Este cea de-a treia „evaluare rapidă a daunelor” realizată de Guvernul de la Kiev, în colaborare cu Banca Mondială, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite.
Doar pentru 2024 autoritățile ucrainene estimează costurile de reconstrucție imediată și reabilitare a obiectivelor prioritare, la aproximativ 14 miliarde de euro. Prioritățile sunt susținerea și mobilizarea sectorului privat, alături de refacerea locuințelor, a infrastructurii ușoare și a serviciilor, energiei și transporturilor.
Costurile de recuperare și reconstrucție ale Ucrainei în următorii zece ani ajung la 452,8 miliarde de euro (486 miliarde de dolari). Cele mai mari nevoi sunt pentru refacerea locuințelor, transport, comerț și industrie, agricultură, energie, protecție socială și mijloace de trai, respectiv managementului dezastrelor provocate de explozii.
Potrivit documentului, daunele directe suferite de Ucraina au ajuns la 141 de miliarde de euro, cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transportului, comerțul și industria, respectiv energia și agricultura.
Cele mai afectate zone sunt Donețk, Harkov, Lugansk, Zaporojie, Herson și capitala Kiev, așa cum reieșea și din evaluările anterioare.
Aproximativ 10% din totalul de locuințe au fost avariate sau distruse, provocând strămutarea ucrainenilor din comunităților lor. De asemenea, distrugerea barajului de la Barajul Nova Kahova în iunie 2023 a provocat un impact negativ asupra mediului și agriculturii și a exacerbat provocările oamenilor, confruntați deja cu dificultăți de acces la locuințe, apă, mâncare și servicii de sănătate, mai menționează reprezentanții comitetului care a realizat evaluarea.
Aceasta fixează investițiile critice necesare pentru recuperare pe termen sucrt și reconstrucție pe termen mediu, excluzând în măsura posibilului investiții asigurate deja din bugetul statului, respectiv sprijinul venit deja din partea comunității internaționale.
Conform documentului, care prezintă calculele și în dolari, deocamdată 5,1 miliarde de euro au fost deja asigurate, atât din partea partenerilor internaționali ai Ucrainei, cât și din resurse proprii, în timp ce celelalte 8,9 miliarde de euro nu sunt încă finanțate.
„În ciuda războiul la scară largă în desfășurare, guvernul ucrainean, cu sprijinul partenerilor internaționali, continuă să aplice un program rapid de recuperare. Cea de-a treia evaluări rapide a daunelor ne permite să abordăm acest proces mai sistematic”, a spus primul ministru ucrainean Denis Șmihal.
El a subliniat că nevoia de reconstrucție au crescut în ultimul an.
„Principala resursă pentru redresarea Ucrainei ar trebui să fie confiscarea bunurilor rusești «înghețate» în Occident. Trebuie să începem acest proces deja anul acesta. În același timp, guvernul ucrainean creează condiții pentru a atrage investiții private, care vor accelera procesul de reconstrucție și vor transforma țara noastră pe drumul său către UE”, a adăugat el.
Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi a subliniat că războiul de agresiune al Rusiei continuă să aibă consecințe grave, dar că UE va continua să joace un rol cheie în abordarea provocărilor pe termen scurt și medie.