Manager de companie de energie din Ucraina: Forțele aeriene au limitat distrugerile de infrastructură
Răspunsul forțelor aeriene ucrainene a fost remarcabil și a limitat pagubele produse de atacurile masive lansate luni de armata rusă asupra infrastructurii de energie din Ucraina, spune managerul companiei de energie ucrainene DTEK, Dmytro Sakharuk.
„Forțele noastre aeriene s-au descurcat foarte bine. Aproximativ 60 din 70 de rachete au fost doborâte - e un rezultat bun și ar fi fost mult mai rău dacă trupele armate nu reușeau asemenea miracole”, a spus el, citat de agenția ucraineană de presă Interfax.
Atacurile cu rachete de luni au condus la avarii neprogramate cu privire la alimentarea cu energie. Specialiștii vor lucra inclusiv noaptea pentru a reveni la întreruperi programate pentru stabilizarea rețelelor, a mai spus Dmytro Sakharuk.
Oficialul companiei de energie nu a putut menționa cât timp le va lua specialiștilor restabilirea livrării de energie, fie și în baza unor scheme temporare.
Ucraina și Pentagonul, în discuții pentru întărirea apărării aeriene, după atacurile Rusiei de luni
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au discutat despre noii pași pentru întărirea apărării anti-aeriene ucrainene, transmite agenția ucraineană de presă Interfax.
Discuțiile, purtate luni, vin după valul de rachete lansat de armata rusă în mai multe regiuni ale Ucrainei, care au afectat din nou infrastructura de energie a țării, țintă a atacurilor rusești de la finalul acestei toamne.
„Îi sunt recunoscător secretarului de stat pentru apărare al SUA, căruia chiar îi pasă de situația din Ucraina. Convorbirea a avut loc imediat după atacul masiv cu rachete al Rusiei și am discutat despre pași viitori pentru întărirea apărării aeriene ucrainene”, a spus ministrul ucrainean al apărării.
Rusia nu vede negocieri posibile pentru moment și le condiționează de atingerea scopurilor „operațiunii militare speciale”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov spune că Rusia nu întrevede posibilitatea unor negocieri în acest moment în războiul din Ucraina și că le va accepta doar după ce își va îndeplini rezultatele invaziei pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, scrie Reuters.
El a spus că Rusia poate fi de acord cu SUA legat de nevoia de pace pe termen lung în Ucraina, dar că acest lucru nu se întrevede pentru moment.
„Că deznodământul ar trebuie să fie o pace justă și durabilă putem fi de acord. Dar nu vedem perspective pentru anumite negocieri pentru moment, am spus asta în mod repetat”.
Declarațiile oficialului vin ca răspuns la declarațiile de luni ale secretarul de stat american Antony Blinken care a spus că războiul din Ucraina se va putea încheia doar cu negocieri și că este nevoie de o „pace justă și durbilă”.
Pe de altă, parte, întrebat ce lipsește ca perspectivele negocierilor să se concretizeze, Peskov a spus că „scopurile operațiunii militare speciale trebuie îndeplinite”. „Rusia trebuie și își va atinge scopurile pe care și le-a stabilit”, a adăugat el, potrivit sursei citate.
Plic suspect la Ambasada Ucrainei din România, după modelul celor trimise la alte birouri diplomatice ale Kievului
Un plic suspect a fost ridicat marți de la Ambasada Ucrainei de echipele Serviciului Român de Informații (SRI), în urma unui apel 112. Potrivit Ministerul de externe ucrainean, un plic similar a fost trimis tot marți și la Ambasada Ucrainei din Danemarca.
Ambele se înscriu în seria coletelor cu organe de animale și chiar explozibil trimise în ultimele zile la mai multe Ambasade și reprezentanțe diplomatice ale Ucrainei din Europa, a spus ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.
„Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehniștii au demarat procedura standard, pentru investigarea acestora. În urma controlului pirotehnic se va stabili dacă va fi nevoie ca acestea să fie ridicate și transportate în siguranță cu remorca container”, a spus Ovidiu Marincea, consilier al directorului SRI, purtător de cuvânt
La scurt timp, Ambasada Ucrainei în România a postat pe contul de Facebook poziția ministrului de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, pe această temă.
„Avem noi cazuri de trimitere de colete periculoase la ambasadele noastre. Astăzi s-au adăugat Ambasada noastră în România și Ambasada Ucrainei în Danemarca. Tuturor celor care continuă să trimită aceste colete și să terorizeze ambasadele noastre, vă rugăm să vă relaxați și să nu vă mai pierdeți timpul și banii pe timbre poștale. Nu veți realiza nimic prin aceasta”.
Trimiterea plicurilor suspecte se înscrie într-o „campanie de teroare și intimidare împotriva ambasadelor și consulatelor ucrainene”.
„Un colet explozibil la Madrid, scrisori pătate de sânge cu ochi de animale în alte capitale - nu pot decât să repet pentru toți dușmanii diplomației ucrainene și ai Ucrainei - nu veți reuși să ne intimidați sau să ne opriți, suntem o echipă unită de diplomați ucraineni și vom continua să lucrăm pentru apărarea Ucrainei și apropierea victoriei noastre”, a mai spu Dmytro Kuleba.