filme de box office din toată lumea”, completează el.

Ce înseamnă din toată lumea? Regizorul român spune că „aceste producții nu prea călătoresc”, deși unele dintre ele sunt „filme de bună și foarte bună calitate, care, din cauza politicii adeseori stupide a distribuitorilor, nu ajung în România”.

„La noi se aduc fie filme cu supereroi, mari producții hollywoodiene, fie filme de autor premiate la festivaluri de maximă notorietate, cum e Cannes-ul. Și nu ajung filme englezești de public, nu vin filme italiene de public - ca să dau doar două exemple de cinematografii mari. Și sigur că dincolo de ce se va proiecta pe ecrane noi vom plusa cu tot ce am experimentat și perfecționat, ca rețetă, la TIFF. Cineconcerte, muzică, puțin teatru - din acest motiv l-a și descris ca fiind Film and arts”, mai explică Tudor Giurgiu.

El a explicat de ce a ales Constanța ca locație a festivalului, pe lângă faptul că există „dorință și interes”.

Vom încerca să scuturăm puțin publicul din Constanța, să-l provocăm cu o idee de festival la care n-a mai fost expus până acum.

„Am fost acolo și am descoperit locuri complet neexploatate. Un teatru de vară, spații de patrimoniu - chiar mi-a atras atenția unul fabulos, în Mamaia, care a fost recuperat și acum este închis -, foste grădini de vară, în fine, varii locații în care se pot organiza evenimente neconvenționale. Văzându-le, a apărut acest challenge de a încerca să lansăm un brand nou într-un oraș despre care, da, nu știm mare lucru, dar care ni se pare complex, eterogen și ofertant”, a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat că festivalul va fi organizat anul acesta în șase sau șapte spații, urmând ca numărul lor să crească la edițiile viitoare, dacă va fi cazul.

„Selecția festivalului va fi asigurată tot de Mihai Chirilov și de echipa lui de la TIFF. Dar intervin, evident, oameni noi. Unul dintre pilonii festivalului, din echipa executivă, va fi Erwin Șimșensohn, regizor de teatru și directorul general al Teatrului de Stat din Constanța, Erwin fiind cel cu care discutăm, de multă vreme deja, fix chestiunile care țin de conceptul festivalului și care cunoaște bine publicul din Constanța”, a transmis Tudor Giurgiu.

Mihai Chirilov - directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Mihai Chirilov - directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

„Sunscreen” va fi organizat într-un parteneriat cu Primăria Constanța și Consiliul Județean, iar în ceea ce privește finanțarea va fi aplicată formula de la TIFF, care s-a dovedit câștigătoare: „bani privați cu, sperăm noi, primăria main partner”. „Și, evident, pentru că altfel nu se poate, ce vrem noi să facem e să atragem sponsori și parteneri, cum facem, de 21 de ediții, la Cluj”, a completat el.

Tudor Giurgiu a mai spus că, în ceea ce privește organizarea de spectacole în Mamaia, o singură idee interesantă s-a ivit până acum în discuțiile cu oficialii locali.

„O proprietate despre care cred - sper să nu greșesc - că a aparținut familiei regale, apoi a fost închisă o vreme, a intervenit RAPPS, în fine, acum se poate vizita din nou și avem niște planuri în legătură cu ea. Ceva similar cu modul în care am implicat castelul Banfy în povestea TIFF: un spațiu în care să organizăm evenimente speciale”, a subliniat el.

„Cert este că vom încerca să antrenăm cât mai mult resursele locale: instrumentiști în orchestrele de la operă, de la filarmonică, actori - înțeleg că mai nou au inclusiv un master de actorie de film acolo, cu unii dintre ei am și lucrat, deci acesta ar fi masterplanul nostru: să implicăm cât mai mult, așa cum facem la Cluj, comunitatea locală”, a completat Giurgiu.

El a afirmat că intenția organizatorilor este de a aduce și la Constanța vedete de nivel internațional: „Sperăm că tipul acesta de construcție va atrage mai mult public și e nevoie de asta la primele ediții ale unui festival de film”.

„La TIFF, s-a verificat deja, nu mai e cazul. Dar a fost devoie de 21 de ediții ca să ajungem aici. Anul acesta nu am avut niciun invitat mare, special, iar publicul a venit oricum. De o așa manieră încât am înregistrat chiar un record de audiență. Sunt fani ai festivalului care știu deja, de ani de zile, că ei vin oricum la TIFF, indiferent de ce invitați avem și ce filme proiectăm”, a menționat președintele TIFF.

În acest sens, Tudor Giurgiu spune că îi place că a ajuns aproape de idealul său: Telluride Film Festival, din America, unde nu se anunță filmele.

„Publicul acelui festival nu are nevoie să știe dinainte ce anume i s-a pregătit (având deja, se subînțelege, multă încredere în selecționeri). Dar zboară oricum, an de an, spre Colorado, ca să vadă niște filme. Practic, se duce ca fie acolo”, spune președintele TIFF.

Articol scris de Dragoș Vasile

XS
SM
MD
LG