Linkuri accesibilitate

Turcia a anunțat că-l susține pe Mark Rutte pentru șefia NATO


Această fotografie tip document, făcută și publicată de biroul de presă al președinției turce pe 26 aprilie 2024, îl arată pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) dând mâna cu prim-ministrul Olandei Mark Rutte (stânga) în timpul întâlnirii lor de la Vahdettin Pavili.
Această fotografie tip document, făcută și publicată de biroul de presă al președinției turce pe 26 aprilie 2024, îl arată pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) dând mâna cu prim-ministrul Olandei Mark Rutte (stânga) în timpul întâlnirii lor de la Vahdettin Pavili.

Turcia le-a spus aliaților că va sprijini candidatura prim-ministrului olandez Mark Rutte pentru șefia NATO.

Anunțul a fost făcut de un oficial turc, citat de Reuters.

Următorul șef al NATO se va confrunta cu provocarea de a menține viu sprijinul aliaților pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei rusești, ferindu-se în același timp de orice escaladare care ar putea antrena alianța militară direct într-un război cu Moscova.

NATO ia decizii prin consens, așa că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliați.

Turcia, alături de celelalte state membre ale NATO, Ungaria, Slovacia și România nu și-a exprimat până acum public sprijinul pentru ca Rutte să-i succedă lui Jens Stoltenberg, care va demisiona din funcția de șef al alianței militare în octombrie.

Susținerea Ankarei ar putea crește presiunea asupra lui Iohannis pentru a se retrage din competiție, deși Ungaria și-a exprimat opoziția față de candidatura lui Rutte.

Budapesta a făcut comentarii critice la adresa lui Rutte, cu privire la guvernul pe care-l conduce, dar unii diplomați spun că și-ar putea schimba poziția dacă Rutte îi va face o vizită premierului ungar Viktor Orban, așa cum a făcut săptămâna trecută cu președintele turc Tayyip Erdogan.

Ei se așteaptă ca și Slovacia să-i urmeze.

Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie și alți membri ai alianței și-au exprimat deja sprijinul pentru candidatura lui Rutte.

În funcție de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, succesorul lui Stoltenberg ar putea fi nevoit să colaboreze cu Donald Trump, care s-a confruntat cu critici acerbe pentru că și-a pus sub semnul întrebării angajamentul de a-și apăra aliații NATO dacă va fi reales.

Rutte - cel mai longeviv lider al Țărilor de Jos - și-a anunțat plecarea din politica olandeză în iulie anul trecut, dar rămâne în funcție. El are relații bune cu liderii britanici, ai Uniunii Europene și ai SUA, inclusiv cu Trump.

Mulți membri NATO sunt dornici să încheie procesul de selecție cât mai repede, așa că acesta nu devine parte a negocierilor pentru locurile din Parlamentul European pentru care vor avea loc alegeri în iunie.

Agenția olandeză de presă ANP a citat luni diplomați de top din NATO care au spus că Turcia a decis să susțină candidatura lui Rutte, fără a oferii și detalii suplimentare.

Agenția de știri de stat Anadolu a confirmat, de asemenea, sprijinul Ankarei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG