Linkuri accesibilitate

Armata rusă pretinde că a capturat un oraș din zona Pokrovsk


Forțele ruse au intensificat atacurile lângă Pokrovsk, oraș aflat în ruine.
Forțele ruse au intensificat atacurile lângă Pokrovsk, oraș aflat în ruine.

Armata rusă pretinde că a capturat un alt oraș din regiunea ucraineană Donețk, pe fondul unei ofensive susținute și violente către orașul sudic Pokrovsk, un centru logistic strategic, transmite RFE/RL. Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au capturat Novotroițke, o așezare cu o populație de 6.300 de locuitori la aproximativ 16 kilometri sud de Pokrovsk.

Armata ucraineană nu a comentat situația din Novotroițke, dar a transmis că trupele ruse au realizat 133 de atacuri asupra pozițiilor sale până la ora 16:00 pe 29 decembrie.

„În direcția Pokrovsk, de la începutul zilei, ocupanții au făcut deja 26 de încercări de a-i împinge pe apărătorii noștri afară din pozițiile lor” din mai multe așezări, a transmis armata ucraineană.

Pe 15 decembrie, serviciile secrete britanice au declarat că forțele ruse au obținut progrese la sud de Pokrovsk, dar nu este clar care vor fi următorii pași ai forțelor de la Kremlin.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA a declarat că datele de geolocalizare sugerează că armata rusă se află la aproximativ 10 kilometri de granița regiunilor Donețk și Dnipropetrovsk.

„[Președintele rus Vladimir] Putin ar putea face presiuni asupra comandamentului militar rus să avanseze la graniță și să nu abordeze Pokrovsk în acest moment”, arată un raport ISW.

Lupte grele au fost relatate și în regiunea Kursk din Rusia, unde forțele ucrainene se luptă pentru a păstra teritoriile cucerite la începutul acestui an.

„În regiunea Kursk, apărătorii ucraineni au respins astăzi 16 atacuri ale invadatorilor ruși, 19 ciocniri continuă. În plus, inamicul a lansat 152 de atacuri de artilerie”, a transmis armata ucraineană pe 29 decembrie.

De asemenea, asaltul Rusiei asupra regiunii ucrainene Nikolaev din sudul țării s-a intensificat.

Guvernatorul regional Vitali Kim a declarat pe 29 decembrie că forțele de apărare au doborât cel puțin nouă drone Shahed de fabricație iraniană. Resturile au lovit una dintre ținte - o instalație de infrastructură energetică - provocând un incendiu și rănind o persoană.

Pe 28 decembrie, armata a declarat că apărătorii ucraineni au neutralizat toate cele 16 drone lansate de Rusia în orașul Nikolaev, capitala regiunii adiacente Hersonului.

Rusia și Ucraina au folosit drone în mod regulat de când Rusia a lansat invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022, Kremlinul vizând din ce în ce mai mult infrastructura energetică ucraineană pe măsură ce se instalează frigul de iarnă.

Rusia a negat că vizează infrastructura civilă, în ciuda dovezilor răspândite ale unor astfel de atacuri. De asemenea, Kremlinul încearcă să își consolideze pozițiile în teritoriile pe care le-a ocupat.

Într-un interviu acordat RFE/RL, Viktor Mujenko, fostul comandant militar ucrainean, a declarat că orice armistițiu între Kiev și Moscova care lasă zone din teritoriul ucrainean sub control rusesc ar reprezenta o victorie pentru Kremlin și „l-ar compensa pe deplin pentru costurile războiului”.

Mujenko, care a condus armata în perioada 2014-2019, a declarat că situația cu teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Lugansk și părți din regiunile Zaporojie și Herson este „critică” - „nu numai pentru pierderea teritoriilor, ci și pentru pierderea a jumătate din baza de resurse a Ucrainei”.

În ceea ce privește ajutorul extern, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat pe 29 decembrie că Kievul a primit încă 150 de milioane de euro (156 de milioane de dolari) în ajutor din Danemarca, Franța și Lituania pentru a ajuta la finanțarea industriei de apărare a țării.

„Aceste fonduri, în special, vor fi folosite pentru producerea de rachete, drone de atac adânc și instalații de artilerie”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Între timp, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că nu se așteaptă ca următorul guvern de la Berlin să „abandoneze” Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

„Niciun guvern german devotat securității Germaniei și Europei nu va abandona poporul ucrainean”, a spus ea într-un interviu publicat de ziarul Bild pe 29 decembrie.

Germania organizează alegeri legislative anticipate pe 23 februarie, după ce guvernul de coaliție condus de cancelarul Olaf Scholz a fost răsturnat luna trecută, printr-un vot de neîncredere.

Germania este al doilea mare finanțator al efortului de apărare al Ucrainei, după SUA. Cu toate acestea, cancelarul Olaf Scholz nu a fost de acord ca Ucraina să lovească cu rachete germane ținte de pe teritoriul Rusiei.

Referindu-se la îngrijorările că președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea promova un acord de pace în detrimentul Kievului după inaugurarea sa din 20 ianuarie, Annalena Baerbock a subliniat că Ucraina are nevoie ca aliații să îi asigure securitatea în orice astfel de acorduri.

„Doar garanții de securitate fiabile, pe termen lung și, mai presus de toate, cu adevărat durabile îl vor împiedica pe [președintele rus Vladimir] Putin să recurgă la noi campanii de cucerire. Numai atunci va exista pace și stabilitate durabilă în Ucraina”, a declarat ea pentru Bild, fără a preciza despre ce garanții de securitate este vorba.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG