Linkuri accesibilitate

UE condamnă afirmațiile ministrului de Finanțe din Israel, cu privire la înfometarea din Gaza


ȘEful politicii de externe a UE, Josep Borrell, a cerut Israelului să se distanțeze de afirmațiile recente ale ministrului de finanțe israelian.
ȘEful politicii de externe a UE, Josep Borrell, a cerut Israelului să se distanțeze de afirmațiile recente ale ministrului de finanțe israelian.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a criticat ferm afirmațiile recente ale ministrului de Finanțe din Israel, Bezalel Smotrich, care a deplâns ajutorul acordat palestinienilor din Gaza și a spus că înfometarea acestora până ce ostaticii israelieni nu vor fi eliberați ar fi „justificată moral.”

Afirmațiile ministrului israelian Bezalel Smotrich au fost criticate anterior și de oficiali din Franța și Germania.

„Înfometarea deliberată a civililor este o crimă de război”, a declarat șeful de politică externă a UE, Josepp Borrel, transmite agenția germană de presă (DPA).

„Faptul că ministrul Smotrich a spus că ar putea fi «justificat și moral» ca Israelul «să lase 2 milioane de civili să moară de foame» până când «ostaticii sunt eliberați» este mai mult decât rușinos”, a adăugat Josep Borrell.

El a insistat, menționând că afirmațiile ministrului de Finanțe israelian „demonstrează, încă o dată, disprețul său pentru dreptul internațional și pentru principiile de bază ale umanității”.

Borrell a cerut totodată Israelului să se distanțeze, fără echivoc, de afirmațiile ministrului său și să asigure transparență în privința actelor de tortură asupra unor deținuți palestinieni, raportarte la închisoarea Sde Teiman din Israel, mai transmite DPA.

Ministrul de finanțe din Israel, Bezalel Smotrich, a spus recent, conform mass-media israeliene, că ar fi „justificat și moral” ca Israelul să blocheze aprovizionarea cu ajutoare către Gaza până când toți ostaticii capturați în atacurile Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie sunt eliberați.

El a mai spus că blocarea ar fi justificată chiar dacă ar presupune înfometarea a „2 milioane de civili” din Gaza, dar a menționat că o astfel de măsură nu ar fi permisă de comunitatea internațională, a relatat The Times of Israel, citat de DPA.

Comentariile ministrului au fost „taxate” miercuri și de oficiali din Franța și Germania. „Sunt declarații complet inacceptabile și scandaloase ale ministrului israelian de finanțe. Le respingem cu cea mai mare fermitate", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei.

Ministerul francez de Externe a cerut de asemenea guvernului israelian să „condamne ferm aceste declarații inacceptabile”. „Franța subliniază că acordarea de ajutor umanitar pentru 2 milioane de civili în condiții de urgență absolută, într-o zonă aflată sub blocaj și în care punctele de acces sunt controlate de Israel, este o obligație conform dreptului internațional umanitar, după cum a reamintit Curtea Internațională de Justiție”, a transmis Ministerul de Externe francez, mai notează DPA.

Reprezentantul Ministerului de Externe german a adăugat că comentariile vor fi „urmărite foarte îndeaproape” de către instanțele internaționale pentru drepturile omului de la Haga, unde Israelul s-a confruntat cu acuzații de genocid.

În luna mai, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru ministrul apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în Gaza.

El a cerut atunci mandate de arestare și pentru mai mulți lideri Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, Mohammed al-Masri și Ismail Haniyeh, ultimul fiind asasinat recent, la Teheran, Iranul indicând Israelul drept autor al atentatului.

Israelul a lansat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza după atacul grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie 2023 asupra teritoriului israelian, în care au murit peste 1.200 de israelieni și 250 de cetățeni au fost luați ostatici de către Hamas, în Gaza.

O parte dintre ei au fost eliberați, dar alții sunt încă deținuți de Hamas și se presupune că o parte din cei care nu au fost returnați Israelului nu au supraviețuit.

În același timp, campania militară intensă a Israelului din Gaza a fost criticată de comunitatea internațională, din cauza numărului foarte mare al victimelor civile și al crizei umanitare. Potrivit datelor ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, peste 39.600 de palestinieni au murit în acest teritoriu palestinian de la începutul războiului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG