„Subsemnata Ramona Mănescu vă rog prin prezenta să luaţi act de demisia mea din ALDE, respectiv din toate funcţiile deţinute”, se arată în cererea de demisie a Ramonei Mănescu, înaintată preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Mănescu este o prietenă personală a șefei executivului, potrivit propriei sale declarații, iar cariera sa politică a căpătat anvergură în perioada de colaborare între PSD și PNL, în cadrul USL.
Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat, marţi, din funcţie, ]n vreme ce Ramona Mănescu a preferat să rămână ministru.
Demisia din ALDE a Ramonei Mănescu schimbă statutul componenței guvernului. Dacă, până acum, existau interpretări potrivit cărora prezența în Cabinetul Dăncilă a unui ministru ALDE nu ar obliga un vot în Parlament de acceptare a noului guvern, prin plecarea acesteia din ALDE, PSD a rămas singur la guvernare. Așadar, componența politică a Executivului s-a schimbat.
Întrebarea este dacă noul Cabinet Dăncilă va trece de votul Parlamentului, în condițiile în care, la nivel declarativ, ALDE și ProRomânia, ca și UDMR, anunță că nu vor vota un guvern al PSD.
De cealaltă parte, opoziția anunță că intenționează să depună o moțiune de cenzură, care, aritmetic, ar avea șanse de adoptare, dacă ALDE, ProRomânia și UDMR și-ar pune în practică declarațiile potrivit cărora Guvernul Dăncilă trebuie să plece.
Chiar și așa, alegeri anticipate, așa cum cere USR, nu se mai pot face până după alegerile prezidențiale, de la finalul anului.
Despre criza guvernamentală pe care România o traversează a anunțat și preșeintele Iohannis că se va pronunța în cursul zilei de astăzi.
Niculae Bădălău a fost propus interimar ministru al Energiei, Ioan Deneş interimar la Ministerul Mediului, iar Ştefan Radu Oprea ministru interimar pentru relaţia cu Parlamentul, propuneri pe care le-a trimis premierul Viorica Dăncilă marţi după-amiază la Cotroceni.
Facebook Forum