Noile reglementări vizează serviciile ”ridesharing” au intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie. Astfel, șoferii care lucrează cu aplicaţiile de "ridesharing" trebuie să obţină mai multe avize şi certificate pentru a-şi putea continua activitatea, altfel riscă amenzi usturătoare.
Reprezentanții companiilor spun că numărul șoferilor care fac ridesharing va fi cu redus, însă dau asigurări clienților că tarifele nu vor crește, conform Mediafax.
Șoferii trebuie să aibă avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor, atestat de şofer de la Autoritatea Rutieră, iar pe lângă acestea, mai au nevoie de cel puțin 2 ani de experiență la volan și trebuie să aibă peste 21 de ani.
Legea privind transportul alternativ a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2019, la o săptămână după ce ordonanța 49 care reglementează acest serviciu fusese adoptată de Camera Deputaților. O reglementare introdusă de parlamentari amâna intrarea în vigoare a acestor prevederi până la 1 februarie, pentru a permite companiilor de transport alternativ să obțină toate documentele și avizele necesare pentru a funcționa legal.
Pentru serviciile digitale de ridesharing mașinile acceptate pot avea o vechime de până la 15 ani. De asemenea, este acceptată și achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu este valabil pentru taxiuri.