Linkuri accesibilitate

Țuica românească: guvernul cere la Bruxelles scutiri de impozite pentru primii 100 de litri


Alambicul în care se face țuica de casă.
Alambicul în care se face țuica de casă.

Ministrul român de Finanțe le-a oferit celorlalți miniștri din UE la o întâlnire la Bruxelles câte un pahar de ţuică: "În zonele rurale - le-a spus atunci colegilor deveniţi dintr-o dată comeseni - nu există nici o familie care să nu fie mândră de producția sa de rachiu”.

Cine ar fi spus vreodată că distileriile de alcool ar fi putut deveni încă un subiect contencios în Europa? se întreabă cotidianul economic italian Il Sole 24 ore, citat de Rador.

Cu toate acestea, s-a ajuns şi aici. Reuniți la Bruxelles, vineri dimineaţă, miniștrii de finanțe ai Uniunii s-au certat asupra tratamentului fiscal impus băuturilor alcoolice.

Deosebit de interesată de această problemă, România a mers atât de departe încât a distribuit partenerilor o picătură din ţuica locală. Ce nu se face în tratativele diplomatice doar pentru a câștiga?

Glumim, dar problema este serioasă. Recent, Comisia Europeană a propus un proiect de reformă a impozitării europene în domeniul vinurilor și al altor băuturi spirtoase, cu scopul de a actualiza un sistem care datează din 1992.

De ceva timp, propunerea legislativă este dezbătută în cadrul Consiliului, unde multe țări au solicitat scutiri naționale, denaturând proiectul comunitar. Pe de altă parte, o glumă din nordul Europei spune: "Alcoolul este cel mai mare dușman al nostru. Ar fi o lașitate să nu-l înfruntăm".

România a cerut să fie scutită de impozitare pentru vânzarea distilatelor din fructe produse la domiciliu. În țară, sunt foarte mulţi producătorii cu tradiţie de familie. În discuția de vineri s-a vorbit despre o excepție românească, propusă de guvernul român, care ar trebui să scutească de la impozitare primii 100 de litri de alcool pur, adică înainte de a fi amestecat cu fructe. Limita a fost considerată de multe țări ca fiind mult prea ridicată, motiv pentru care au convenit asupra unei scutiri generale mai mici, de 50 de litri.
În martie, ministrul român al Finanțelor, în timpul unei întâlniri ministeriale, le-a oferit celorlalți miniștri câte un pahar de ţuică: "În zonele rurale - le-a spus atunci colegilor deveniţi dintr-o dată comeseni - nu există nici o familie care să nu fie mândră de producția sa de rachiu din fructe, produs din recolta proprie, care devine astfel o comoară în vatra familiei". Decizia a fost amânată pentru o nouă reuniune ministerială.

În general, noul sistem - care, la fel ca toate aspectele fiscale, trebuie aprobat în unanimitate de țările membre, fără a impune un vot favorabil din partea Parlamentului European - ar trebui să servească la armonizarea unui sistem născut acum aproape 30 de ani. "Trebuie să ne întrebăm dacă este posibil să se găsească un acord cu toate scutirile cerute la nivel național - observa un diplomat astăzi, deoarece este periclitată raţiunea de a exista al reformei însăşi".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG