Linkuri accesibilitate

UE acuză Ungaria că „legea suveranității” încalcă dreptul comunitar


Premierul ungar Viktor Orbán și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Premierul ungar Viktor Orbán și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană a notificat Ungaria pentru că a adoptat legi care încalcă dreptul comunitar. Budapesta spune că legile ar fi menite să „protejeze suveranitatea Ungariei” și să reducă influența străină.

Comisia Europeană, brațul executiv al blocului comunitar, a anunțat miercuri că a trimis Ungariei o notificare oficială și că va deschide o procedură de încălcare a legii.

La adoptarea legii „protecției suveranității naționale”, în decembrie trecut, partidul de guvernământ Fidesz (Alianța Civică Maghiară) a motivat că legea este necesară pentru a proteja împotriva interferențelor politice străine.

Criticii Budapestei spun că legile sunt, de fapt, încă o încercare a premierului Viktor Orbán de a-și reduce la tăcere oponenții înaintea alegerilor din Ungaria și din UE.

Comisia Europeană a declarat miercuri că legea ungară încalcă valorile democratice, drepturile fundamentale și legislația UE. Măsura luată miercuri de Comisie este cunoscută în jargonul UE ca o procedură de încălcare a dreptului comunitar.

Legislația maghiară încalcă legile UE privind democrația și drepturile egale ale cetățenilor UE, legea privind protecția datelor și mai multe reguli aplicabile pieței interne, a spus Comisia.

„Înființarea unei noi autorități cu competențe largi și un regim strict de monitorizare, aplicare și sancționare riscă, de asemenea, să afecteze grav democrația”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Legislația a venit în momentul în care premierul naționalist Viktor Orbán, care s-a ciocnit în repetate rânduri cu Uniunea Europeană din cauza încălcării drepturilor democratice din Ungaria, și-a intensificat campania partidului său înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Conform legii, va fi înființată o autoritate separată care să exploreze și să monitorizeze riscurile de interferență politică.

Această autoritate va pedepsi finanțarea externă interzisă pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri cu până la trei ani de închisoare.

Ungaria are la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisoarea de punere în întârziere.

În cazul în care nu abordează nemulțumirile menționate în scrisoare, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat, adică o cerere oficială de respectare a legislației UE, ca următor pas procedural.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG