Linkuri accesibilitate

UNESCO este de partea Ucrainei în „războiul borșului” de sfeclă roșie


„Fiți siguri că vom câștiga atât războiul borșului, cât și în acest război”, a declarat ministrul ucrainean al Culturii referindu-se la invadarea țării sale de către Rusia.
„Fiți siguri că vom câștiga atât războiul borșului, cât și în acest război”, a declarat ministrul ucrainean al Culturii referindu-se la invadarea țării sale de către Rusia.

UNESCO, agenția culturală a Națiunilor Unite, a intervenit în așa-numitul scandal al borșului, recunoscând oficial că prepararea ciorbei de sfeclă roșie face parte din patrimoniul cultural al Ucrainei, în ciuda unor pretenții similare din partea Rusiei.

Cultura gătitului de borș ucrainean „a fost înscrisă vineri pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită o salvgardare urgentă” de către un comitet UNESCO, se arată într-o declarație a UNESCO din 1 iulie.

Decizia a fost aprobată în urma unui proces accelerat determinat de invazia Rusiei din Ucraina și de „impactul negativ asupra acestei tradiții” cauzat de război, a precizat UNESCO.

„De la începutul războiului din Ucraina, UNESCO a inițiat o serie de măsuri de urgență în domeniile culturii, educației, precum și al protecției jurnaliștilor, în conformitate cu mandatul UNESCO”, a adăugat sursa citată.

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkașenko, a salutat decizia luată de UNESCO, numind-o „victoria Ucrainei în războiul borșului”.

„Țineți minte și fiți siguri că vom câștiga atât în războiul borșului, cât și în acest război”, referindu-se la invazia Rusiei care a început pe 24 februarie.

În luna aprilie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova,a declarat că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului de sfeclă roșie.

În România, ciorba de sfeclă roșie este răspândită în Bucovina și zona Sucevei.

XS
SM
MD
LG