Linkuri accesibilitate

Rusia avertizează asupra unui conflict direct cu NATO, dacă militari ai Alianței vor lupta în Ucraina


Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă pentru viitor. El a precizat că acum nu există un consens pe acest subiect.
Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă pentru viitor. El a precizat că acum nu există un consens pe acest subiect.

Kremlinul i-a avertizat pe aliații europeni ai Kievului că trimiterea de trupe care să lupte în Ucraina ar duce la „inevitabilitatea” războiului dintre Rusia și NATO. Avertismentul vine după ce președintele Franței a spus că, în ciuda lipsei actuale de consens, nimic nu ar trebui exclus în ceea ce privește împiedicarea unei victorii rusești în Ucraina, nici măcar trimiterea de forțe occidentale care să lupte de partea ucrainenilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „simplul fapt că se discută despre posibilitatea trimiterii anumitor contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important”.

„Ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea [unui conflict direct între Rusia și NATO]”, a completat Peskov.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, după un summit de susținere a Kievului organizat la Paris, că există un „consens larg pentru a face mai mult și mai repede” pentru Ucraina.

El a menționat că participanții la summit au convenit să creeze o coaliție pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază medie și lungă de acțiune, precum și bombe, pentru a sprijini eforturile Kievului de a împiedica invazia Rusiei.

Macron a declarat într-o conferință de presă că „nu există niciun consens” cu privire la trimiterea de trupe terestre europene în Ucraina, dar a adăugat că „nimic nu trebuie exclus pentru a ne atinge obiectivul. Rusia nu poate câștiga acel război”.

Primele refuzuri clare din partea aliaților NATO

Însă, mai mulți membri europeni ai NATO au respins posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina.

„Ceea ce s-a convenit de la început între noi și unii cu alții se aplică și pentru viitor, și anume că nu vor exista soldați pe pământul ucrainean trimiși acolo de statele europene sau de statele NATO”, a spus cancelarul german Olaf Scholz, care a participat la adunarea de la Paris.

La Praga, premierul ceh, Petr Fial,a și omologul său polonez, Donald Tusk, au declarat că guvernele lor nu iau în calcul o astfel de mișcare.

„Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de sprijin pe care le-am pornit după agresiunea Rusiei”, a declarat Fiala într-o conferință de presă alături de Tusk.

„Cred că nu trebuie să deschidem alte metode sau căi”, a adăugat el.

„Polonia nu intenționează să-și trimită trupele pe teritoriul Ucrainei”, a spus Tusk.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru Associated Press pe 27 februarie că „aliații NATO oferă Ucrainei un sprijin fără precedent”.

„Am făcut asta din 2014 și am intensificat după invazia pe scară largă. Dar nu există planuri pentru trupele de luptă ale NATO pe teren în Ucraina”, a mai spus Stoltenberg.

La reuniunea de la Paris au participat și președintele polonez, Andrzej Duda, și lideri din națiunile baltice, în timp ce Statele Unite au fost reprezentate de cel mai înalt diplomat pentru Europa, James O’Brien, iar Marea Britanie l-a trimis pe ministrul de externe David Cameron.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care s-a adresat summitului printr-o legătură video, a cerut liderilor europeni să se asigure că președintele rus Vladimir Putin „nu poate distruge realizările noastre și nu poate extinde agresiunea la alte națiuni”.

Ucraina se bazează foarte mult pe aprovizionarea cu armament și muniție avansată de la aliații săi occidentali, în principal din Statele Unite, pentru a rezista atacurilor din ce în ce mai intense ale forțelor ruse, care au superioritate numerică de trupe și o mare rezervă de muniție.

Trupele ucrainene spun că au forțate să se retragă din unele dintre pozițiile lor defensive din est, pentru că un pachet critic de ajutor militar al SUA în valoare de 61 de miliarde de dolari rămâne blocat în Camera Reprezentanților, care este condusă de republicani.

Pe de altă parte, Macron a mai spus la summitul de la Paris că Europa va ajuta Ucraina „să ia inițiativa și să acționeze împreună într-un moment în care există incertitudine din partea Statelor Unite în ceea ce privește ajutorul”.

Participanții la adunare au spus că există un sprijin din ce în ce mai mare din partea țărilor europene, inclusiv Franța, pentru o inițiativă cehă de a cumpăra muniție și obuze în afara UE și de a le trimite în Ucraina.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că Țările de Jos sunt dispuse să ofere peste 100 de milioane de euro în acest scop.

Scris cu informații din AP, AFP, Reuters și dpa

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG