Linkuri accesibilitate

Un soldat ucrainean stă lângă un tanc rusesc T-72 distrus în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 13 aprilie 2022
Un soldat ucrainean stă lângă un tanc rusesc T-72 distrus în regiunea Donețk, estul Ucrainei, 13 aprilie 2022

Războiul lui Putin | Suedia și Finlanda renunță la neutralitate și vor adera la NATO. Jens Stoltenberg: Ucraina poate câștiga războiul

Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina, iar rușii își concentrează armata în est și sud-est. Civili din Mariupol au fost evacuați, sâmbătă, cu mai multe mașini, dar situația luptătorilor din Azovstal nu s-a rezolvat. Finlanda și Suedia, în linie dreaptă spre NATO. Putin: „e o greșeală".

  • O declarație comună a G7 cere Chinei să nu ajute Rusia și să susțină suveranitatea Ucrainei.
  • Vladimir Putin susține că aderarea Finlandei la NATO este o greșeală.
  • Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina, Rusia își concentrează ofensiva în Donbas.
  • Civilii sunt evacuați din Mariupol.
  • Informațiile zilei de 14 mai în Liveblog Europa Liberă
10:24 15.5.2022

Rusia a criticat sprijinul Occidentului pentru Ucraina, acuzându-l că duce un ''război hibrid total'' împotriva Rusiei şi că a declanşat o "explozie de rusofobie din epoca de piatră", informează DPA.

Occidentul ne-a declarat un război hibrid total şi este greu de prezis cât va dura totul'', a afirmat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, subliniind că, fără excepţie, consecinţele vor fi resimţite de toată lumea''.

Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul unei reuniuni la Moscova a Consiliului pentru politică externă şi de securitate pro-Kremlin, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale au bombardat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă mai multe posturi de comandă ucrainene şi două depozite de muniţii în regiunea Doneţk.

În cursul atacurilor, aproximativ 23 de unităţi militare au fost scoase din acţiune şi până la 100 de combatanţi ucraineni au fost ''distruşi'', a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov. Niciuna dintre afirmaţii nu a putut fi verificată în mod independent.

Ucrainenii au raportat că forţele ruseşti şi-au reluat bombardamentele asupra zonei industriale din Mariupol în timpul nopţii, în ciuda eforturilor ucrainene de a negocia o soluţie pentru cei rămaşi în uzina siderurgică Azovstal din oraş, acum în mare parte distrusă

09:23 15.5.2022

Analiză Europa Liberă: De ce pierde Rusia atât de mult echipament militar în Ucraina

Resturile unui tanc T-90M distrus de armata ucraineană lângă Harkov, nord-estul Ucrainei. Imagine din 9 mai. Reuters/Vitalii Hnidyi
Resturile unui tanc T-90M distrus de armata ucraineană lângă Harkov, nord-estul Ucrainei. Imagine din 9 mai. Reuters/Vitalii Hnidyi

Ucraina spune că Rusia a pierdut aproape 1.200 de tancuri, număr care nu poate fi verificat din surse independente. Cu toate acestea, blogul militar și de informații Oryx, care numără pierderile de echipamente militare rusești în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din prima linie, spune că Rusia a pierdut, până la data de 13 mai, 664 de tancuri și aproximativ 3.000 de alte vehicule blindate și echipamente grele.

Analiza Europa Liberă explică de ce Rusia a pierdut atât de mult echipament militar.

08:44 15.5.2022

Oficial de la Kiev: Rusia va fi învinsă până la finalul anului

Mai multe tancuri rusești au fost distruse de armata ucraineană. Imagine de lângă Kiev, de la finalul lunii martie.
Mai multe tancuri rusești au fost distruse de armata ucraineană. Imagine de lângă Kiev, de la finalul lunii martie.

Războiul din Ucraina va ajunge la un punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", este evaluarea şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene. Oficialul a dat asigurări că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, informează AFP, citat de Agerpres.

Victoria nu va fi uşoară'', dar ''se va întâmpla'', a declarat Kiril Budanov într-un interviu acordat postului britanic Sky News, în care s-a declarat optimist'' având în vedere evoluţia actuală a conflictului.

Punctul de cotitură va veni în a doua jumătate a lunii august'' şi majoritatea operaţiunilor militare se vor încheia până la sfârşitul anului'', preconizează el.

Potrivit lui Budanov, armata rusă suferă pierderi grele în oameni şi arme", nu în ultimul rând pentru că Ucraina ştie „totul" despre ea, inclusiv planurile sale militare.

Până în prezent, Rusia nu a reuşit să revendice controlul complet decât asupra unui singur oraş important, Herson (sud), iar ofensiva militară despre care mulţi experţi au prezis că va avea o ascensiune fulminantă a fost marcată de eşecuri, în special logistice.

După ce nu a reuşit să cucerească Kievul, Statul Major rus a fost nevoit să îşi revizuiască obiectivele, restrângând ofensiva în estul şi sudul ţării. La sfârşitul săptămânii, lupte grele se desfăşurau în regiunea Donbas. Statul major general ucrainean a raportat că, în regiunile Doneţk şi Tavria, armata rusă a folosit "mortiere, artilerie, lansatoare de grenade şi mijloace aeriene pentru a provoca daune maxime armatei ucrainene", vizând personalul, fortificaţiile şi clădirile.

Ministerul ucrainean al Apărării estimează pierderile ruseşti la peste 26.000 de soldaţi, 199 de avioane şi aproape 1.200 de tancuri de la începutul invaziei, la 24 februarie. Surse occidentale vorbesc de 12.000 de soldaţi ruşi ucişi. Cu toate acestea, nu sunt disponibile statistici independente.

Budanov a mai spus că preşedintele rus, Vladimir Putin, se află într-o stare fizică şi psihologică foarte proastă'', afirmând că acesta este foarte bolnav'' şi că suferă de mai multe boli în acelaşi timp, inclusiv de cancer''.


În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat publicaţiile din presa străină potrivit cărora Vladimir Putin ar avea cancer drept invenţii şi minciuni".

De la începutul pandemiei, Peskov a reiterat în mod regulat că Putin, care a fost vaccinat împotriva coronavirusului în martie 2021 şi a primit o a treia doză de vaccin în luna septembrie a aceluiaşi an, are o sănătate excelentă''.

08:17 15.5.2022

Kalush Orchestra din Ucraina în timp ce interpretează melodia Stefania pe scena Eurovision. Torino, Italia.
Kalush Orchestra din Ucraina în timp ce interpretează melodia Stefania pe scena Eurovision. Torino, Italia.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, a câştigat finala Eurovision 2022 cu piesa Stefania". Concursul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Sala Pala Olimpico din Torino.

România a fost reprezentată de WRS, cu melodia Llamame" și s-a clasat pe locul 18, cu 65 de puncte.

Zdob şi Zdub şi Fraţii Advahov (Republica Moldova), cu melodia Trenuleţul", au reprezentat Republica Moldova și s-au clasat pe locul șapte.

Președintele Zelenski a postat pe Facebook mesajul: ''Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa''

Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul să-i primim într-o zi pe participanţii şi invitaţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!'', a adăugat liderul de la Kiev. Orașul port din sud-estul țării a fost distrus și ocupat de trupele ruse, singura rezistență fiind la Azovstal.

Mulţumesc Kalush Orchestra pentru victoria sa şi tuturor celor care ne-au votat! Sunt sigur că corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!'', a adăugat Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG