Linkuri accesibilitate

Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)
Vehicule ale armatei ucrainene trec pe lângă resturile unui tanc rusesc. Imagine din Harkov, nord-est, 13 mai 2022. (AP Photo/Bernat Armangue)

Războiul lui Putin | Bătălia pentru Harkov a fost câștigată de Ucraina. Cadavrele soldaților ruși sunt încărcate într-un tren la Kiev

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, forţele ruse par să abandoneze eforturile pentru o încercuire largă a trupelor ucrainene de-a lungul liniei Izium-Slaviansk-Debalţevo (nord est), concentrându-se în schimb pe încercuiri la Severodoneţk şi Lisiceansk (est).

  • Primul proces din Ucraina pentru crime de război a început, vineri, la Kiev.
  • Un tren frigorific preia de lângă Kiev cadavrele soldaților ruși abandonate de armata lui Putin.
  • Pentagonul a cerut încetarea imediată a focului, în prima discuție telefonică între șefii Armatelor din SUA și Rusia după 24 februarie.
  • Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîri", susțin forțele ucrainene.
  • Ambasada României la Kiev s-a redeschis.
  • Puteți citi evenimentele din 13 mai, liveblog Europa Liberă.
18:45 14.5.2022

Oferta Turciei pentru evacuarea militarilor și civililor din Azovstal

Rusia a bombardat fosta oțelărie de la Azovstal pentru a elimina ultimii luptători ucraineni din Batalionul Azov. Imagine publicată de ucraineni, 11 mai.
Rusia a bombardat fosta oțelărie de la Azovstal pentru a elimina ultimii luptători ucraineni din Batalionul Azov. Imagine publicată de ucraineni, 11 mai.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei, membră NATO, a declarat, sâmbătă, că țara sa a propus evacuarea pe mare a combatanților răniți în combinatul Azovstal din orașul Mariupol, sud-estul Ucrainei.


Ibrahim Kalin a declarat într-un interviu pentru Reuters că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne "pe masă", deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuaţi din fosta oțelărie Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca şi Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Suntem pregătiţi. De fapt, nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia'', a declarat Kalin, care este, de asemenea, principalul consilier de politică externă al lui Erdogan.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.

După săptămâni de asediu şi bombardamente ruseşti, Mariupol este în sub ocupație rusească, dar sute de luptători ucraineni rezistă la combinatul siderurgic.

Mai mulţi civili care se adăposteau în uzină au fost evacuaţi luna aceasta cu ajutorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al Naţiunilor Unite. Propunerea Turciei include şi evacuarea civililor care se află încă acolo.

Zelenski a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii complexe pentru evacuarea unui număr mare de soldaţi răniţi din combinatul siderurgic în schimbul eliberării de prizonieri de război ruşi.

Rusia, care a spus iniţial că luptătorii ar trebui să se predea, a vorbit puţin în public despre discuţii.

Kalin a declarat că poziţia Rusiei "se schimbă de la o zi la alta".


Ei se uită la situaţia de securitate de pe teren şi la alte dinamici, la negocierile lor, la propria lor coordonare internă'', a spus el. Potrivit acestuia, este greu de obținut un răspund ferm din partea celor două părți combatante.

Turcia se învecinează cu Rusia şi Ucraina, are legături bune cu ambele ţări şi a încercat să faciliteze negocierile de pace. S-a opus invaziei Rusiei şi a furnizat Kievului drone armate, deşi în acelaşi timp se opune sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

Militarii și civilii din Azovstal au făcut un apel și la președintele Chinei pentru a intermedia evacuarea.

17:35 14.5.2022

Vladimir Putin: Ieșirea Finlandei din neutralitate ar fi o greșeală

Vladimir Putin la parada din 9 mai de la Moscova. AP Photo/Pavel Golovkin
Vladimir Putin la parada din 9 mai de la Moscova. AP Photo/Pavel Golovkin

Preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre iminenta candidatură a ţării nordice la NATO, a anunţat Helsinki, conform France Presse, informează Agerpres.

''Conversaţia a fost directă şi la obiect şi a decurs fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă'', a declarat şeful statului finlandez într-un comunicat al preşedinţiei.

Preşedintele şi premierul Finlandei, Sanna Marin, au anunţat joi că se vor alătura ''fără întârziere'' alianţei militare conduse de SUA, un anunţ al candidaturii fiind aşteptat duminică.

Se aşteaptă ca şi Suedia să îşi anunţe cererea de aderare la NATO în zilele următoare.

Potrivit Helsinki, Sauli Niinisto i-a spus lui Vladimir Putin că cererile Moscovei, de la sfârşitul lui 2021, de îngheţare a extinderii NATO şi apoi invazia Ucrainei la sfârşitul lui februarie au schimbat ''fundamental mediul de securitate al Finlandei''.

Miercuri, preşedintele finlandez a declarat că Moscova este responsabilă pentru proiectul de aderare a ţării sale, istoric nealiniată.

Preşedintele şi premierul Finlandei urmează să oficializeze duminică decizia ţării de a adera la NATO, o reuniune parlamentară fiind programată pentru luni.

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o ''greşeală'', a declarat sâmbătă preşedintele rus, Vladimir Putin, în conversaţia telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

''Vladimir Putin a subliniat că încetarea politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, deoarece nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei", se arată în comunicat.

''O astfel de schimbare în orientarea politică a ţării poate avea un impact negativ asupra relaţiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăţi şi al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase", se arată în comunicatul Kremlinului.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina, unde Rusia duce o ofensivă din 24 februarie, Putin informându-l pe omologul său finlandez despre ''stadiul discuţiilor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu manifestă niciun interes pentru un dialog constructiv şi serios'', potrivit aceleiaşi surse.

16:40 14.5.2022

Un tanc rusesc T-90M distrus de armata ucraineană lângă orașul Harkov, nord-est, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Imagine din 9 mai 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi
Un tanc rusesc T-90M distrus de armata ucraineană lângă orașul Harkov, nord-est, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Imagine din 9 mai 2022. REUTERS/Vitalii Hnidyi

Armata ucraineană a declarat că trupele ruse se retrag din zonele din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Retragerea din Harkov pare a fi cel mai recent eșec pentru ofensiva militară a Moscovei în estul Ucrainei.

Primarul din Harkov susține că oamenii reîncep să se întoarcă în oraș. Toți cetățenii beneficiază de apă, gaze și curent electric. Multe clădiri rezidențiale sunt însă distruse sau avariate

Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, generalul-maior Kyrlyo Budanov, a dat o evaluare optimistă despre evoluția războiului. Budanov a declarat, sâmbătă, pentru Sky News, că „punctul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august” și că „majoritatea acțiunilor active de luptă se vor fi încheiate până la sfârșitul acestui an”.

14:58 14.5.2022

G7: China să nu susțină Rusia și să susțină suveranitatea Ucrainei

Miniștrii de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, D. Kuleba și Nicu Popescu la reuniunea G7 din Germania, 13 mai 2022
Miniștrii de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, D. Kuleba și Nicu Popescu la reuniunea G7 din Germania, 13 mai 2022

Într-o declarație comună, G7 a cerut Chinei să susțină suveranitatea Ucrainei, să nu ajute Rusia, să nu submineze sancțiunile impuse sau să justifice războiul. Potrivit documentului, războiul neprovocat al lui Putin a amenințat tot globul și generează o criză alimentară și energetică severă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG