Ruperea Coaliției de guvernare a deschis negocierile din Parlament, toți actorii încercând să-și asigure majoritatea. În timp ce PSD face calcule de unde să strângă cele 233 de voturi pentru menținerea Guvernului Dăncilă, Opoziția negociază pentru răsturnarea Executivului printr-o moțiune de cenzură. În toiul negocierilor, mai mulți aleși au decis să schimbe partidul din care fac parte.
Ponta forțează mâna PSD
Victor Ponta se află în situația de a negocia cu PSD, dar și cu cei din PNL după ce ALDE a rupt Coaliția de guvernare.
Liderul ProRomânia le-a transmis celor din PSD că are o condiție clară pentru susținerea Guvernului: Viorica Dăncilă să fie convinsă să se retragă din competiția prezidențială, iar social-democrații să îl susțină pe Mircea Diaconu în această bătălie. În schimb, cei din ProRomânia vor asigura voturile necesare reînvestirii Guvernului. Discuțiile au avut deja loc și se așteaptă un răspuns din partea PSD după Comitetul Executiv care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Mamaia.
Cei din ProRomânia au negociat și cu cei din PNL, punând condiția participării la guvernare dacă votează moțiunea de cenzură. De asemenea, surse din cele două partide au declarat că Ponta a cerut să fie cunoscut numele premierului înainte de votul la moțiunea de cenzură. Victor Ponta a subliniat că își dorește să aibă loc o fuziune între ProRomânia și ALDE, primii dorind ca aceasta să aibă loc cât mai repede, posibil înaintea alegerilor locale și parlamentare.
Până atunci, cei din ProRomânia au declanșat o campanie puternică de racolări din PSD.
„Luni vor mai veni patru parlamentari la noi, în plus față de cei care au sosit în această săptămână. Sunt trei deputați și un senator. PSD se apropie de 190 de parlamentari, după ce la începutul crizei politice aveau 207 voturi. Au nevoie de 233, să vedem de unde le pot lua”, au spus surse din conducerea ProRomânia pentru Europa Liberă.
Posturi în Parlament pentru Pro România
În cadrul negocerilor din Parlament, ProRomânia și-a asigurat un post de vicepreședinte al Camerei Deputaților pentru Ioan Mocioalcă, dar și șefia a doua Comisii. Oamenii lui Ponta vor să primească Comisia de Educație pentru Sorin Câmpeanu și vor și Comisia de Industrii.
Negocieri PNL - ProRomânia
Liberalii, cei care au anunțat depunerea moțiunii de cenzură, sunt cei care trebuie să strângă în jurul lor cele 233 de semnături pentru a dărâma Guvernul. Au existat discuții în Parlament între Raluca Turcan și Victor Ponta, dar nu s-a ajuns la o concluzie, mai ales că liberalii vor să tatoneze și pista Tăriceanu. În PNL s-a discutat și varianta ca Guvernul să fie lăsat să își ducă până la final cele 45 de zile până să vină în Parlament pentru votul de învestitură. În această situația, cei care trebuie să adune voturile sunt cei de la Putere, nu cei din Opoziție.
PNL dorește ca la guvernare să li se alăture cei de la USR, iar cele două partide să formeze un Executiv bazat pe niște măsuri clare pentru următorul an.
USR trebuie să decidă dacă intră la guvernare
Surse din USR au declarat pentru Europa Liberă că o decizie în privința intrării la guvernare urmează să fie luată în ședințele viitoare, dar că există pericolul ca USR să fie perceput ca un partid “laș”, care fuge de răspundere.
„Povestea cu anticipatele s-ar putea să nu țină prea mult, mai ales că toată lumea știe că nu se pot face în ultimele șase luni de mandat ale președintelui. Ar trebui să avem alegeri anul viitor, dar parlamentarii nu vor renunța la mandatul lor. Trebuie să explicăm mai bine faptul că nu intrăm la guvernare sau să impunem niște măsuri clare. Spre exemplu, spunem că intrăm la guvernare și vrem votul în două tururi pentru primari”, au afirmat surse din USR pentru Europa Liberă.
Dăncilă vrea racolări, PSD are mari probleme cu dezertările
Situația este extrem de tensionată la nivelul PSD, chiar dacă la ultimul Comitet Executiv s-a dat un vot în unanimitate pentru rămânerea la guvernare. Ruptura între Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici începe să fie din ce în ce mai vizibilă, președintele executiv al PSD spunând că partidul poate să iasă de la guvernare. O poziție similară are și Marcel Ciolacu, care le-a transmis colegilor că ar trebui să negocieze un protocol clar cu ProRomânia și ALDE prin care cele trei partide rămân în Opoziție și controlează votul din Parlament. Pe lista celor care doresc ieșirea de la guvernare se numără Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Paul Stănescu, Dragoș Benea și Dumitru Buzatu.
„Dăncilă a început să stea din ce în ce mai mult timp cu Fifor și oamenii săi la Guvern. Nu ne-a consultat când a venit cu remanierea în Parlament, cu o săptămână înainte să se rupă Coaliția de guvernare. Nu știe jocul politic, nu înțelege că lucrurile nu pot să fie făcute așa. Pur și simplu nu a crezut că ALDD va ieși de la guvernare și a făcut remanierea. CEX-ul a votat, ce să facă? Acum, sună la Parlament și cere să fie racolați parlamentari pentru a obține votul de învestitură, dar noi abia reușim să oprim plecările din partid”, au susținut surse din conducerea PSD.
Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, și Florin Iordache au misiunea de a găsi trădători în Parlament care să susțină Guvernul. Cei doi fac calcule de unde pot racola, scenariul luat în calcul fiind de a face propuneri avantajoase parlamentarilor din ALDE.
„Se discută cu 10 parlamentari de la ALDE, dar pentru a avea succes trebuie să vină de la 15 în sus. Iar ei sunt 19 cu totul în Camera Deputaților și mai au 12 la Senat. Situația este grea, dacă nu reușim, plecăm de la guvernare și asta e”, spun cei din PSD.
Social-democrații au fost convinși că președintele Iohannis nu va accepta propunerile de remaniere și că situația interimarilor se va perpetua. Situația politică urmează să fie discutată la Comitetul Executiv de la Mamaia, dar și în întâlnirile informale viitoare ale liderilor social-democrați.
Facebook Forum