Linkuri accesibilitate

Turcia respinge oferta SUA de mediere în Siria:"nu negociem cu teroriștii"


Ministrul turn de Externe, Mevlut Cavusoglu
Ministrul turn de Externe, Mevlut Cavusoglu

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a respins sâmbătă o ofertă a preşedintelui american Donald Trump de a media între Ankara şi forţele kurde cunoscute sub numele de Unitățile de Apărare a Poporului (în kurdă: Yekîneyên Parastina Gel, YPG) pentru a pune capăt incursiunii Turciei în Siria, potrivit transcrierii unui interviu acordat Deutsche Welle, relatează Reuters.

"Nu negociem cu teroriştii. Singurul lucru care poate fi făcut este ca aceşti terorişti să depună armele", a spus Cavusoglu, adăugând că Ankara a încercat deja "soluția politică"

Turcia a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva așa numitelor Unități de Apărare a Poporului, principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd. Această miliţie kurdă din care fac parte și arabi sau occidentali este susţinută de mai multe state din emisfera vestică, inclusiv Statele Unite. Ankara a trecut, însă aceste miliții pe lista grupărilor teroriste. Efectivele militare kurde sunte estimate între 35.000 și 65.000 de luptători, din care 40% femei.

Șeful diplomației de la Ankara a subliniat că "ofensiva este o chestiune vitală pentru noi şi o chestiune de securitate naţională, o problemă de supravieţuire. Nu contează ce face toată lumea, dacă este vorba despre embargouri sau de altceva, nu face decât să ne întărească".


Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu insistat că aliații Ankarei îi susțin pe teroriști: "Chiar dacă aliaţii noştri susţin organizaţia teroristă (Unitățile de Apărare a Poporului), chiar dacă suntem singuri, chiar dacă este impus un embargou, indiferent ce fac, lupta noastră este îndreptată împotriva organizaţiei teroriste".

De miercuri, 81 de combatanţi ai forţelor kurde şi 28 de civili au fost ucişi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, citat de AFP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG